Νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών ο Λουκάς Παπαδήμος

Συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν,Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011 (EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν,Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011 (EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Ο Λουκάς Παπαδήμος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το 2017. Διαδέχεται τον Θανάση Βαλτινό

Σε δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση του Προέδρου για το έτος 2017 κ. Λουκά Παπαδήμου και του Αντιπροέδρου κ. Αντωνίου Κουνάδη.

Στη συνεδρία θα αναγνωσθεί έκθεση του απερχόμενου Προέδρου κ. Θανάση Βαλτινού με θέμα "Το έργο των Κέντρων και Γραφείων Ερεύνης της Ακαδημίας κατά το έτος 2016".

Επίσης ο νέος πρόεδρος κ. Παπαδήμος θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα "Οικονομική Ανάπτυξη και Δημοσιονομική Εξυγίανση: Η Διττή Πρόκληση για την Οικονομική Πολιτική".

O Λουκάς Παπαδήμος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε στο Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ), απ' όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα (PhD) στις Οικονομικές Επιστήμες. Από το 1975 έως το 1984 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Το 1988 εξελέγη τακτικός καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2011 επελέγη ως ο πρώτος κάτοχος (inaugural professor) της έδρας "Μίνως Ζομπανάκης" του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Συστήματος στο Πανεπιστήμιο Harvard.

Μεταξύ άλλων διετέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1994-2002), ενώ από το 2002 έως το 2010 ήταν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το 2010 τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Από τη θέση αυτή διαπραγματευόταν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το δανεισμό της Ελλάδας, στα πλαίσια της κρίσης χρέους της χώρας. Την ίδια περίοδο δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Είναι μέλος της παγκόσμιας μη κυβερνητικής οργάνωσης Τριμερής Επιτροπή (Trilateral Commission).

Συμμετείχε επίσης στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπό τον Άγγελο Αγγελόπουλο, το 1989-90 και στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) κατά τη δεκαετία του '80.

Το 1999 του απονεμήθηκε ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από την Ελληνική Δημοκρατία.

Το Νοέμβριο του 2011 κλήθηκε να αναλάβει την προεδρία της κυβέρνησης συνεργασίας και πρωθυπουργός έως τον Μάιο του 2012.

Εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 2006.

ADVERTISING

SHARE: