Βούτσης: Ανοιχτό να παρέμβει η Δικαιοσύνη για τα απόρρητα έγγραφα Λοβέρδου

Βούτσης: Ανοιχτό να παρέμβει η Δικαιοσύνη για τα απόρρητα έγγραφα Λοβέρδου
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις", την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε «τουλάχιστον ακατανόητη» τη διαρροή εγγράφων από το βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. Αποστάσεις και της αντιπολίτευσης από την ενέργεια Λοβέρδου.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει ακόμη και εισαγγελική παρέμβαση κατά του Ανδρέα Λοβέρδου για την ενέργειά του να καταθέσει διαβαθμισμένα έγγραφα στη Βουλή για με τη συμφωνία Ελλάδος – Σαουδικής Αραβίας, άφησε ανοιχτό ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το τι θα συμβεί εάν διαρρεύσουν τα απόρρητα έγγραφα που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο κ. Λοβέρδος ο κ. Βούτσης κατέστησε σαφές ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής έρευνας.

Μάλιστα, ο κ. Βούτσης άφησε υπαινιγμούς για την πιθανότητα να υπήρχε μεθόδευση για τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων μέσω του κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λοβέρδος επιχείρησε να καταθέσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα στη Βουλή αλλά ο προεδρεύων της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, δεν τα παρέλαβε επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία. Ο κ. Κακλαμάνης τα τοποθέτησε σε φάκελο ο οποίος σφραγίστηκε και παραδόθηκε προς φύλαξη στη Γενική Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Έργου. Σήμερα τα απόρρητα έγγραφα ανοίχτηκαν από τη Βουλή, διαπιστώθηκε ο διαβαθμισμένος χαρακτήρας του (αποτελούν πρακτικά του ΚΥΣΕΑ) και απεστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης για να ενεργήσει κατά νόμο.

Άδ. Γεωργιάδης και Θ. Θεοχαρόπουλος ζήτησαν να δουν τα απόρρητα έγγραφα

Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, οι πληροφορίες ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης της ΝΔ και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ ζήτησαν να δουν σήμερα τα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Λοβέρδος. Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε και το Προεδρείο της Βουλής.

Αποστάσεις από την ενέργεια του κ. Λοβέρδου να καταθέσει τα απόρρητα έγγραφα πήρε όμως και η ΝΔ. Ειδικότερα ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, τόνισε ότι όλοι οφείλουν να σέβονται τον κανονισμό της Βουλής. Μάλιστα ο κ. Τσιάρας χαρακτήρισε «άριστους» τους χειρισμούς του κ. Κακλαμάνη ο οποίος δεν παρέλαβε τα έγγραφα του κ. Λοβέρδου.

Θεοχαρόπουλος υπέρ Λοβέρδου για τα απόρρητα έγγραφα

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ Θανάσης Θεοχαρόπουλος παρέσχε στήριξη στον κ. Λοβέρδο για την ενέργειά του. Μάλιστα, μιλώντας, με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ο οποίος χαρακτήρισε «ακατανόητη» την ενέργεια του κ. Λοβέρδου.

Πάντως ο κ. Θεοχαρόπουλος επιβεβαίωσε ότι έστειλε συνεργάτιδά του για να παραλάβει από τη Βουλή τα απόρρητα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Λοβέρδος.

Τον κ. Λοβέρδο στήριξε όμως και ο Γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος χαρακτήρισε «εντελώς ανυπόστατα και προβοκατόρικα»  τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι συμφώνησε με τους χειρισμούς του Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος αρνήθηκε να παραλάβει τα έγγραφα Λοβέρδου. «Υποστήριξα ξεκάθαρα, ότι οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν γνώση του περιεχομένου εγγράφων με χαρακτηρισμό απόρρητο, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν» είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Θεοχαρόπουλου:

“Με μεγάλη έκπληξη διάβασα ορισμένα δημοσιεύματα που προέρχονται μάλιστα όπως γράφεται από επίσημη ενημέρωση θεσμικών παραγόντων της Βουλής με ανακριβείς και συγκεχυμένες πληροφορίες και απόδοση προθέσεων σε οφειλόμενες κοινοβουλευτικά ενέργειες εκ μέρους μου σχετικά με το επίμαχο θέμα των ημερών για την πώληση βλημάτων στην Σαουδική Αραβία. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, τονίζω ότι ενόψει της αρχικά προγραμματισμένης για αύριο συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της σχετικής επίκαιρης επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας, ζήτησα ως όφειλα, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αλλά και ως μέλος της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, να ενημερωθεί το γραφείο μου για κάθε σχετικό έγγραφο που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Το γραφείο μου ενημερώθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Βουλής ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόσβαση σε ορισμένα κατατεθειμένα έγγραφα και ως εκ τούτου, δεν προέβη σε καμία περαιτέρω ενέργεια. Δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόδοση προθέσεων ανήκουν στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και δείχνουν τουλάχιστον τον πανικό που έχει υπάρξει τις τελευταίες ημέρες λόγω ορισμένων αποκαλύψεων. Επικοινώνησα τηλεφωνικά  με τον Πρόεδρο της Βουλής για να εκλείψει η οποιαδήποτε παρανόηση, και με διαβεβαίωσε ότι σε καμία περίπτωση οι ανακριβείς πληροφορίες δεν προέρχονται από τον ίδιο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα