Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο Νίκος είναι στα χέρια του δικαστικού σώματος

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο Νίκος είναι στα χέρια του δικαστικού σώματος
Οι γονείς των απεργών πείνας Νίκου Ρωμανού και Γιάννη Μιχαηλίδη δίνουν συνέντευξη Τύπου στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, την Τριτη 2 Δεκεμβρίου 2014, προκειμένου να γίνει ενημέρωση από γιατρούς, δικηγόρους και αλληλέγγυους για την κατάσταση της υγείας και τα αιτήματά τους. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Η περίπτωση του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού πρωταγωνίστησε στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Να τοποθετηθούν οι δικαστές ζήτησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι "η Πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί"

Της Αντωνίας Ξυνού

Τα αιτήματα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού απασχόλησαν την ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά την παρέμβαση της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία υποστήριξε:

“Ο Νίκος είναι στα χέρια σας, στα χέρια του σωφρονιστικού συστήματος και των δικαστών. Είναι στα χέρια αυτού του κράτους, που ο ίδιος αμφισβητεί. Ο ρόλος της Δικαιοσύνης δεν είναι να ισοπεδώνει, να εκδικείται, να εξοντώνει και να εξουθενώνει αυτούς που που παραβίασαν τους νόμους. Θα είναι ανεπούλωτο τραύμα αν ο άνθρωπος αυτός χάσει τη ζωή του την ώρα που εκκρεμεί ένα δίκαιο αίτημα του”.

Το δικαστικό σώμα θα πρέπει να τοποθετηθεί για αυτή την παραβίαση, τόνισε η Ζωή Κωνταντοπούλου, επισημαίνοντας πως σήμερα συμπληρώνονται 6 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου: “Δεν μπορώ παρά να ζητήσω από το δικαστικό σώμα να ακροαστεί την κοινωνία και τη συγκυρία. Την ημέρα αυτή το υπουργείο Δικαιοσύνης ουσιαστικά σιωπά και εξουθενώνει έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε 27 ημέρες απεργίας πείνας, το Νίκο Ρωμανό, που ήταν 15 χρονών όταν ο Αλέξανδρος δολοφονήθηκε και έπεσε νεκρός στα χέρια του”.

Αθανασίου: Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη ζωή ενός νέου ανθρώπου

Η απάντηση ήρθε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος χωρίς να κατονομάζει την εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε από το βήμα: “Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη ζωή ενός νέου ανθρώπου”, αναλύοντας και πάλι το νομοθετικό καθεστώς.

“Το μόνο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι ότι κάνουν και τα ευρωπαϊκά κράτη. Να τελειώσει τις σπουδές του. Κατηγορείται για πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου. Το υπουργείο το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να φέρει διάταξη για να συνεχίσει τις σπουδές του . Αυτό μπορεί να κάνει και αυτό κάνει” υποστήριξε ο Χαρ. Αθανασίου, προσθέτοντας πως “το να περάσεις σε ένα πανεπιστήμιο δεν σημαίνει ότι θα πάρεις και σχετική άδεια”. Σύμφωνα με τον υπουργό πάντως, υπάρχουν και σκέψεις  να χρησιμοποιηθούν τα λεγόμενα “βραχιολάκια” και για τις εκπαιδευτικές άδειες.

Αναδρομικά δικαστών

Στην ομιλία του ο Χ. Αθανασίου αναγνώρισε  ότι το κράτος δεν είναι απολύτως συνεπές σε  ότι υποσχέθηκε, ωστόσο ζήτησε από τους δικαστές να κάνουν υπομονή.  “Με λυπεί και με προβληματίζει και παλεύω καθημερινά για την πλήρη αποκατάσταση στης σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του επίσημου κράτους και των δικαστικών λειτουργών, η οποία παρ’ όλες τις τριβές θεωρώ ότι παραμένει ισχυρή. Το δημόσιο δεν αρνείται τις οφειλές. Τις αναγνωρίζει. Ωστόσο αναγνωρίζει ότι αδυνατεί να καταβάλλει άμεσα όλα τα οφειλόμενα. Οι λόγοι έχουν να κάνουν με την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού, προκειμένου η χώρα να βγει από τη στενωπό.

Για τον κ. Αθανασίου  η κυβέρνηση δεν έδειξε ασέβεια στις δικαστικές αποφάσεις αλλά αδυναμία. “Αν η κυβέρνηση δεν σεβόταν  τις δικαστικές αποφάσεις τότε πες τε μου γιατί ψήφισε νόμο για την καταβολή του συνόλου των αναδρομικών και την προσαρμογή των αποδοχών στο ύψος του Αυγούστου;”

Άμεση ήταν η αντίδραση της προέδρου της Ένωσης, Βασιλικής Θάνου, η οποία δήλωσε: “Εμείς απαντάμε στα πλήγματα και στις προσβολές σε βάρος μας. Δεν είναι δίκαιο να μας ψέγετε όταν  μιλάμε για απολυταρχικό κράτος, όταν μας κάνατε περικοπές ύψους 60%. Δεν μπορούμε να μην αντιδράμε”.

Λίγο νωρίτερα η κ. Θάνου είχε μιλήσει για την αδιαφορία της κυβέρνησης και την απαξίωση του δικαστικού σώματος που ανάγκασαν τους δικαστές να αντιδράσουν: “Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρεί τις δικαστικές αποφάσεις, γιατί αν δεν τις εφαρμόζει υπάρχει κίνδυνος για την έννομη τάξη και πιθανότητα κυβερνητικής εκτροπής. Εκφράζω τη δυσαρέσκεια -τόνισε η κ. Θάνου- για λογαριασμό όλων των δικαστών για την υποβάθμιση του θεσμικού ρόλου της δικαιοσύνης και τη μείωση της αξιοπρέπειας μας”.

Ο πρόεδρος του ΑΠ κ. Αθ. Κουτρουμάνος αφού αναφέρθηκε στα πολλά και χρόνια προβλήματα της Δικαιοσύνης, επισήμανε ότι “σε πείσμα των καιρών οι δικαστές πορεύονται με ήθος, δεν λιγομαχούν μπροστά στον όγκο των δικογραφιών και προσπαθούν να ανταποκριθούν στο θεσμικό τους ρόλο, ακόμα και όταν λοιδορούνται και υβρίζονται”.

Η εισαγγελέας του ΑΠ Ευτέρπη Κουτζαμάνη, αφού αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα της Δικαιοσύνης κάλεσε τους δικαστές να ανταποκριθούν παρά τις δυσκολίες στο θεσμικό τους ρόλο: “Έχουμε χρέος -είπε η Εισαγγελέας- να συνεχίζουμε παρά τις περικοπές και εκτός ωραρίου να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας για να αποδώσουμε δικαιοσύνη στο Έλληνα πολίτη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα