ΥΠΕΞ: Η Τουρκία ας αποφασίσει αν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο ή όχι

ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΙΜΙΑ
ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΙΜΙΑ EUROKINISSI

Σαθρή και νομικά αβάσιμη η θέση της Τουρκίας για τα Ίμια, τονίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ. Ζήτησε ακόμη να ξεκαθαρίσει αν αντιλαμβάνεται ότι το διεθνές δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων

Το ελληνικό ΥΠΕΞ μέσω του εκπροσώπου του, Στράτο Ευθυμίου απαντά στη Τουρκία και της στέλνει μήνυμα πως οφείλει να ξεκαθαρίσει αν βάζει τις εσωτερικές της σκοπιμότητες πάνω από Διεθνές Δίκαιο έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών, υπό τη σκιά του μπαράζ τουρκικών προκλήσεων που επαναφέρουν τη θεωρία των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.

"Η δημόσια επανάληψη μιας νομικά αβάσιμης θέσης δεν την καθιστά λιγότερο σαθρή, ούτε μπορεί να της προσδώσει οποιοδήποτε νομικό κύρος.

Το νομικό καθεστώς, του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, την ιταλο-τουρκική Συμφωνία και το Πρωτόκολλο του 1932, καθώς και από τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 που καθορίζουν σαφώς την ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων", αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

Μάλιστα, καλεί "την Άγκυρα να αποφασίσει εάν σέβεται ή όχι το Διεθνές Δίκαιο" αλλά και "να ξεκαθαρίσει εάν αντιλαμβάνεται ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων".

Τέλος, σημειώνει ότι η επανάληψη των αμφισβητήσεων από την τουρκική πλευρά ούτε τους δίνει οποιαδήποτε βάση ούτε τους προσδίδει νομικό κύρος.

Νωρίτερα, η Άγκυρα δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Χιουσείν Μουφτούογλου επέμενε ότι τα Ίμια είναι τουρκικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προκαλεί ξανά για τα Ίμια

ADVERTISING

SHARE: