Βουλή: Σε άλλη συχνότητα Στουρνάρας - Χουλιαράκης

Βουλή: Σε άλλη συχνότητα Στουρνάρας - Χουλιαράκης

"Τα μνημόνια πέτυχαν", είπε ο κ. Στουρνάρας και κατηγόρησε τα "συμφέροντα" που αντιστέκονται. "Τα δύο πρώτα μνημόνια ήταν λάθος", αντέτεινε ο Γ. Χουλιαράκης

Δύο διαμετρικά αντίθετες οπτικές για την αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να εξέλθει από την κρίση έπειτα από επτά χρόνια μνημονίων παρουσίασαν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο εκδήλωσης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για το ελληνικό χρέος.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Γερουσία της Βουλής παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι τα μνημόνια «πέτυχαν, σε μεγάλο βαθμό, να αντιστρέψουν τις ιδιαίτερα δυσμενείς τάσεις που επικρατούσαν, ιδιαίτερα όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή». «Με άλλα λόγια οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες» είπε ο κ. Στουρνάρας και κατέδειξε ως ενόχους της αποτυχίας εξόδου από την κρίση τα συμφέροντα που αντιστάθηκαν στις μεταρρυθμίσεις. «Πιστεύω ότι ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγων για την έξοδο από την κρίση ήταν η αδυναμία μας να αντιπαρατεθούμε στα λίγα μεγάλα και πολλά μικρά συμφέροντα, τα οποία αντιτάχθηκαν στις μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Σε αντίθετο μήκος κύματος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, τόνισε ότι η ύφεση επιδεινώθηκε από το λάθος σχεδιασμό και τις λάθος εκτιμήσεις των δύο πρώτων μνημονίων. Σημείωσε ειδικότερα, ότι α) δεν εισακούστηκε η πρόταση του ΔΝΤ για μεγάλη αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου χρέους στην αρχή των προγραμμάτων προσαρμογής β) η εμπροσθοβαρής και επιθετική δημοσιονομική πολιτική κυρίως του πρώτου και του δεύτερου προγράμματος κλείδωσε την ελληνική οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και γ) δεν δόθηκε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων.

Στουρνάρας: Έχει καλυφθεί το 90% της προσαρμογής

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μίλησε, πάντως, για θεαματική δημοσιονομική βελτίωση η οποία εκτιμάται ότι, για το 2016, αντανακλάται σε πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης κοντά στο 2% του ΑΕΠ. Σημείωσε, μάλιστα, ότι έχει ήδη καλυφθεί το 90% της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής. Έστειλε, μάλιστα, μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας ότι «θα ήταν εξαιρετικά ατυχές και επιζήμιο να εγκαταλειφθεί τώρα η προσπάθεια».

Από την πλευρά του ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει γρήγορα η 2η αξιολόγηση για να καταστεί βιώσιμο το χρέος. «Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι αυτή τη στιγμή το Δημόσιο Χρέος δεν είναι βιώσιμο» είπε αλλά σημείωσε ότι με την υλοποίηση της συμφωνίας του Eurogroup και την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος «ανοίγει ένας καθαρός διάδρομος και διευκολύνει την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Σε παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης προειδοποίησε ότι αν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να βγει εγκαίρως στις αγορές τότε είναι πιθανόν η χώρα να ζητά ένα «τέταρτο μνημόνιο» και οι δανειστές να μην της το δίνουν.

Ομιλία απεύθυνε και ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Παναγιώτης Λιαργκόβας ο οποίος πρότεινε στην επικείμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος να ενσωματωθεί διάταξη που θα θέτει όριο στο Δημόσιο Χρέος. Την πρόταση του κ. Λιαργκόβα προσυπέγραψε και ο παριστάμενος επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στουρνάρας: Ευκαιρία για αλλαγή νοοτροπίας η κρίση χρέους

ADVERTISING

SHARE: