Βούτσης για ΕΣΡ: Λευκός καπνός σήμερα ή τέλος

Βούτσης για ΕΣΡ: Λευκός καπνός σήμερα ή τέλος
SOOC

Ρελάνς από Βούτση, που αναμένεται να υιοθετήσει την πρόταση της ΝΔ για ΕΣΡ όσον αφορά τα πρόσωπα. Θα προτείνει Κουτρομάνο για πρόεδρο και Σταθόπουλο για αντιπρόεδρο. "Επιμένουμε στους όρους μας", διαμηνύει η Νέα Δημοκρατία

Μήνυμα στην αντιπολίτευση ότι η νέα συμβιβαστική πρόταση που θα καταθέσει σήμερα για τη συγκρότηση ΕΣΡ θα είναι και η τελευταία, έστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης λίγες ώρες πριν την κρίσιμη διάσκεψη των προέδρων για τη συγκρότηση της αρχής.

Πηγές του προέδρου της Βουλής ξεκαθάρισαν ότι ο Νίκος Βούτσης είναι αποφασισμένος να δώσει τέλος στο σήριαλ των επαναλαμβανόμενων Διασκέψεων των Προέδρων για τη συγκρότηση ΕΣΡ κάνοντας ένα γενναίο βήμα προς την πλευρά της αντιπολίτευσης. Πληροφορίες αναφέρουν δηλαδή ότι ο κ. Βούτσης θα καταθέσει νέα λίστα προτεινόμενων προσώπων για τη συγκρότηση ΕΣΡ με πρόεδρο μάλιστα τον Αθ. Κουτρομάνο που έχει ζητήσει η ΝΔ.

Σε περίπτωση, όμως, που δεν γίνει δεκτή και αυτή η πρόταση, (θα είναι η 6η κατά σειρά) ο κ. Βούτσης θα σταματήσει τις προσπάθειες ανάβοντας ουσιαστικά το πράσινο φως για να κατατεθεί ο νόμος-γέφυρα που θα ρυθμίζει το ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Μάλιστα πηγές του Προεδρείου της Βουλής ξεκαθαρίζει ότι τα προτεινόμενα πρόσωπα δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουν να ευτελίζονται από αυτή την ατέρμονα και άκαρπη διαδικασία.”Δεν θα υπάρξει άλλη πρόταση μετά τη σημερινά” ανέφεραν χαρακτηριστικά κύκλοι του Προέδρου της Βουλής.

Νέα Δημοκρατία: Επιμένουμε στους όρους μας

Η ΝΔ αναμένεται πάντως να πει «όχι» και στην ύστατη πρόταση του κ. Βούτση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ αν δεν ικανοποιηθούν οι τρεις όροι που έχει θέσει. Ειδικότερα η ΝΔ αποφάσισε μετά από άτυπη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της να μην συναινέσει αν δεν γίνουν δεκτά τα εξής αιτήματα: α) δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα επαναφέρει το σχέδιο για της 4 άδειες, β) κατάργηση και όχι απλή αναστολή των αρμοδιοτήτων της ΓΓ Ενημέρωσης για τη διενέργεια του διαγωνισμού και γ) υπερκομματική σύνθεση του ΕΣΡ όπου δεν θα διαθέτει πλειοψηφία η συμπολίτευση.

Ειδικότερα, μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της, ανακοίνωσε πως “Η Νέα Δημοκρατία τάσσεται σταθερά υπέρ της συγκρότησης του Ε.Σ.Ρ. Απαιτείται γι’ αυτό όλα τα μέλη του να ανταποκρίνονται στην ανάγκη για αντικειμενική, αμερόληπτη, ανεξάρτητη λειτουργία, χωρίς κανενός είδους κομματικά «καπελώματα» και πλειοψηφίες. Η Κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει την εμμονή της σε 4 κανάλια και να επιτρέψει να λειτουργήσει ελεύθερα η αγορά με όσα κανάλια επιτρέπει το ψηφιακό φάσμα. Επίσης, να αφήσει στο χθες το διαγωνισμό που έχει ήδη ακυρωθεί. Να καθιερωθεί ένα στάνταρ τίμημα για όλα τα κανάλια που λειτουργούν και θα αποκτήσουν άδεια”.

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ακολουθήσει πιο συναινετική στάση αλλά συμφωνεί με το αίτημα της ΝΔ να μην έχει την πλειοψηφία η συμπολίτευση στην στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής. Πάντως ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος έχει δηλώσει ότι το κόμμα του συναινεί για προεδρείο υπό τον Αθ. Κουτρομάνο ή τον συνταγματολόγο Γιώργο Σωτηρέλη ή τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Σταθόπουλο.

Το ΚΚΕ αναμένεται να δηλώσει “παρών” όπως έχει κάνει σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις.

Το Ποτάμι φέρεται να συναινεί στο πρόσωπο του κ. Κουτρομάνου αλλά επιθυμεί να τοποθετηθεί και ο Μ. Σταθόπουλος στη θέση του αντιπροέδρου του ΕΣΡ.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τόνισαν δια του βουλευτή Θ. Παπαχριστόπουλου ότι θα συναινέσουν σε ενδεχόμενη πρόταση για τον κ. Κουτρομάνο. Ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν σε καμία περίπτωση την κατάργηση ψηφισμένου νόμου.

Με την πρόταση για τον κ. Κουτρομάνο συμφωνεί και η Ένωση Κεντρώων η οποία όμως επιθυμεί και κατάργηση του νόμου-Παππά.

ΦΩΤΟ SOOC

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα