Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας: Ζωγραφίζοντας για τα βιβλία

Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας: Ζωγραφίζοντας για τα βιβλία

Τα εξώφυλλα βιβλίων, οι προμετωπίδες και οι εικονογραφήσεις ποιητικών έργων που φιλοτέχνησε ο σπουδαίος ζωγράφος από το 1937 μέχρι το 1992 παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη

Τα εξώφυλλα βιβλίων, οι προμετωπίδες και οι εικονογραφήσεις κυρίως ποιητικών έργων που φιλοτέχνησε από το 1937 μέχρι το 1992 ο κορυφαίος ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας παρουσιάζονται από σήμερα  στην έκθεση με τίτλο «Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας. Ζωγραφίζοντας για τα βιβλία» στο Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα έως 21 Ιουλίου 2018.

Η έκθεση αποτελεί μέρος των δράσεων της Αθήνας Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018 και πραγματοποιείται σε συνέργασία με το Μουσείο Μπενάκη.

Η πραγματικά στενή σχέση του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα με το βιβλίο αναδύεται όχι μόνο από τη μεγάλη βιβλιοθήκη του, που διατηρείται σήμερα στο σπίτι του στην οδό Κριεζώτου 3 (Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα), αλλά και από το δικό του συγγραφικό έργο, που περιλαμβάνει πολλά ανέκδοτα διηγήματα, θεωρητικά κείμενα για την τέχνη και μεταφράσεις.

Ο Γκίκας δεν περιορίστηκε στη σχεδίαση συνθέσεων, αλλά συχνά συμμετείχε έμπρακτα στη συνολική παραγωγή των εκδόσεων, εκφέροντας άποψη για τον σχεδιασμό του εξωφύλλου, αναζητώντας τους κατάλληλους μεταφραστές, δουλεύοντας πάνω στα τυπογραφικά δοκίμια και ενσωματώνοντας πρωτότυπα χαρακτικά σε βιβλία και περιοδικά, κατά το γαλλικό πρότυπο των πολυτελών εκδόσεων εκτός εμπορίου.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε τέσσερις ενότητες: Ποίηση, πεζογραφία-θέατρο, λογοτεχνικά περιοδικά και ανέκδοτες εικονογραφήσεις. Σε όλες τις ενότητες οι εκδόσεις συνοδεύονται από προσχέδια, μακέτες, τυπογραφικά δοκίμια με ιδιόχειρες σημειώσεις, αλληλογραφία με τους εκδότες ή τους ποιητές και αποσπάσματα του Γκίκα για τις εικονογραφήσεις του, που όλα μαζί φανερώνουν την εντατική ενασχόλησή του με το βιβλίο, ως εικονογράφου και σχεδιαστή εκδόσεων.

Η τελευταία ενότητα της έκθεσης αφορά ορισμένα σχεδιάσματα εκδόσεων, που για διάφορους λόγους δεν πραγματοποιήθηκαν, όπως τα ποιήματα Ρουμπαγιάτ του Ομάρ Καγιάμ (1971) και το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη (1964-1965). Προσχέδια, αλληλογραφία με τους εκδοτικούς οίκους, δημοσιεύσεις και κείμενα του καλλιτέχνη, μαρτυρούν την απόπειρα έκδοσης των συλλογών αυτών και καταδεικνύουν τη σημασία τους.

Η έκθεση, σε επιμέλεια  Ιωάννας Μωραϊτη και σχεδιασμό Παύλου Θανόπουλου, συνοδεύεται από ομότιτλη έκδοση με κείμενα, επιλογή φωτογραφικού υλικού και κατάλογο των εικονογραφήσεων του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, ενώ κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις.

Την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Απριλίου 2018 η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη.

Επιμέλεια έκθεσης: Ιωάννα Μωραϊτη

Σχεδιασμός έκθεσης: Παύλος Θανόπουλος

Εισιτήρια: 3 ευρώ / Κανονικό, 1,5€ / Μειωμένο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα