Υπουργοί προς βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτο νομοσχέδιο μετά από χρόνια με περισσότερες θετικές από αρνητικές ρυθμίσεις

Υπουργοί προς βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτο νομοσχέδιο μετά από χρόνια με περισσότερες θετικές από αρνητικές ρυθμίσεις

Μασάζ στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από τους αρμόδιους υπουργούς για το πολυνομοσχέδιο. Στάθηκαν στα θετικά του νομοσχεδίου, ενώ τόνισαν ότι "δε θα φέρναμε με δική μας πρωτοβουλία τη ρύθμιση για τις απεργίες", αν και ανέφεραν πως ούτε καταργεί ούτε περιορίζει το δικαίωμα της απεργίας

Συνεχίζεται ως αυτή την ώρα η ενημέρωση των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, από αρμόδιους υπουργούς, ενόψει της κατάθεσης και της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, με τα τελευταία προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις 16 του μήνα στην Ολομέλεια.

Μεταξύ των υπουργών που ενημερώνουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

«Πρόκειται για το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο μετά από χρόνια στο οποίο αντιστρέφεται ο λόγος θετικών και αρνητικών ρυθμίσεων και οι θετικές είναι περισσότερες», ανέφερε πριν από λίγο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, στον κορμό του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνεται διάταξη για την εφαρμογή της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για οφειλές στο Δημόσιο, ενώ όπως διευκρίνισε, δεν αλλάζει κάτι στη διαδικασία των πλειστηριασμών, η οποία θα είναι ακριβώς η ίδια με τη διαδικασία που ισχύει έως σήμερα.

Στα θετικά στοιχεία περιλαμβάνονται ρυθμίσεις «που έπρεπε να γίνουν ούτως ή άλλως», όπως είναι οι ρυθμίσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και σύστασης επιχειρήσεων και η ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων με αύξηση του προϋπολογισμού γύρω στα 350 εκατ. ευρώ ή κατά 40%. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν από το 2018 τα επιδόματα 698.800 οικογενειών.

Παράλληλα εφαρμόζονται εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή των επιδομάτων. Τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με εισοδήματα από 25.000 ευρώ έως 45.000 ευρώ θα δουν μικρή μείωση στα επιδόματα που ήδη λαμβάνουν.

«Όποιος έχει τρία παιδιά και οικογενειακά εισοδήματα από 25.000 ευρώ και άνω το χρόνο, θα χάσει 100 ευρώ το χρόνο», ανέφερε η ίδια πηγή.

Επίσης, καθιερώνεται για πρώτη φορά ενιαίος φορέας Εθνικού Κτηματολογίου, ο οποίος θα είναι ΝΠΔΔ με στόχο το 2020, να έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο στην Ελλάδα.

Στα «αρνητικά», όπως τα χαρακτήρισε, περιλαμβάνεται η ρύθμιση για τις απεργίες, «την οποία δεν θα φέρναμε με δική μας πρωτοβουλία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και τόνισε ότι η ρύθμιση ούτε καταργεί ούτε περιορίζει το δικαίωμα της απεργίας και η μόνη αλλαγή αφορά τον κανόνα της απαρτίας στις γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων που δεν είναι ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης όταν συγκαλούνται προκειμένου να ληφθεί απόφαση για απεργία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα