Βουλή: Επιφυλάξεις του Επιστημονικού Συμβουλίου στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

Βουλή: Επιφυλάξεις του Επιστημονικού Συμβουλίου στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα
Discussion on bill for legal recognition of gender identity in parliament, in Athens, Greece on Oct. 9, 2017 / , 9 , 2017. Alexandros Michailidis / SOOC

Με έκθεσή του το Επιστημονικό Συμβούλιο προτείνει αναδιατύπωση και διευκρίνιση άρθρων προκειμένου να διασφαλιστεί η συνταγματικότητα του νομοσχεδίου.

Επιφυλάξεις και προβληματισμούς σε σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα, που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο στο Βουλή διατυπώνει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο εκφράζει προβληματισμό για τη συνταγματικότητα των διατάξεων του νομοσχεδίου που εισάγουν εκ νέου το θεσμό της μεταφορά του συντελεστή δόμησης. Ειδικότερα, οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ η μεταφορά του συντελεστή δόμησης είναι συνταγματικώς επιτρεπτή μόνο όταν υπάρχει επιλογή και προετοιμασία κατάλληλων χώρων για την υποδοχή των συντελεστών δόμησης μέσω διαδικασίας χωροταξικού σχεδιασμού και ζητούν τον καθορισμό της συνολικής επιβάρυνσης της περιοχής στην οποία πραγματοποιείται η μεταφορά «ώστε να μην υπερβαίνει το όριο πέρα από το οποίο αλλοιώνεται η οικιστική φυσιογνωμία της βαρυνόμενης περιοχής».

Η έκθεση διατυπώνει ενστάσεις και για το άρθρο 114 του νομοσχεδίου που αφορά τις περιπτώσεις εξαίρεσης κτηρίων του Δημοσίου όπου στεγάζονται υποδομές δημοσίων υπηρεσιών, αθλητικές εγκαταστάσεις, χιονοδρομικά κέντρα, καταφύγια κλπ. Συγκεκριμένα επισημαίνει τον κίνδυνο να προσκρούσουν κατά περίπτωση οι ρυθμίσεις στο άρθρο 24 του Συντάγματος και επισημαίνουν ότι κάθε φορά πρέπει να ερευνάται το ειδικό καθεστώς το οποίο διέπει το προς ρύθμιση ακίνητο «ώστε να αποφευχθεί η αθρόα νομιμοποίηση ακινήτων».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα