Αποχαιρετισμός στον μεγάλο Νίκο Κούνδουρο

Ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας και πρόεδρος του Συλλόγου Οικολόγων του νησιού, Μανόλης Τσακίρης, αποχαιρετά τον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη

Του Μανόλη Τσακίρη

Ο σπουδαίος καινοτόμος σκηνοθέτης, ο ωραίος Έλληνας, ο πατριώτης, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού.

Η Κρήτη πενθεί, όπως και όλη η Ελλάδα, ο κινηματογράφος πενθεί, οι απλοί άνθρωποι πενθούν. Η χώρα μας έγινε φτωχότερη, γιατί μαζί με σένα Νίκο έφυγαν επίσης μεγάλες προσωπικότητες, πλήγμα στον πολιτισμό, στους κοινωνικούς αγώνες.

Οι Κρητικοί συμπατριώτες του φόρεσαν τα μαύρα μαντήλια με τα κρόσσια να πέφτουν στο μέτωπο. Για όσους δεν γνωρίζουν, τα κρόσσια συμβολίζουν τα δάκρυα των Ελλήνων από την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως.

Η απώλεια του Νίκου Κούνδουρου είναι ακόμα μια απόρριψη του μύθου του "ουδείς αναντικατάστατος".

Πενθεί και η ιδιαίτερη πατρίδα της επιλογής μου, η μυροβόλος Ύδρα, που ο Νίκος αγαπούσε ιδιαίτερα. Αγωνίστηκε μαζί μας για την επιστροφή της προστασίας της στο Υπουργείο Πολιτισμού, αφού ήταν από τους πρώτους που υπέγραψαν το αίτημα του Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας προς τον τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον αείμνηστο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή για το ζήτημα αυτό, το 1993, μαζί με πλήθος άλλων φίλων του νησιού της Επανάστασης και του Πολιτισμού.

Αείμνηστε φίλε, σε ευχαριστούμε για την προσφορά της ουσιαστικής φιλίας, για την προσφορά σου στην τέχνη, στον πολιτισμό, στους κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες ενάντια στον φασισμό και στον ναζισμό.

Σε θεωρούμε, αν σε παρηγορεί, σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες, στη στήριξη των δημοκρατικών θεσμών, ως αεί παρόντα!

Να πας στο καλό!!!!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πέθανε ο μεγάλος σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος

Όταν ο Κούνδουρος συνάντησε τον Βέγγο. Μια ιστορία αλληλεγγύης

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αποχαιρετά τον Νίκο Κούνδουρο

ADVERTISING

SHARE: