Βουλή: Ανακοινώθηκε η διαβίβαση της υπόθεσης Καστάνη-Παπαγγελόπουλου

Βουλή: Ανακοινώθηκε η διαβίβαση της υπόθεσης Καστάνη-Παπαγγελόπουλου
ΑΘΗΝΑ-Ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου γενικότερα και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη Δημόσια Διοίκηση στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.(EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ) Eurokinissi

Η δικογραφία με τις καταγγελίες της εισαγγελέως κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης έχει φτάσει στη Βουλή από τις 3 Μαρτίου. Αναμένεται η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Τη διαβίβαση στη Βουλή των καταγγελιών της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ανακοίνωσε το Προεδρείο της Βουλής και πλέον αναμένεται η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που υιοθετούν τις καταγγελίες.

Η δικογραφία περιλαμβάνει τις καταγγελίες της κυρίας Τσατάνη ότι ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος την «εκβίαζε» για να επανεξετάσει την υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Τσατάνη έβαλε στο αρχείο την υπόθεση με το σκεπτικό ότι δεν στοιχειοθετούνται αδικήματα.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο κ. Παπαγγελόπουλος, προχώρησε σε κατηγορηματική διάψευση δημοσιεύματος του Βήματος της Κυριακής, κάνοντας λόγο για παραλήρημα της διαπλοκής “λίγο πριν το τέλος του παιχνιδιού”. Το δημοσίευμα υπουστήριζε ότι ο υπουργός παρενέβη στο έργο της Δικαιοσύνης και απείλησε την εισαγγελέα.

Στο φάκελο επισυνάφθηκε, πάντως, και η επιστολή που είχε αποστείλει νωρίτερα ο κ. Παπαγγελόπουλος στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση όπου ο αναπληρωτής υπουργός διαψεύδει τις καταγγελίες της κυρίας Τσατάνη και αφήνει αιχμές για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση Βγενόπουλου.

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος στην επιστολή του, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, αντικρούει τους ισχυρισμούς της εισαγγελέως αναφέροντας ότι:

«Σχεδόν κλαίγοντας ζήτησε τη βοήθειά μου γιατί μερίδα του Τύπου τής καταλόγιζε ότι αφαίρεσε παράτυπα τη δικογραφία κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς λίγο πριν ασκηθεί ποινική δίωξη, δήθεν για να τη συσχετίσει με άλλη δικογραφία, με πραγματικό σκοπό να αποτρέψει την άσκηση ποινικής δίωξης.

»Επίσης δημοσιεύματα στον Τύπο της απέδιδαν ότι χειρίσθηκε δικογραφίες που αφορούσαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και, μολονότι, ο σύζυγος και η κόρη της ήταν υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ., δεν δήλωσε αποχή όπως ορίζεται στα σχετικά άρθρα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Ο υπουργός αναφέρει ότι τη συμβούλεψε να επιστρέψει τη δικογραφία στην αρμόδια Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς σύμφωνα και με τις διατάξεις του Νόμου και τη σχετική εγκύκλιο του Αρείου Πάγου.

Μάλιστα -όπως ισχυρίζεται- απέφυγε πλήρως την αναφορά στην ουσία της υπόθεσης. Ο υπουργός σημειώνει ότι πράγματι στο επόμενο διάστημα της τηλεφώνησε, της επανέλαβε όσα της είχε ήδη πει, ενώ η ίδια του δήλωσε ότι θα σκεφτεί τι θα πράξει τελικά.

Για τον ισχυρισμό τής Γ. Τσατάνη περί της αφορμής αυτής της συνάντησης λόγω των δηλώσεων του υπουργού στη Βουλή ότι δεν θα δεχτεί δικαστικά πραξικοπήματα, ο κ. Παπαγγελόπουλος επισημαίνει ότι οι δηλώσεις του έγιναν 15 ημέρες μετά τη συνάντηση και επομένως δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός της εισαγγελέως.

Οπως αναφέρει ο υπουργός, δεν υπάρχει στην αναφορά της εξήγηση για τους λόγους που θέλησε η ίδια να τον συναντήσει.

Αναφέρει ακόμα ότι υπήρχαν ήδη δημοσιεύματα σχετικά με την αφαίρεση της δικογραφίας από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς πριν ασκηθούν διώξεις και πριν από την επίμαχη συνάντησή τους.

Κατά συνέπεια, τα υπονοούμενα περί «εσωτερικής» ενημέρωσης δεν ευσταθούν, «ούτε είχε παραβιασθεί το απόρρητο ή η μυστικότητα της προκαταρκτικής εξέτασης».

Ο υπουργός προσθέτει ότι ούτε πειθαρχική διαδικασία κινήθηκε εναντίον της αλλά ούτε ο ίδιος ασχολήθηκε περαιτέρω με το ζήτημα αυτό.

Στη συνέχεια της επιστολής ο Δ. Παπαγγελόπουλος γράφει:

«Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι η κ. Τσατάνη στην αναφορά της ισχυρίζεται ότι καθυστέρησε την υποβολή της δικογραφίας για να μη θεωρηθεί ότι ζητούσε να απεκδυθεί την ευθύνη χειρισμού της.

Είναι επομένως προφανής τόσο η επιμέλεια όσο και το ενδιαφέρον της να ολοκληρώσει η ίδια την προκαταρκτική έρευνα. Είμαι βαθύτατα απογοητευμένος από τη συμπεριφορά της και λυπάμαι ειλικρινά γιατί με ανάγκασε κατά παράβαση των αρχών μου να αποκαλύψω λίγες πτυχές από την ιδιωτική συζήτηση που είχα μαζί της, μετά από δικό της αίτημα, προκειμένου να τη βοηθήσω και να τη συμβουλεύσω».

«Την ίδια όμως ημέρα (22/2/2016) “εκ συμπτώσεως”, ο κ. Βγενόπουλος, ως είχε προκαθοριστεί, εμφανίστηκε ενώπιον της 10ης Ανακρίτριας Μ. Ευαγγέλου για ανάκριση, αρνούμενος και πάλι να ανακριθεί. Επικαλέστηκε δε, όπως πληροφορούμαι από τις Κυπριακές ανακριτικές Αρχές, τη διάταξη Τσατάνη, η οποία φαίνεται να μην είχε μέχρι εκείνη την ώρα εκδοθεί.

»Απ’ ό,τι πληροφορούμαι, επιστολή με το ίδιο περιεχόμενο έχει σταλεί από τον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κ. Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Την δε ημέρα που έδωσε συνέντευξη ο Ανδρέας Βγενόπουλος εξυμνώντας την κ. Τσατάνη και κατηγορώντας εμένα με ανακριβή στοιχεία και αβάσιμους συνειρμούς και εικασίες, διαβιβάσθηκε συμπτωματικά στον Υπουργό Δικαιοσύνης η αναφορά της κας Τσατάνη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου».

«Δυστυχώς η πείρα μου και οι νομικές μου γνώσεις μού επιτρέπουν να έχω σχηματίσει ασφαλή εκτίμηση και κρίση για τα κίνητρα και τους σκοπούς της κας Τσατάνη. Είμαι βέβαιος ότι κάθε νοήμων άνθρωπος μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του».

Τι ακολουθεί

Πλέον αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ (μέσω του Ευάγγελου Βενιζέλου) και το Ποτάμι υιοθετούν τις κατηγορίες περί παρέμβασης του κ. Παπαγγελόπουλου στη δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν συνέχεια της διερεύνησης της υπόθεσης με τη διενέργεια εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής της Βουλής όπου απαιτούνται 60 ή 30 υπογραφές βουλευτών αντίστοιχα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα