Βουτιά στη θάλασσα του χρέους

Βουτιά στη θάλασσα του χρέους

Η μάχη της Βουλής δεν θα είναι η τελευταία για το Μαξίμου που έχει μπει στα "βαθιά" της συζήτησης για το χρέος

Το βλέμμα των επιτελών – σε πρώτη φάση – είναι στραμμένο στη ψηφοφορία της Πέμπτης όπου ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι ομιλητές – βουλευτές θα επιχειρήσουν να εστιάσουν στις προοπτικές που ανοίγονται από το κλείσιμο της αξιολόγησης, να υπερασπιστούν τη συμφωνία, αλλά και  να αναδείξουν  τα αντίμετρα. Δηλώσεις βουλευτών προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πως «η συμφωνία δεν είναι ούτε μαύρη, ούτε άσπρη, αλλά γκρι», δεν φαίνεται να απασχολούν το Μαξίμου. Το «μασάζ» που έγινε την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή από τους υπουργούς θεωρήθηκε άκρως ικανοποιητικό για τη ψυχολογία των βουλευτών ακόμα και για αυτούς που έχουν επιλέξει να κρατήσουν αποστάσεις χωρίς να τοποθετηθούν ούτε δημοσίως, αλλά ούτε και σε πηγαδάκια για τις προθέσεις τους.

Με τη συμφωνία ψηφισμένη από τη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την ερχόμενη Δευτέρα θα βρεθεί στις Βρυξέλλες προκειμένου με τους ομόλογούς του να επικυρώσουν την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, να συμφωνήσουν σε ποιο ποσοστό θα κλειδώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά, αλλά και να θέσουν έναν οδικό άξονα για το ζήτημα του χρέους.

Λύση για το χρέος μέχρι τις 15 Ιουνίου 

Είναι σαφές πως και μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Κριστίν Λαγκάρντ η ελληνική πλευρά εναποθέτει σε μεγάλο βαθμό την επίλυση του χρέους στο ΔΝΤ, παρουσιάζοντας ως φυσικό επακόλουθο ότι από τη στιγμή που το Ταμείο αποφασίσει να μην συμμετέχει στο πρόγραμμα η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τα μέτρα που το ίδιο επέβαλε.

Η στάση της Ουάσινγκτον εξακολουθεί να είναι άκαμπτη στην ανάγκη άμεσης διευθέτησης του χρέους και φαίνεται πως το μεγάλο βάρος πέφτει τώρα στη μεριά του Βερολίνου. Μπορεί από το κούρεμα να έχουμε περάσει στη φάση της ελάφρυνσης (μετά από απαίτηση της Γερμανίας και της ΕΕ) αυτό, ωστόσο αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Όλο το «παζάρι» εξακολουθεί να γίνεται γύρω από τον καθορισμό των μέτρων που θα είναι πολιτικά αποδεκτά και θα αποτυπώσουν οι τεχνοκράτες του ESM και του Ταμείου. Η συζήτηση φαίνεται να κινείται γύρω από τη σταθεροποίηση των επιτοκίων, την εξαγορά δανείων του ΔΝΤ ώστε να μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια, την επαναγορά διμερών δανείων του 2010 με πιο ευνοϊκούς όρους, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και της περιόδου χάριτος, καθώς και το πλαφόν για το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2030.

Ένα πρώτο σημαντικό βήμα έγινε στο Μπάρι στη σύνοδο των G7 με τους πιο αισιόδοξους να μην αποκλείουν το πακέτο των μέτρων για το μεσοπρόθεσμο χρέος να συγκεκριμενοποιηθεί με βάση τη γραμμή που είχε δοθεί στο περσινό Eurogroup.  Αν θεωρείται δύσκολο αυτή την ώρα η Ελλάδα να μπορέσει να προλάβει τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 22 Μαΐου το τελικό «πράσινο φως» αναμένεται να δοθεί στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου έτσι ώστε τα ελληνικά ομόλογα να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωση της ΕΚΤ το αργότερο τον Ιούλιο.

Θα έχει προηγηθεί η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Αυτόματα θα δοθεί η δυνατότητα στη χώρα να επιχειρήσει την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, για την οποία μιλούν όλο και περισσότερο πολλοί αξιωματούχοι, με την έκδοση τίτλων διετούς ή τριετούς διάρκειας και επιτόκια κοντά στο 4%.

«Εκτιμώ ότι η συντριπτικά μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι πάρα πολύ σύντομα, είτε στο προσεχές Eurogroup είτε λίγες μέρες αργότερα, να έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους», τόνισε για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84.

Οι τεχνικές κατευθύνσεις για το ζήτημα του χρέους, καθώς και πως μπορεί να εφαρμοστούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του, μετά το τέλος του προγράμματος, θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο σημερινό Euroworking Group. Σημαντική θεωρείται από το Μαξίμου και η αυριανή συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα