Υπονοούμενα Τόμσεν, καρφιά Κομισιόν για Σόιμπλε

Υπονοούμενα Τόμσεν, καρφιά Κομισιόν για Σόιμπλε

Μερικές ώρες μετά από την εμπλοκή στο Eurogroup, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν αλλά και ο ισχυρός άνδρας του Δ.Ν.Τ 'έδειξαν' τη Γερμανία ως υπεύθυνη για την μη επίτευξη συμφωνίας στη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση απέστειλε πριν από λίγο η Κομισιόν, σχετικά με την αποτυχία του χθεσινού Eurogroup να καταλήξει σε μια συμφωνία για το χρέος. Οταν ρωτήθηκε για τους λόγους, ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς επανέλαβε όσα την προηγούμενη μέρα είχαν υποστηρίξει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάντις Ντομπρόφσκις και ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ότι «οι Ελληνες έκαναν ο,τι έπρεπε προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και είναι η ώρα οι δανειστές να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ο ίδιος κάλεσε «όλες τις πλευρές να τιμήσουν τις προσπάθειες των Ελλήνων» και να συνεργαστούν για μια συνολική συμφωνία «το συντομότερο δυνατό». Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το «καρφί» της Κομισιόν στρέφεται κυρίως κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των απαιτήσεων για μεγαλύτερη σαφήνεια, στις οποίες επέμεινε και χθες το βράδυ. Ωστόσο, στους «αποδέκτες» του μηνύματος βρίσκεται και η Γερμανία, της οποίας ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε υπήρξε από τους πρωταγωνιστές της συζήτησης που δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, σε ενημέρωση που πραγματοποίησε το πρωί ο Πολ Τόμσεν σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι «το πρόγραμμα που υιοθέτησαν οι Ελληνες είναι πολύ δυνατό και πρόκειται για το είδος του προγράμματος που θα επιτρέψει μία πιο φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα». Πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα αντιμετωπίζει κάποια δύσκολα και ευαίσθητα θέματα στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό και αυτά είναι καλά νέα καθώς είναι το είδος προγράμματος που μπορεί να υποστηρίξει το ΔΝΤ. Είμαι χαρούμενoς ότι έχουμε μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που μπορούμε να υποστηρίξουμε, αλλά η τελική απόφαση θα παρθεί από το διοικητικό συμβούλιο και την διοίκηση».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το Ταμείο υποστηρίζει πως για να προχωρήσει συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα χρειάζεται ένα αξιόπιστο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους, «έχουμε κάνει πρόοδο αλλά δεν έχουμε ακόμα συμφωνία», τονίζοντας την ανάγκη για περισσότερο ρεαλισμό στις εκτιμήσεις και περισσότερη συγκεκριμενοποίηση. «Δεχόμαστε τη βάση της συμφωνίας του Eurogroup του 2016, όπου η ελάφρυνση του χρέους δεν χρειάζεται να οριστικοποιηθεί μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια πριν το τέλος του προγράμματος, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη συγκεκριμενοποίηση για το τι θα έρθει στο τέλος του προγράμματος του ESM», κατέληξε ο Πολ Τόμσεν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα