Δανάη Στράτου στο Ραδιόφωνο 24/7: Οι καλλιτέχνες, ήρθε η ώρα να πάρουμε θέση

Presentation of the new book of Yanis Varoufakis entitled 'The Abduction of Europa`at Parnassos Literary Society, in Athens, Greece on December 12, 2016. /         `   `   , , 12  2016.
Presentation of the new book of Yanis Varoufakis entitled 'The Abduction of Europa`at Parnassos Literary Society, in Athens, Greece on December 12, 2016. / ` ` , , 12 2016. NIKOS LIBERTAS / SOOC

"Η αντίδραση στην οικονομική κρίση πρέπει να είναι συμμετοχική", δήλωσε η γνωστή εικαστικός στο Ραδιόφωνο 24/7

"Είναι η ώρα να πάρουμε θέση οι καλλιτέχνες, να μην αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν μέσα από τα συμφέροντα των λίγων, οι καλλιτέχνες μπορεί να παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο στην Ευρώπη, στην Αμερική», ανέφερε στην εκπομπή Πεζοί στον Αέρα, με την Ιωάννα Κλεφτόγιαννη και τη Φωτεινή Λαμπρίδη στο Ραδιόφωνο 24/7, η εικαστικός Δανάη Στράτου, με την τεράστια εγκατάσταση της οποίας «Πάνω στη γη –κάτω από τα σύννεφα», στο παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, εγκαινιάζονται τα Αισχύλεια 2017.

Πηγή έμπνευσής της, όπως εξήγησε, σε ένα έργο που εξαπλώνεται στο χώρο με 1000 στάμνες γεμισμένες με νερό, είναι ο μύθος της Περσεφόνης και το προσφυγικό.

«Συμμετείχα ενεργά τις εκδηλώσεις του DIEM25, παραδέχτηκε, υπογραμμίζοντας τη σχέση του εγχειρήματος με τις τέχνες και τους καλλιτέχνες, που μάλιστα τους δίνει βήμα και φωνή, διότι κι αυτοί «δίνουν φόρμα στην ανησυχία του κόσμου».

«Η αντίδραση στην οικονομική κρίση πρέπει να είναι συμμετοχική", υπογράμμισε. Μπορούν μέσα από το DIEM 25 να ενεργοποιηθούν οι φωνές του καθένα που συμμετέχει στις εκδηλώσεις του. Όπου κι εγώ μπορώ παρεμβαίνω πολιτικά. Είναι σημαντικό να επενδύσουμε ως τόπος στις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας, ως εργαλείο για την πολιτική προς τα έξω και προς τα μέσα»

«Υπάρχει κόστος σε ό,τι κάνουμε», ανέφερε ερωτηθείσα για το κόστος που είχε στην καλλιτεχνική της δουλειά η εισβολή της πολιτικής στη ζωή της.

Τέλος, στο ερώτημα πώς μπορεί το εγχείρημα DIEM 25να καταφέρει να είναι πανευρωπαϊκό σε μια Ευρώπη που παραπαίει, μας παρέπεμψε στον σύζυγό της. «Να σας απαντήσει ο Γιάνης. Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την Ευρώπη ζωντανή και πιο βιώσιμη. Μπορεί να μην πετύχει, αλλά θα προσπαθήσουμε».

(Φωτό: sooc.gr)

ADVERTISING

SHARE: