Archaeology: Η Αμφίπολη στο Τop 10 των αρχαιολογικών ανακαλύψεων

default image

Στις σπουδαιότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2014 κατατάσσει το περιοδικό Archaeology το ταφικό μνημείο της Αμφίπολη. Δείτε όλη τη λίστα (pics)

Το περιοδικό Archaeology του Ινστιτούτου Αμερικανικής Αρχαιολογίας συμπεριέλαβε το ταφικό μνημέίο που ανακαλύφθηκε στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης  στα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της φετινής χρονιά.

“Ο τάφος που χρονολογείται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί τρανό παράδειγμα του πώς η αρχαιολογία μπορεί να αιχμαλωτίσει τη φαντασία του κοινού”, σημειώνεται στο δημοσίευμα που συνοδεύεται από τη φωτογραφία των Σφιγγών.

Η αποκάλυψη του μνημείου “εύκολα κέρδισε μια θέση στη λίστα μας”, υπογραμμίζει το σχετικό δημοσίευμα. “Ο τάφος που χρονολογείται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί τρανό παράδειγμα του πώς η αρχαιολογία μπορεί να αιχμαλωτίσει τη φαντασία του κοινού”, προσθέτει.

Στη λίστα με τις κορυφαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις περιλαμβάνονται ακόμα:

Η υπόγεια νεολιθική κατασκευή στο Stonehenge της Μεγάλης Βρετανίας, ηλικίας 5.000 ετών.

Ο θησαυρός Seaton Down της Αγγλίας, δηλαδή 22.000 ρωμαϊκά νομίσματα που εντοπίστηκαν με ανιχνευτή μετάλλου.

 

Ο αρχαιότερος βουδιστικός ναός στο κόσμο που βρέθηκε στο Νεπάλ και χρονολογείται στον 6ο αι. π.Χ.

 

Η αποκωδικοποίηση του DNA των Νεάντερταλ από Ισραηλινούς επιστήμονες.

 

Το βυθισμένο στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής πλοίο “Ερεβος”, καπετάνιος του οποίου ήταν ο Τζον Φράνκλιν.

 

Η βυζαντινή βασιλική του 5ου αιώνα που ανακαλύφθηκε βυθισμένη σε λίμνη της Τουρκίας.

 

Οι αναλύσεις σε μούμιες από το Μουσείο Μπόλτον της Βρετανίας που έδειξαν ότι οι πρακτικές ταρίχευσης ξεκίνησαν πολύ πριν τους φαραώ, το 4300 π.Χ.

 

Το φρούριο Μπλουτούθ στη Δανία, το οποίο πιθανόν να έχει κτιστεί από τον πολεμιστή των Βίκινγκς, Χάραλντ Γκόρμσον, πρώτο βασιλιά της Δανίας, το 10ο αιώνα.

 

Μια από τις πρώτες Αμερικανίδες ιθαγενείς που έζησε πριν από 12.000-13.000 χρόνια και αποκάλυψαν ερευνητές στο Γιουκατάν. Ο σκελετός ανήκει σε κορίτσι 15-16 ετών που ονομάστηκε Ναϊάς.

Πηγή: archaeology.org

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα