Καζάκος στο Ραδιόφωνο 24/7: Δεν είναι προδότες αλλά ούτε πατριώτες οι νέοι που φεύγουν

Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7, ο γνωστός ηθοποιός ξεκαθάρισε ότι δεν αποκάλεσε ποτέ "προδότες" τους Έλληνες που φεύγουν στο εξωτερικό, ωστόσο δεν θεωρεί τη στάση αυτή πατριωτική

Ο Κώστας Καζάκος μιλώντας στην εκπομπή " Πεζοί στον αέρα" με την Ιωάννα Κλεφτόγιαννη και τη Φωτεινή Λαμπρίδη, στο Ραδιόφωνο 24/7, επιχείρησε να εξηγήσει το υπόβαθρο των πολύκροτων δηλώσεών του περί "προδοσίας" που διαπράττουν οι νέοι Έλληνες που καταφεύγουν στο εξωτερικό για εργασία και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Κύριε Καζάκο, έχει προκληθεί σάλος από τη δήλωσή σας ότι είναι "προδότες" οι νέοι που φεύγουν στο εξωτερικό. Την είπατε αυτή τη δήλωση ή την παραποίησαν;

«Όχι, δε είπα ποτέ έτσι. Αυτό δεν θα το λεγα. Εν πάση περιπτώσει και ελληνικά γνωρίζω και δεν θα έλεγα ποτέ τους νέους "προδότες". Εγώ είπα ότι η κατάσταση που έφερε ως αποτέλεσμα αυτό το κύμα φυγής 500.000 νέων επιστημόνων να ζητούν μεροκάματο στην Ευρώπη αποτελεί "προδοσία" γιατί εξανδραποδίζει τον τόπο».

Επομένως προδότες είναι οι πολιτικοί;

Για την πολιτική μιλάμε. Η πολιτική είναι η συζήτηση και το θέμα. Οι νέοι φεύγουν γιατί τους κλείστηκαν οι δρόμοι. Η ανεργία, η πείνα, η κατάρα αυτή που βαραίνει τον τόπο βεβαίως σπρώχνει τον κόσμο στη φυγή (..) Οι 500.000 νέοι δεν είναι γνωστοί μου προσωπικά για να τους αποκαλέσω "προδότες" ή οτιδήποτε άλλο. Αυτά είναι αστεία πράγματα.

(..) Ό,τι επιθυμεί κανείς, ό, τι έχει ανάγκη, ειδικά οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να φτιάξουν τη ζωή τους, να κάνουν οικογένεια να φτιάξουν σπίτι, να κάνουν παιδιά, να φτιάξουν το μέλλον τους, αυτά παλεύει κανείς και αγωνίζεται για να τα πετύχει στον τόπο του. Τα απαιτεί στον τόπο του. Δεν μπορεί να τα πετύχει στην Γερμανία ή στην Αγγλία. Αυτά πρέπει να γίνουν εδώ. Γιατί ο τόπος εάν φύγει ο "ανθός', όπως λέμε, γιατί αυτοί οι νέοι επιστήμονες είναι ο "ανθός" του τόπου, είναι το μέλλον της χώρας. Χωρίς αυτούς, τι μένει στον τόπο; Δέκα εκατ. άνθρωποι είμαστε, εάν 500.000 φύγουν (...) η αιμορραγία για τον τόπο είναι θανατηφόρα. Είναι κολοσσιαίο το νούμερο, είναι εφιαλτικό. Αυτόν τον τόπο ποιος θα τον υπερασπιστεί;»

Εάν ήσασταν σήμερα νέος με μεταπτυχιακό και δε βρίσκατε δουλειά παρά μόνο ως delivery με 300 ευρώ και εάν, θα φεύγατε ή όχι;

«Τι να πει κανείς; Για αυτό μελετά κανείς την ιστορία, για να μην μπαίνει στα ίδια λάθη. Ο τόπος μας είναι ματωμένος. Έχουν δώσει τη ζωή τους, οι μισοί Έλληνες σκοτώνονται κατά καιρούς από τα αρχαία χρόνια μέχρι πρόσφατα για αυτόν τον τόπο. Πρέπει να σταθεί κανείς στο ύψος των περιστάσεων, πρέπει να έχει ιστορική συνείδηση. Θα ξεσηκωθούν οι νέοι -δεν γίνεται αυτό- και θα θυμώσουν και θα αγανακτήσουν και θα πάρουν μέτρα για τη ζωή. Αν φεύγουμε, πετάμε μαύρη πέτρα πίσω μας, τι θα γίνει ο τόπος; Θα λιώσει. Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Αυτό λέμε ότι είναι αναγκαίο, τώρα όταν ειδικά σκληραίνουν οι καταστάσεις, όπως είναι οι πόλεμοι, όπως είναι οι κατοχές, όπως είναι οι δικτατορίες και όπως είναι τούτη η καταραμένη η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα, αυτή η καινούργια δουλεία που γίνεται, τότε είναι που χρειάζεται το μεγαλύτερο κουράγιο και θάρρος να παλέψει κανείς. Ποιος θα αντισταθεί σε αυτήν τη φθορά; Περιμένουμε τους σωτήρες;»

Θεωρείτε επομένως αρνητικό το γεγονός ότι οι νέοι φεύγουν.

«Θέλετε να το ονομάσουμε θετικό; Θέλετε να πούμε ότι είναι πατριωτισμός; Να το ονομάσουμε όπως βολεύει τον καθένα. Ο εξανδραποδισμός της χώρας είναι.»

Το θεωρείτε μη πατριωτικό επομένως την έξοδο των νέων επιστημόνων;

«Θεωρώ ότι είναι καταστροφή για τη χώρα.»

Σε ερώτηση σχετικά με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο ότι ο ίδιος λαμβάνει 4.000 ευρώ ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ο κ. Καζάκος απάντησε: «Δεν υπάρχουν αυτά τα νούμερα, είναι γελοία. Στις αρχές Ιουλίου λήγει η σύμβαση μου και γύρω στις 20 Ιουνίου θα κάνω μια συνέντευξη Τύπου στην Πάτρα για τον απολογισμό της διετίας. Θα δώσω στοιχεία και νούμερα. Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό και οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου είναι ομόφωνες. Υπάρχει διαφάνεια.»

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Καζάκου:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Χάρτης: Πόσοι (και πού) είναι οι Έλληνες του εξωτερικού

ADVERTISING

SHARE: