Βόμβες για ΝΔ από ΕΛΚ – Ντόρα Μπακογιάννη

Βόμβες για ΝΔ από ΕΛΚ – Ντόρα Μπακογιάννη
EPP President Joseph Daul speaks at the European Peoples Party congress, in St. Julian's, Malta, Thursday, March 30, 2017. (AP Photo/Rene Rossignaud) AP

Ο ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Joseph Daul χαιρετίζει τις χθεσινές συζητήσεις μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ. Την ίδια ώρα η Ντ. Μπακογιάννη δηλώνει πως δεν θα δώσει το "παρών" στο συλλαλητήριο της Αθήνας

“Παράθυρο ευκαιρίας” για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της πΓΔΜ χαρακτήρισε τις τελευταίες εξελίξεις ο ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Joseph Daul.

Όπως δημοσιεύει σήμερα το euractiv, ο ίδιος δηλώνει πως πλέον ελπίζει για “συγκεκριμένα αποτελέσματα”. Το euractiv παρατηρεί πως η τοποθέτηση αυτή διαφοροποιείται σε σχέση με την επίσημη θέση της ΝΔ, όπως την εξέφρασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως το κόμμα του πιστεύει πως το ζήτημα επίλυσης της ονοματοδοσίας πρέπει να γίνει σε άλλη χρονική συγκυρία και υπό άλλες προϋποθέσεις, θέτοντας ως κύριο ζητούμενο την αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής μας χώρας.

“Ελπίζω ότι θα βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και χαιρετίζουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Daul στο euractiv. Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός, από την οποία βγήκαν θετικά μηνύματα κατά του αλυτρωτισμού, με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ να δηλώνει πως θα αφαιρέσει το όνομα “Μέγας Αλέξανδρος” από το αεροδρόμιο και την εθνική οδό της χώρας του.

Ο Ζάεφ δήλωσε πως η χθεσινή συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν η αρχή για οικοδόμηση σχέσεων ευημερίας ανάμεσα στις δύο πλευρές και τόνισε ότι η χώρα του θέλει να είναι εταίρος της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφθεί Αθήνα και Σκόπια στο τέλος του μήνα για να συζητήσει περαιτέρω τις προτάσεις που παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης στις ΗΠΑ. Όλα αυτά την ώρα που ο Ναουμόφσκι έχει μπει “στον πάγο” και τις διαπραγματεύσεις έχουν αναλάβει απ’ ευθείας τα υπουργεία Εξωτερικών.

Μπακογιάννη: Δεν θα πάω στο συλλαλητήριο

Την ίδια ώρα, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε πως δεν θα βρεθεί στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ εξέφρασε δε την άποψη πως δεν θα υπάρξει λύση στο Σκοπιανό.

“Ο καθένας από τους βουλευτές της ΝΔ είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει… Εγώ δεν θα πάω, αλλά σέβομαι αυτούς που θα πάνε και δεν θα κουνάω το δάχτυλο”, τόνισε.

Σύμφωνα δε με τη βουλευτή της ΝΔ “είναι έγκλημα όλος ο κόσμος να λέει τα Σκόπια “Μακεδονία” και εμείς να τους λέμε “φούφουτους”, ενώ αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις του 2008 είπε ότι “η τότε κυβέρνηση και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα χαράξαμε κοινή εθνική γραμμή πάνω στην όποια πάτησε σήμερα ο κ. Τσίπρας”.

“Το πληρώσαμε, και εγώ το πλήρωσα το Βουκουρέστι, αλλά θα το ξανάκανα, γιατί οι μεγάλες δυνάμεις δεν δέχονται να τους λες ξερό “όχι”, αλλά θα το ξανάκανα, και όλοι μας θα το ξανακάναμε” σημείωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

“Όλα τα κόμματα και οι κοινοβουλευτικοί ηγέτες είπαν τότε ότι έχουμε κοινή εθνική γραμμή”, υπενθύμισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών. Ανέφερε επίσης ότι “σήμερα στη ΝΔ δεν υπάρχουν δυο γραμμές και η γραμμή του κ. Μητσοτάκη έχει γίνει αποδεκτή από όλους”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα