Βουλή: Αρχίζει η ποινική διερεύνηση για 10 πολιτικά πρόσωπα στο σκάνδαλο της Novartis

Βουλή: Αρχίζει η ποινική διερεύνηση για 10 πολιτικά πρόσωπα στο σκάνδαλο της Novartis
Discussion at the plenum of the Greek Parliament on the proposal by the Coalition government MP`s to form an investigate committee to look into the Novartis scandal. In Athens, on Feb. 21, 2018 / . , 21 , 2018 Sooc

Συγκροτείται η Προανακριτική, στον απόηχο της δέσμευσης Τσίπρα να έρθουν όλα στο φως αλλά και της μεταστροφής ΝΔ - Κινήματος Αλλαγής που τελικά δεν υπερψήφισαν την πρόταση διερεύνησης του σκανδάλου

Σε τροχιά διερεύνησης ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για τα 10 πρόσωπα που εμπλέκονται στη δικογραφία του σκανδάλου Novartis κινείται η Βουλή μετά το πράσινο φως που έδωσαν οι βουλευτές στη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής.

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας σχεδόν 21 ωρών που ξεκίνησε στις 9 το πρωί της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε στις 5:30 το πρωί της Πέμπτης η Βουλή ενέκρινε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τη Novartis και πλέον, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή αποτελούμενη από 21 μέλη (10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 5 της ΝΔ και ένας από κάθε μία από τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες). Η επιτροπή θα διερευνήσει εάν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα της δωροδοκίας, της δωροληψίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος για τα πολιτικά πρόσωπα ή αν οι κατηγορίες θα επιστραφούν στην Δικαιοσύνη για να δικαστούν οι πολιτικοί ως απλοί πολίτες.

Τσίπρας: Η υπόθεση θα προχωρήσει, η δικαιοσύνη θα αποδοθεί

Διακηρυγμένος στόχος της πλειοψηφίας είναι, όπως, τόνισε ο πρωθυπουργός, η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης Novartis με πλήρη σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας. «Η υπόθεση θα προχωρήσει και η δικαιοσύνη θα αποδοθεί όπως ορίζουν οι νόμοι και το Σύνταγμα αυτής της χώρας» διεμήνυσε ο Αλέξης Τσιπρας ο οποίος φωτογράφισε τον Αντώνη Σαμαρά καταλογίζοντάς του απόπειρα παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης. «Μηνύουν τους εισαγγελείς διαφθοράς για να εμποδίσουν τη δικαστική διερεύνηση» κατήγγειλε ο κ. Τσίπρας και έψεξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την απόφασή του να μην συναινέσει τελικά στην συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής. Καταλόγισε ακόμη στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν επέλεξε την υπέρβαση που κάνουν οι ηγέτες μεγάλου βεληνεκούς και του θύμισε αντίθετα ότι ένας άλλος αρχηγός της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής είχε αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Μητσοτάκης: Στόχος της κυβέρνησης να πάει στις εκλογές με ανοιχτή την υπόθεση

Η ΝΔ απείχε από την ψηφοφορία με αφορμή την διεξαγωγή ψηφοφορίας σε 10 κάλπες κάτι που ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε ως διαδικασία «διαπόμπευσης» των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Οι βουλευτές της ΝΔ παρέμειναν στην αίθουσα της Ολομέλειας δηλώνοντας «ναι» στη προανακριτική αλλά δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε μάλιστα τον πρωθυπουργό ότι επιθυμεί να μετατρέψει την επόμενη εκλογική αντιπαράθεση «σε πόλεμο λάσπης». Επίσης καταλόγισε στην συμπολίτευση ότι «εξαιρεί» από τη διερεύνηση της υπόθεσης τον πρώην υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Άκυρο από τη ΔΗΣΥ

Την πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής δεν υπερψήφισε ούτε το Κίνημα Αλλαγής (Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι) με τους βουλευτές των δύο ΚΟ να ψηφίζουν άκυρο. Τη στάση αυτή είχε προαναγγείλει η επικεφαλής του κινήματος Φώφη Γεννηματά η οποία ανέφερε ότι το κόμμα της λέει «ναι» στη σύσταση ειδικής επιτροπής αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα είχε πλήρη ανακριτικά καθήκοντα καθώς και τη δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση για όλους και για όλα.

Παρεμβάσεις στη συζήτηση πραγματοποίησαν με αυτοπρόσωπη παρουσία τους ή με υπόμνημα τα 10 πρόσωπα που εμπλέκονται στη δικογραφία (Αντ. Σαμαράς, Π. Πικραμένος, Ευαγ. Βενιζέλος, Γ. Στουρνάρας, Άδ. Γεωργιάδης, Ανδρ. Λοβέρδος, Ανδρ. Λυκουρέντζος, Δ. Αβραμόπουλος, Γ. Κουτρουμάνης, Μ. Σαλμάς). Όλοι τους απέρριψαν τις αιτιάσεις και χαρακτήρισαν ψευδείς τους ισχυρισμούς των προστατευόμενων μαρτύρων.

Απειλές Σαμαρά κατά της κυβέρνησης: Θα λογοδοτήσετε για την προανακριτική

Ο πρώην πρωθυπουργός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση απειλώντας την επανειλημμένως ότι θα κληθεί να λογοδοτήσει για την προανακριτική επιτροπή όταν αποχωρήσει από την εξουσία. Επίσης έβαλε κατά των τριών εισαγγελέων που χειρίζονται την υπόθεση Novartis και ισχυρίστηκε ότι η υπόθεση Novartis αποτελεί τη «μεγαλύτερη σκευωρία» από συστάσεως του ελληνικού κράτους

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος καταλόγισε «φασίζουσα νοοτροπία» και «μαφιόζικες μεθόδους» στον κ. Σαμαρά για τις απειλές του προς μάρτυρες, πολιτικούς και εισαγγελείς. Διαβεβαιώσεις ότι η διερεύνηση θα φτάσει μέχρι το τέλος έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ο οποίος τόνισε ότι η υπόθεση Novartis αποτελεί «παγκόσμιο σκάνδαλο με ιδιαίτερη ελληνική πτυχή».

ΦΩΤΟ: Sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα