Βούτσης: Υποκριτική η α λα κάρτ επίκληση κανόνων και δεσμεύσεων

Εορτασμός της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Εορτασμός της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Η α λα καρτ επίκληση κανόνων και δεσμεύσεων από δυνάμεις της ΕΕ διαμορφώνει μια άκρως υποκριτική και απολύτως ανισότιμη, διαιρετική και τελικά διαλυτική για την Ένωση κατάσταση, τόνισε στην ομιλία του κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης

Την «α λα καρτ επίκληση κανόνων και δεσμεύσεων» από δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηλίτευσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με αιχμή το προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι «διαμορφώνει μια άκρως υποκριτική και απολύτως ανισότιμη, διαιρετική και τελικά διαλυτική για την Ένωση κατάσταση».

Στην ομιλία του - κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών - ο κ. Βούτσης ανέδειξε, ως ιδιαίτερης κρισιμότητας και κομβικής σημασίας θέματα, το Προσφυγικό και την κρίση χρέους, τονίζοντας πως αποτελούν κομβικά σημεία όχι μόνο για την Ελλάδα και τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αλλά για ολόκληρη την ΕΕ, την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, «τις σοβαρές ευθύνες της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετείχε» στη γένεση και στην έξαρση της προσφυγικής κρίσης, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα επί της ουσίας βρίσκεται στο κέντρο της κρίσης, όμως μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για την υπέρβασή της».

«Οι αξίες της Ευρώπης αναβαπτίστηκαν μέσα από την υπομονή, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια που επέδειξε ο ελληνικός λαός στη δραματική εμπειρία του, μέσα από δύο ταυτόχρονες κρίσεις. Αυτή της παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και αυτή της αιφνίδιας και υπέρμετρης, για τα δεδομένα ενδεχομένως συνολικά της Ευρώπης, προσφυγικής κρίσης στις ημέρες μας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, παρατηρώντας ότι «η α λα καρτ επίκληση κανόνων και δεσμεύσεων» από δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης «διαμορφώνει μια άκρως υποκριτική και απολύτως ανισότιμη, διαιρετική και τελικά διαλυτική για την Ένωση κατάσταση».

Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι η χώρα μας δεν χρειάζεται φιλανθρωπία και δεν την αφορούν πράξεις πιέσεων και πατερναλισμού. «Τις ευθύνες μας τις έχουμε αναλάβει και τις αναλαμβάνουμε καθημερινά. Και ως πολιτική ηγεσία, αλλά -ιδιαίτερα- και ως κοινωνία, ως λαός» είπε.

«Αυτή η συμπεριφορά είναι μια λαμπρή συνεισφορά και συμβολή, έτσι ώστε τις αντίστοιχες ευθύνες να αναλάβουν πολιτικές ηγεσίες, κράτη και λαοί στην υπόλοιπη Ευρώπη, για να αναταχθεί κυριολεκτικά το παρόν και το μέλλον μιας αλληλέγγυας, ειρηνικής και σε συνεχή κοινωνική σύγκλιση και ανάπτυξη, Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο κ. Βούτσης, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

ADVERTISING

SHARE: