Υπέρ μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία ο Τσίπρας: Η συνομιλία με Σουλτς

Υπέρ μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία ο Τσίπρας: Η συνομιλία με Σουλτς
European Union leaders summit at the European Council in Brussels, Belgium on Dec. 15, 2016 / 15 , 2016 SOOC

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρόεδρο της SPD να επιστρέψει στη συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης λέγοντας: "Η πραγματικά αριστερή και προοδευτική στάση δεν είναι να διατηρείς τη καθαρότητα των θέσεων σου αλλά να δίνεις μάχες για εφικτές αλλαγές προς όφελος των πολλών."

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που βρήκε τον Αλέξη Τσίπρα στο δρόμο για το αεροδρόμιο αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μακρον αλλά και με τον πρώην πρόεδρο Ολάντ, ο Γερμανός ηγέτης τον ενημέρωσε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από κατάρρευση συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ CDU, FDP, και Οικολόγων.

Ο πρωθυπουργός αφού εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανότητα παρατεταμενης πολιτικής αβεβαιότητας στη Γερμανία, ενοψη μάλιστα κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της ΕΕ και για αλλαγές στην ευρωζώνη, ενεθάρρυνε τον επικεφαλής του SPD να επιστρέψει με ισχυρότερη διαπραγματευτική δύναμη στη συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης.

“Η πραγματικά αριστερή και προοδευτική στάση δεν είναι να διατηρείς τη καθαρότητα των θέσεων σου αλλά να δίνεις μαχες για εφικτές αλλαγές προς όφελος των πολλών.

Αν τώρα μπορείς αυτό να το πετύχεις, είναι ίσως μα ευκαιρία που δε πρέπει να χαθεί…”, φέρεται να του είπε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο κ.Τσίπρας τάχθηκε δηλαδή υπέρ της συμμετοχής των Σοσιαλδημοκρατών ξανά σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, κάτι που είχε εξαρχής αρνηθεί ο Σουλτς, ο οποίος όμως δέχεται ισχυρές πιέσεις ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος του.

Ο Σουλτς μπορεί να μη φοβάται νέες εκλογές, όπως έχει δηλώσει, όμως η Αθήνα θα προτιμούσε να μη χρειαστεί να περιμένει τη διεξαγωγή νέων εκλογών, με αμφίβολη και πάλι έκβαση όσον αφορά στο σχηματισμό κυβέρνησης, στη Γερμανία την άνοιξη, δεδομένου ότι αναμένει και προσμένει να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Πολύ περισσότερο στην ελληνική κυβέρνηση δε θα είχαν καμία αντίρρηση να μετάσχει στη γερμανική κυβέρνηση ο κ.Σουλτς, ο οποίος είχε στο παρελθόν θετική στάση απέναντι στην Ελλάδα.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα