Κόρμπιν: Τα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Αθήνα

default image

Ο ηγέτης των Εργατικών τοποθετήθηκε υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα

Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δήλωση, αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρεθνώνα που παραμένουν στο Βρετανικό Μουσείο, προχώρησε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Σε αντίθεση με την πλειονότητα των Βρετανών πολιτικών, ο “κόκκινος” Τζέρεμι τάχθηκε υπέρ της επιστροφής τους στην Αθήνα. 

«Όπως και με οτιδήποτε που έχει κλαπεί ή αφαιρεθεί από μια χώρα που τελούσε υπό κατοχή ή ήταν αποικία, συμπεριλαμβανομένων των αντικειμένων που λεηλατήθηκαν από άλλες χώρες στο παρελθόν, έτσι κι εδώ θα πρέπει να αρχίσουμε εποικοδομητικές συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή των Γλυπτών» δηλώνει ο ίδιος στην εφημερίδα «Τα Νέα». Μάλιστα, φαίνεται πως ο ηγέτης των Εργατικών δεσμεύεται να επιχειρήσει την επίλυση του μακροχρόνιου αιτήματος της χώρας μας, αν και εφόσον αναλάβει την εξουσία. 

Το κείμενο σύσταση της UNESCO

«Για πρώτη φορά, η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO αναγνωρίζει, στο κείμενο της Σύστασης, η οποία υιοθετήθηκε ειδικά για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, τις ιστορικές, πολιτιστικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του ζητήματος της επιστροφής των Γλυπτών, τα οποία ανήκουν σε εμβληματικό μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ιδιαίτερης επίσης σημασίας είναι και το γεγονός ότι η Επιτροπή και σε άλλη απόφασή της εκφράζει τη συνεχιζόμενη ανησυχία και το σκεπτικισμό της για το ζήτημα των Γλυπτών και καλεί τις δύο πλευρές να βρουν μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο μακροχρόνιο αυτό ζήτημα».

Τα παραπάνω αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης ή την Αποκατάσταση τους σε περίπτωση Παράνομης Ιδιοποίησης (ICPRCP), που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, στις 30 και 31 Μαΐου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα