Με Φανί Αρντάν και Αμπράμοβιτς συνεχίζεται το άνοιγμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον κόσμο

Με Φανί Αρντάν και Αμπράμοβιτς συνεχίζεται το άνοιγμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον κόσμο

Ανακοινώθηκαν οι 7 ενότητες της ερχόμενης σεζόν 2018-2019 της Λυρικής, που θα εγκαινιάσει και ενότητα για τα εικαστικά, ανοίγοντας τη βεντάλια του ρεπερτορίου όπερας

Για πρώτη φορά χωρίς συνέντευξη Τύπου και έξι ολόκληρους μήνες νωρίτερα από την έναρξη της νέας σεζόν, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοινώνει το πρόγραμμα της επόμενης καλλιτεχνικής περιόδου 2018/19, με ονόματα ηχηρά, όπως αυτό της Γαλλίδας Φανί Αρντάν να σκηνοθετεί «Λαίδης Μάκμπεθ του Μτσενσκ» του Σοστάκοβιτς και συμπράξεις πάνω σε πρότζεκτ της προβοκατόρισσας ηγεσίας της performance Μαρίνας Αμπράμοβιτς.

Επανάσταση; Είναι σαφές ότι ο οργανισμός, υπό τα ηνία του Γιώργου Κουμεντάκη, έχει περάσει σε νέες εποχές, όχι μόνο λόγω της φιλόδοξης μετακόμισης στο Φαληρικό Δέλτα και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Κάτι που αναδείχθηκε με τον τρέχοντα, εν εξελίξει ακόμη και σχεδόν πάντοτε sold out προγραμματισμό, που πέρα από τις μεγάλες συμπαραγωγές και τα ηχηρά ονόματα, τόλμησε να δημιουργήσει την τομή, την αληθινή avant garde μέσα στο κέλυφος ενός μεγάλου θεσμού. Η Εναλλακτική Σκηνή έφερε το νέο με ορμή.

Στο νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2018-2019, που ετοίμασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Κουμεντάκης για την Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ, κι έφτασε σήμερα αθόρυβα στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία μας, και αφορά στις παραστάσεις που θα παιχτούν στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΚΠΙΣΝ και στο Ηρώδειο, διευρύνεται το ρεπερτόριο της όπερας (από τον 18ο, τον 19ο και τον 20ό αιώνα, κι από τις πιο σημαντικές σχολές της όπερας (γαλλική, γερμανική, ιταλική, ρωσική, σλάβικη), ενώ ανοίγει και επίσημα ο δίαυλος της λυρικής τέχνης με τις εικαστικές τέχνες, μέσα από επτά θεματικούς κύκλους.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα παρουσιαστεί η «Γενούφα» του Γιάνατσεκ, με την οποία θα ξεκινήσει επίσημα η σεζόν. Επίσης θα ανέβουν στην ΕΛΣ, μετά από πολλές δεκαετίες η «Μανόν» του Μασνέ (από το 1965) και η «Λαίδη Μάκμπεθ» του Μτσενσκ του Σοστακόβιτς (από το 1996). Η «Τραβιάτα» του Βέρντι θα ανεβεί για πρώτη φορά στο Ηρώδειο. Παράλληλα, η συνεργασία με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου θα φέρνει στο Φαληρικό Δέλτα τον «Σιμόν Μποκκανέγκρα» του Βέρντι.

Στις ηχηρές συνεργασίες της νέας καλλιτεχνικής περιόδου συγκαταλέγονται κι αυτές με την ενδυματολόγο των τεσσάρων Όσκαρ Μιλένα Κανονέρο, την κολεκτίβα των Λα Φούρα ντελς Μπάους, τη Γερμανίδα σκηνοθέτρια Νίκολα Ράαμπ, τον πολυβραβευμένο Αυστραλό σκηνοθέτη Ελάιτζα Μοσίνσκυ κ.ά.

Ο Κύκλος Μάνος Χατζιδάκις συνεχίζεται με την παρουσίαση των έργων «Μεγάλος Ερωτικός», «Το χαμόγελο της Τζοκόντας», «Αμοργός», «Reflections» στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ, αλλά και με ένα ολοήμερο αφιέρωμα την ημέρα των γενεθλίων του σε όλους τους χώρους της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.

Τον Ιανουάριο του 2019 θα ανοίξει ο Κύκλος Μουσική και εικαστικές τέχνες, σε συνεργασία με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ και με πρώτη ανάθεση στον Νίκο Ναυρίδη.

Η παιδική σκηνή της ΕΛΣ θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του Ερνστ Τοχ «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα