Μέχρι και οδοντόβουρτσα βρέθηκε στο ναυάγιο 'Μέντωρ'

Μέχρι και οδοντόβουρτσα βρέθηκε στο ναυάγιο 'Μέντωρ'

Για 5η χρονιά πραγματοποιούνται υποβρύχιες έρευνες στο σκάφος που μετέφερε κλεμμένες αρχαιότητες από την ομάδα του λόρδου Έλγιν

Του Δημήτρη Μπαλή

Πόσα ακόμα έχουμε να μάθουμε από τη δράση του λόρδου Έλγιν στην Ελλάδα; Όσο ψάχνουν οι αρχαιολόγοι, τόσο ανακαλύπτουν ευρήματα ακόμα και μέσα στη θάλασσα.

Ως γνωστόν, με τέτοιο τρόπο, δια θαλάσσης, η ομάδα του Έλγιν μετέφερε τα κλεμμένα μάρμαρα – γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά και άλλες αρχαιότητες.

Κατά την πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων 8 - 27 Ιουλίου 2017, βρέθηκαν πολλά προσωπικά αντικείμενα του πληρώματος αλλά και της ομάδας του Έλγιν.

Μέχρι και οδοντόβουρτσα βρέθηκε στο ναυάγιο 'Μέντωρ'

Συγκεκριμένα, αυτή τη φορά οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως από το ναυάγιο Μέντωρ στα Κύθηρα, αντικείμενα όπως: πιόνια σκακιού, καπνοσύριγγες, φιαλίδια, χτένια και μια οδοντόβουρτσα.

Για την ιστορία, το μπρίκι Μέντωρ, που μετέφερε μέρος των αρχαιοτήτων που είχαν αφαιρεθεί από μνημεία των Αθηνών από την ομάδα του Έλγιν, βυθίστηκε το 1802 στα Ν.Α. Κύθηρα στην περιοχή του Αβλέμονα.

Πέραν των παραπάνω αντικειμένων, ανασύρθηκαν και νομίσματα από τα οποία ένα χρυσό (Ουτρέχτη 1756), ένας οστέινος καβαλάρης διακόσμηση μουσικού οργάνου, δύο μεταλλικά κομβία με παράσταση άγκυρας, που προέρχεται από ένδυμα ναυτικού καθώς και το εμπρός μέρος ενός συρταριού επίπλου (φωτ. 4) αλλά και ένας μεγάλος αριθμός θραυσμάτων σκευών καθημερινής χρήσης.

Μέχρι και οδοντόβουρτσα βρέθηκε στο ναυάγιο 'Μέντωρ'

Κατά τη διάρκεια της φετινής υποβρύχιας ανασκαφής ερευνήθηκε τομή (Τομή 1/2017) διαστάσεων περίπου 3μ.Χ2μ. σε περιοχή προς την πλώρη του πλοίου. Αν και στο χώρο δεν σώζεται σε καλή κατάσταση το σκαρί του πλοίου, βρέθηκε μεγάλος αριθμός ξύλων που μαρτυρούν την καταστροφή του τόσο κατά την διάρκεια της πρώτης ναυαγιαιρεσίας του 1802-1804 όσο και από τις μετέπειτα ενέργειες στο χώρο, καθώς και ένας σημαντικός αριθμός τροχαλιών, σχοινιών και μεταλλικών αντικειμένων, που σχετίζονται με την περιοχή, όπου υπήρχε ο ένας από τους δύο ιστούς του πλοίου.

Στην έρευνα συμμετείχαν από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων οι:

Δρ. Δημήτρης Κουρκουμέλης ως διευθυντής, Άρης Μιχαήλ και Λ. Μερσενιέ ως υπεύθυνος καταδύσεων.

Η έρευνα υποστηρίχτηκε από τον Κυθηραϊκό Ερευνητικό Όμιλο, το Δήμο Κυθήρων, την Ilios Shipping Co, τον Στάθη Τριφύλλη και την ΜΚΟ Αργώ.

ADVERTISING

SHARE: