Ξανθός: Διασφαλισμένη η πρόσβαση των ασθενών στα σκευάσματα κάνναβης

Ξανθός: Διασφαλισμένη η πρόσβαση των ασθενών στα σκευάσματα κάνναβης
Συνέδριο υγείας 2017 "health world" από το ελληνοαμερικάνικο επιμελητήριο. Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017. (EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) eurokinissi

Να διεξαχθεί ο διάλογος μακριά από "σκοταδιστικές προσεγγίσεις", ζήτησε ο υπουργός Υγείας

“Δεν θέλουμε η πρόσβαση των ασθενών στα φαρμακευτικά σκευάσματα κάνναβης να γίνει με όρους ασυδοσίας”, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 το υπουργείο Υγείας με Κοινή Υπουργική Απόφαση με το υπ. Δικαιοσύνης έχει ήδη καταστήσει νόμιμη την κυκλοφορία σκευασμάτων που περιέχουν κάνναβη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τέτοιου είδους σκευάσματα βρίσκονται ήδη στο εμπόριο.

Η πρόσβαση των ασθενών με ιατρική ένδειξη σε αυτά τα σκευάσματα θα είναι διασφαλισμένη με την απόφαση αυτή, μετά όμως από την ολοκλήρωση της σχετική διαδικασίας, η οποία περιλαμβάνει την σχετική αδειοδότηση από τον ΕΟΦ και την ελεγχόμενη από το κράτος κυκλοφορία τους στα φαρμακεία.

Η συζήτηση επικεντρώνεται πλέον στις προϋποθέσεις παραγωγής φυτών κάνναβης για φαρμακευτική χρήση αλλά και της επεξεργασίας και της διάθεσης των σχετικών προϊόντων, οι οποίες εμπίπτουν επίσης στην αρμοδιότητα και άλλων υπουργείων, και συγκεκριμένα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Δικαιοσύνης.

Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα, την οποία ενέχει η συγκεκριμένη κίνηση, με επενδυτές να έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για καθετοποιημένου τύπου επιχειρήσεις στον τομέα, ενώ υπογράμμισε τον πολύ ενεργό ρόλο που αναμένεται να έχει το υπουργείο Υγείας από τη στιγμή που θα υπάρξει προϊόν σε φαρμακευτική μορφή.

Διάλογος με τους φορείς έχει υπάρξει, όπως τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διεξαγωγής της συζήτησης αυτής μακριά από σκοταδιστικές προσεγγίσεις και προσπάθειες καλλιέργειας συντηρητικών αντανακλαστικών, όπως είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη Ν.Δ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα