Βίντεο: Ο Δένδιας διαβάζει στα γερμανικά το mail Μπόργιανς για να απαντήσει στον Τσίπρα

ΒΟΥΛΗ - Συζήτηση της υπ. αριθ. 11/7/3.12.2015 επίκαιρης επερώτησης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, 74 Βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,  σχετικά με  «την αναγκαιότητα και διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων», Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
ΒΟΥΛΗ - Συζήτηση της υπ. αριθ. 11/7/3.12.2015 επίκαιρης επερώτησης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, 74 Βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, σχετικά με «την αναγκαιότητα και διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων», Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Και ο Βερναρδάκης απαντά αποκαλώντας Γκέμπελς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ. "Εμείς μπορεί να είμαστε δεξιοί, αλλά εσείς είστε αδέξιοι", δήλωσε ο Δένδιας

Τις γνώσεις του στη γερμανική γλώσσα επιστράτευσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας διαβάζοντας στη Βουλή από το πρωτότυπο την επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Ρηνανίας- Βεστφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς για να αντικρούσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που επικαλεστηκε το κείμενο ως απόδειξη ότι το 2012 είχε δοθεί στην κυβέρνηση Σαμαρά και λίστα φοροφυγάδων την οποία αγνόησε.

"Ο κ.Μπόργιανς λέει στην επιστολή του ότι η λίστα δεν υπήρξε το 2015. Ούτε είχαν συσχετισθεί ονόματα Ελλήνων με τους λογαριασμούς", είπε ο κ.Δένδιας, ο οποίος μάλιστα σχολίασε: "Εμείς μπορεί να είμαστε δεξιοί, αλλά εσείς είστε αδέξιοι".

Στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ απάντησε (και ενώ εξάλλου η συζήτηση είχε εκτροχιαστεί από το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση) ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για τη διοικητική μεταρρύθμιση, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

" Ο κ. Δένδιας, σαν άλλος Γκέμπελς, διάβασε γερμανικά και απέδωσε αντί να μεταφράσει αυτό που γράφει η επιστολή του Μπόργιανς" υποστήριξε.

Για τους γερμανομαθείς, το πρωτότυπο κείμενο της επιστολής Μπόργιανς:

Gedächtnisprotokoll von Dr. Norbert Walter-Borjans

Ich kann die Darstellung des damaligen Generalkonsuls Plexidas bestätigen, dass ich ihm in mehreren Gesprächen Unterstützung bei der Stärkung der griechischen Steuerverwaltung und gegebenfalls auch der Auswertung von Daten-CDs angeboten habe. Zu diesem Zeitpunkt ging es nicht um die Liste, die wir der griechischen Regierung im vergangenen November über das Bundeszentralamt für Steuern zur Verfügung gestellt haben. Die Zuordnung zu griechischen Kontoinhabern ist erst 2015 bekannt geworden. 2012 haben wir über eventuell mögliche Hinweise auf griechische Steuerhinterzieher gesprochen.

> Damals war auch klar, dass diese Unterstützung nur von den Bundesländern kommen könnte, weil die Steuerverwaltung in Deutschland in der Kompetenz der Länder liegt. Die Bundesebene hätte hier keine direkte Hilfe leisten können. Wegen der geäußerten Skepsis seitens des griechischen Gesprächspartners bezüglich einer Zusammenarbeit mit einem Bundesland hatte ich mit dem Bundesfinanzminister über das Vorhaben gesprochen und seine ausdrückliche Zustimmung erhalten. Das habe ich Herrn Generalkonsul Plexidas auch schriftlich mitgeteilt.

Norbert Walter-Borjans

Και η ανεπίσημη μετάφραση του Μαξίμου:

Πρωτόκολλο υπόμνησης του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, κ. Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς

Μπορώ να επιβεβαιώσω την περιγραφή του τότε Έλληνα Πρόξενου στο Ντίσελντορφ, κ. Πλεξίδα, ότι στο πλαίσιο επανειλημμένων συνομιλιών μας, του προσέφερα βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD. Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015. Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες. Επιπλέον, ήταν ξεκάθαρο από τότε, πως αυτού του είδους η υποστήριξη δεν είναι δυνατό να παρασχεθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αλλά μονάχα από τα κρατίδια, καθώς η φορολογική διοίκηση στη Γερμανία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατιδίων της χώρας. Κατά συνέπεια, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παράσχει τη συγκεκριμένη βοήθεια. Λόγω της επιφυλακτικότητας του Έλληνα συνομιλητή μου για μια συνεργασία σε επίπεδο κρατιδίου, είχα μιλήσει και με τον Υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την πρόθεσή μας, ο οποίος την ενέκρινε ρητά, γεγονός για το οποίο ενημέρωσα τον κ. Πλεξίδα και εγγράφως.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία, Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βέτο για προσφυγικό και έρευνα για λίστα Μπόργιανς προαναγγέλλει ο Τσίπρας

Η απάντηση της ΝΔ για Μπόργιανς: Τσίπρας, ο δρ Τζέκυλ και μίστερ Χάιντ της πολιτικής

ADVERTISING

SHARE: