ΥΠΕΞ: Η Τουρκία όχι μόνο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά δεν ξέρει γεωγραφία

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία όχι μόνο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά δεν ξέρει γεωγραφία

Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση του τουρκικού σχετικά με τα Ίμια - Η Τουρκία απέρριψε το ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας

Με αιχμηρό τρόπο απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην τελευταία προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού σχετικά με τα Ίμια, τα οποία χαρακτήρισε τουρκικά.

«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς.

“Δυστυχώς η ελληνική πλευρά παραπληροφορεί, όπως συνήθως, την ελληνική κοινή γνώμη και όπως συνηθίζει, αλλάζει την πραγματικότητα”, αναφέρει η νωρίτερη ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το χθεσινό επεισόδιο στα Ίμια.

Αναλυτικότερα, η τουρκική προκλητικότητα, μετά το Αιγαίο μεταφέρθηκε και στο διπλωματικό πεδίο με την ανακοίνωση των Τούρκων να κάνει λόγο για τουρκικά Ίμια:

Η αλήθεια είναι πως ο γ.γ. του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα (Καρντάκ) Ίμια, τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα.

Του ανέφερε πως δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές, πως δεν συμφέρει η ένταση τις δύο χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση”.

Έντονο διάβημα στην Άγκυρα

Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προέβη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προς τον τούρκο ομόλογό του για τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό στην περιοχή των Ιμίων.

Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι της Τρίτης με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τις διπλωματικές κινήσεις και καθιστά σαφές ότι η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς  δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ ακολουθεί:

Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία. 

Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται.

Δημοσίευμα της τουρκικής Sabbah, μερικές ώρες αργότερα, ανέφερε πως η Τουρκία απέρριψε άμεσα το διπλωματικό διάβημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα