“AS asperger – Το παράδοξο του να είσαι άγριο ζώο ή θεός” στην Cheapart.Halandri

default image

Είκοσι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης

Την Τρίτη, 13 Μαΐου 2014, εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο « AS asperger | Το παράδοξο του να είσαι άγριο ζώο ή θεός» στην Cheapart.Halandri.

Την έκθεση επιμελείται το Εργαστήριο Εκθεσιακής Επιμέλειας του Vellios School of Art, και συγκεκριμένα οι Δώρα Βασιλάκου και Ευαγγελία Κωνσταντάκου υπό την επίβλεψη του Μεγακλή Ρογκάκου. Στην έκθεση παρουσιάζουν από ένα έργο οι εξής 20 καλλιτέχνες: Βασίλης Αλεξάνδρου, Ειρήνη Βογιατζή, Αλέξανδρος Βούτσας, Γιώργος Γεροντίδης και Δημήτρης Αμελαδιώτης, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Έλλη Γρίβα, Κωνσταντίνα Δούνια, Σωτηρία Ζορμπά, Αλεξάνδρα Κουμαντάκη, Αναστασία Λάμπρου , Δημήτρης Λάμπρου, Αλεξάνδρα Μάντζαρη, Άλκηστη Μιχαηλίδου, Ναρ, Δημήτρης Ντόκος, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Δημήτρης Πρωτοππαπάς, Μαίρη Ρουσιώτη, Μυρτώ Σαριδέλη, και Τζόλα.

Η έκθεση προέκυψε από την παρατήρηση ότι το σύνδρομο του Άσπεργκερ (στο εξής AS), που εντάσσεται στην κατηγορία των ισοβίων αναπτυξιακών διαταραχών και αφορά σε ένα είδος υψηλής λειτουργικότητας αυτισμού, παρουσιάζεται με διαφορετικές εκφάνσεις, στην τέχνη όπως καταγράφεται λογοτεχνικά στο βιβλίο του Μαρκ Χάντον «Ποιός σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα;» (2003) και κινηματογραφικά σε ταινίες όπως «Ρέιν Μαν» (1988) και «Μέρι και Μαξ» (2009).

Από αυτές τις εκφάνσεις συμπεραίνεται ότι η εποχή μας αναγνωρίζει το δικαίωμα ισάξιας κοινωνικής θέσης σε άτομα με AS. Θεωρώντας το AS ως φαινόμενο με εν δυνάμει πολιτιστικές διαστάσεις, παρουσιάζεται η εν λόγω έκθεση με στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο στις ιδιαιτερότητες του συνδρόμου. Έτσι, η έκθεση AS προσδοκά να φωτίσει τις πτυχές του συνδρόμου – τα χαρακτηριστικά στοιχεία έκφρασης των ατόμων με AS, την αντίληψη που έχουν τα άτομα με AS για τον κόσμο, την αντίληψη που έχει ο κόσμος για τα άτομα με AS, τον τρόπο αναπαράστασης του AS ως έννοια, και την κριτική στάση στην περιθωριοποίηση του AS ως ασθένεια.

Ο τίτλος «AS asperger», που στα ελληνικά μεταφράζεται «ΩΣ άσπεργκερ», προτείνει στο κοινό να ταυτισθεί προσωρινά με τα άτομα με AS για να δει τον κόσμο από τη δική τους οπτική γωνία. Με αφορμή το σύνδρομο, η έκθεση AS επανεξετάζει την παραδοξότητα των σχέσεων γενικά του σύγχρονου ανθρώπου με τους γύρω του, αλλά και με τον εαυτό του. Ο υπότιτλος της έκθεσης «Το παράδοξο του να είσαι άγριο ζώο ή θεός» εμπνέεται από σχετικό ρητό στα Πολιτικά του Αριστοτέλη. Έτσι, η έκθεση ταυτίζει τα άτομα με AS με ακραίες φύσεις ως άγριο ζώο ή θεός. Μάλιστα, η έκθεση προτείνει ότι το AS μπορεί να μην είναι κατάρα, ως νευρολογική διαταραχή –όπως είχε κάποτε εσφαλμένως διαγνωσθεί η ομοφυλοφιλία– αλλά ίσως ευλογία ως χάρισμα μίας διαφορετικής αντίληψης για τον κόσμο και τα πράγματα.

Στα πλαίσια της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρη, προσφέρεται αντίστοιχη ξενάγηση για κάθε μέρος – στις 12:00 την Κυριακή, 18 Μαΐου για το 1ο Μέρος και στις 12:00 την Κυριακή, 1η Ιουνίου για το 2ο Μέρος.

Διαβάστε ακόμα στο culturenow.gr:

Κάθε τέλος είναι μία αρχή: έκθεση του Ανδρέα Αγγελιδάκη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Athens Technopolis Jazz Festival 2014

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα