Υπόθεση Novartis: Η μητέρα των μαχών για την αντιπολίτευση

Υπόθεση Novartis: Η μητέρα των μαχών για την αντιπολίτευση

Στρατηγική πλήρους σύγκρουση με την κυβέρνηση υιοθετεί η Νέα Δημοκρατία για την υπόθεση της Novartis, επιδιώκοντας την εμπλοκή των ευρωπαίων σε εσωτερικά ζητήματα. Σκληραίνει τη στάση του και το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας κυβερνητική σκευωρία

Σε καζάνι που βράζει και ετοιμάζεται να εκραγεί έχει μετατραπεί η πολιτική ζωή της χώρας με αφορμή την υπόθεση της Novartis. Η εμπλοκή των δύο πρώην πρωθυπουργών και των οχτώ πρώην υπουργών έχει ανεβάσει στα κόκκινα το θερμόμετρο της σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, των οποίων τα στελέχη κατονομάζονται στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Οι ως τώρα αντιδράσεις, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που διακινούνται από τα επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, προμηνύουν την σκληρότερη πολιτική μάχη των τελευταίων 25 ετών. 

Η χθεσινή παρέμβαση κορυφαίου στελέχους της Πειραιώς, που μίλησε για “Πολωνοποιήση” της πολιτικής ζωής της χώρας, συμπυκνώνει επί της ουσίας τον τρόπο αντίδρασης της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκοπεύει να παίξει το χαρτί της “κυβερνητικής παρέμβασης” στη Δικαιοσύνη και της κατάργησης της διάκρισης των εξουσιών. Χρησιμοποιώντας ως “όπλο” αυτή τη ρητορική, στην Πειραιώς εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να αντιστρέψουν το δυσμενές για αυτούς κλίμα που δημιούργησε η εμπλοκή των κορυφαίων της στελεχών στην υπόθεση.

 Με στρατηγική αυτή, η Νέα Δημοκρατία στοχεύει σε κάτι βαθύτερο από την απλή καταγγελία. Βασικό της στόχος, είναι η κινητοποίηση των ευρωπαϊκών Θεσμών, όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν με ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Βέβαια, στην Πειραιώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να συμβεί, αφού στις χώρες αυτές υπήρξαν νομοθετικές παρεμβάσεις που οδηγούσαν στη κατάργηση των εξουσιών και όχι μια αποστροφή στο λόγο ενός υπουργού που δήλωσε ότι γνώριζε ορισμένα στοιχεία της δικογραφίας.

Ένα ακόμα στοιχείο που θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει η αξιωματική αντιπολίτευση για να αποδομήσει την όλη υπόθεση Novartis, είναι η απαξίωση των μαρτυριών που εμπλέκουν τα στελέχη της με δωροδοκίες. Ήδη το σύνολο των βουλευτών της που τοποθετείται δημόσια προσπαθεί να καταστήσει αναξιόπιστους τους προστατευόμενους μάρτυρες, χαρακτηρίζοντας τους “κουκουλοφόρους”.

Όλα τα παραπάνω, η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει να τα δέσει και με το αφήγημα της κυβερνητικής σκευωρίας, που όμως δύσκολα μπορεί να σταθεί εξαιτίας της εμπλοκής των αμερικανικών αρχών, αλλά και του τραβηγμένου από τα μαλλιά σεναρίου της “κυβέρνησης που συνωμοτεί για να ξεκάνει τους πολιτικούς της αντιπάλους”.

Σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση αναμένεται να κρατήσει για την υπόθεση της Novartis και το ΠΑΣΟΚ. Αυτή την απόφαση έλαβε χθες η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράστασης, πατώντας πάνω στο επιχείρημα της πολιτικής σκευωρίας, κάνοντας λόγο για νέο “Βρώμικο ΄89”.

Πάντως, η ένταση των ημερών οδηγεί και σε “αυτογκολ” ορισμένους εκ των εμπλεκόμενων στην υπόθεση πολιτικών στελεχών, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, που στην προσπάθεια του να αντιπαρατεθεί με την βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, κατηγόρησε άθελα του τον συνάδελφο του Γιάννη Ανδριανό και άρα εμμέσως και τον Κώστα Καραμανλή για ρουσφέτια και διορισμούς από το παράθυρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα