Οι Photoshop φωτογραφίες του Ανγκ Λι με την Πέμη Ζούνη και οι απαντήσεις

Η ψηφιακή "γκάφα" για την μεταφορά του "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" από τον Ανγκ Λι, προκάλεσε σάλο αντιδράσεων. Ανακοίνωση με αιχμές από το Κακογιάννης, "όλα καλά και προβλεπόμενα" για την εταιρεία παραγωγής (Pics+Vid)

Ένα θεατρικό έργο που ανέβηκε στη χώρα μας για πρώτη φορά πριν από 16 χρόνια, παρουσιάζεται και πάλι στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Στην εκδοχή του Άκη Δήμου για τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, το "… και Ιουλιέτα", βρίσκουμε την Ιουλιέτα μόνη στο σπίτι της. Δεν υπάρχει Ρωμαίος, δεν υπάρχει κανείς. Μιλά σε ένα φανταστικό επισκέπτη για τη ζωή της, τον έρωτα, τη γυναικεία φύση.

Σκηνοθέτης της παράστασης είναι ο βραβευμένος με Όσκαρ Ανγκ Λι ("Η ζωή του Πι", 2012, "Τίγρης και Δράκος", 2000) και στον ρόλο της Ιουλιέτας, η Πέμη Ζούνη.

Η παράσταση όμως συνοδεύτηκε από δημοσιεύματα που αναρτήθηκαν σε blogs, σύμφωνα με τα οποία οι κοινές φωτογραφίες της κ. Ζούνη μαζί με τον Ανγκ Λι που χρησιμοποιήθηκαν για λόγους εμπορικής προώθησης, ήταν... προϊόν Photoshop. Τόσο το Ίδρυμα Κακογιάννης, όσο και η εταιρεία παραγωγής κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις.

Από την πλευρά του το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης αρνείται κάθε ανάμειξη. Χαρακτήρισε μάλιστα "σοβαρό" το εν λόγω περιστατικό, ενώ παράλληλα κάλεσε σε εξηγήσεις τους συντελεστές. Το φωτογραφικό υλικό που δέχθηκε ψηφιακή επεξεργασία, "κατέβηκε" από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

"Όπως ακριβώς συμβαίνει κατά την πάγια πρακτική για τις φιλοξενούμενες παραγωγές, το Ίδρυμα προώθησε το φωτογραφικό και λοιπό προωθητικό υλικό που παρέλαβε από την κυρία Ζούνη και την εταιρεία παραγωγής της εν λόγω παράστασης" αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Ίδρυμα.

Τα καρέ που χρησιμοποιήθηκαν και η παρουσίαση τους:

Η ανακοίνωση του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης:

"Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σχετικά με δημοσιεύματα που υπήρξαν τις τελευταίες μέρες και αναφέρονται σε κοινές φωτογραφίες της κυρίας Πέμης Ζούνη με τον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Ang Lee, διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Από την αρχή της λειτουργίας του το Ίδρυμα έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες πολιτιστικών γεγονότων και εκδηλώσεων, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Σε αρκετές απ’ αυτές συνέπραξαν και διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, όπως ενδεικτικά Francis Ford Coppola, Werner Herzog, Randal Kleiser, Aquila Theatre κ.α.

Βασική και αναντικατάστατη αρχή της λειτουργίας του Ιδρύματος, είναι να εμπιστεύεται τους έλληνες και ξένους συνεργάτες και φιλοξενούμενούς του και να μην αμφισβητεί το περιεχόμενο των προτάσεων που καταθέτουν, περιλαμβανομένων και των συντελεστών τους. Στη συνέχεια, αξιολογεί τις προτάσεις με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα τους και τους καταστατικούς του σκοπούς.

Η παράσταση με το τίτλο «… και Ιουλιέτα» με πρωταγωνίστρια την κυρία Πέμη Ζούνη, προτάθηκε από την εταιρεία παραγωγής «Art Tank», προκειμένου να φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα. Στο φάκελο της πρότασης περιλαμβάνονταν η σύλληψη, οι συμπράττοντες συντελεστές, αλλά και οι εντελώς εξειδικευμένες τεχνικές προδιαγραφές του εγχειρήματος (3D mapping projection). Το Ίδρυμα αξιολόγησε την πρόταση ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, δεδομένου ότι οι συμπράττοντες συντελεστές της συγκεκριμένης παράστασης (Ang Lee, Πέμη Ζούνη, Άκης Δήμου, Λευτέρης Παυλόπουλος, Θοδωρής Οικονόμου, κλπ.), είναι διακεκριμένοι και υψηλού κύρους καλλιτέχνες. Στην αξιολόγηση αυτή συνέβαλαν, η (επίσης υψηλού επιπέδου) δημιουργική ομάδα προετοιμασίας του 3D mapping projection, αλλά και το γεγονός ότι για την «απεικόνιση» του τρισδιάστατου σκηνικού έγινε εισαγωγή από το εξωτερικό υψηλής ευκρίνειας projectors, από την εταιρεία παραγωγής. Συνεπώς, όπως είναι εύλογο από τα προαναφερόμενα, δεν θα μπορούσε να εγερθεί αμφιβολία για τη σοβαρότητα και αξιοπιστία του όλου εγχειρήματος.

Όπως ακριβώς συμβαίνει κατά την πάγια πρακτική για τις φιλοξενούμενες παραγωγές, το Ίδρυμα προώθησε το φωτογραφικό και λοιπό προωθητικό υλικό που παρέλαβε από την κυρία Ζούνη και την εταιρεία παραγωγής της εν λόγω παράστασης.

Ασφαλώς το θέμα που προέκυψε από τα δημοσιεύματα είναι σοβαρό και για το λόγο αυτό το Ίδρυμα έχει ήδη προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να παρασχεθούν οι οφειλόμενες απαντήσεις και επιφυλάσσεται για κάθε περαιτέρω ενέργειά του".

Η απάντηση της εταιρείας παραγωγής

Αντιθέτως, η εταιρεία παραγωγής, "Point Blank Ltd", υποστηρίζει πως δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στην όλη ιστορία. Η εταιρεία παραδέχεται την ψηφιακή επεξεργασία των επίμαχων καρέ, αναφέρει δε σε δική της ανακοίνωση, πως η ίδια η παράσταση "στηρίχθηκε στην ψηφιακή τεχνολογία, τόσο στην παραγωγή 3D (τρισδιάστατων) ψηφιακών σκηνικών, όσο και στη σκηνοθεσία της από το σκηνοθέτη Αγκ Λι, ο οποίος σκηνοθέτησε την παράσταση μέσω SKYPE και βιντεοσκοπήσεων", και έτσι, η όλη επεξεργασία έγινε στα πλαίσια "της ψηφιακής λογικής της παράστασης".

Η ανακοίνωση της "Point Blank Ltd":

"Όλη η παράσταση στηρίχθηκε στην ψηφιακή τεχνολογία, τόσο στην παραγωγή 3D (τρισδιάστατων) ψηφιακών σκηνικών, όσο και στη σκηνοθεσία της από το σκηνοθέτη Αγκ Λι, ο οποίος σκηνοθέτησε την παράσταση μέσω SKYPE και βιντεοσκοπήσεων. Το ίδιο έγινε και με τις φωτογραφίες, που δόθηκαν από την εταιρία παραγωγής στο ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, που φιλοξενεί την παράσταση. Με τη δυνατότητα της ψηφιακής τεχνολογίας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, κατόπιν της συναινέσεώς τους, παρουσιάστηκαν μαζί σε φωτογραφία για την ανακοίνωση και την προώθηση της συνεργασίας τους. Η συνεργασία της πρωταγωνίστριας Πέμης Ζούνη και του βραβευμένου με ΟΣΚΑΡ σκηνοθέτη Αγκ Λι, ήταν άψογη και δημιουργική, με αποτέλεσμα την καλλιτεχνική αξία της παράστασης "...και Ιουλιέτα", που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Κακογιάννης, για την παρουσίασή της. Για την εταιρεία Point Blank Ltd".

Μετά τις αντιδράσεις και τα σχόλια που ξέσπασαν, η διαχειρίστρια της επίσημης σελίδας της ηθοποιού, Πέμη Ζούνη, στο Facebook, ανέφερε: "Σεβαστείτε την κυρία Πέμη Ζούνη και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Είμαστε εδώ με αγάπη προς εκείνη. Δεν είμαστε σε λαϊκό Δικαστήριο".

Συγκεκριμένα, αναφέρεται το εξής:

"Καλησπέρα σε όλους.

Θα ήθελα να σας μιλήσω για κάτι σημαντικό.

Αναγκάστηκα -σαν διαχειρίστρια της παρούσας σελίδας- να αποκλείσω δυο μέλη μιας και εκείνα προκάλεσαν και το ένα εξ αυτών εκφράστηκε με χυδαίες λέξεις προς το πρόσωπο της κυρίας Ζούνη.

Το θέμα που τους απασχολούσε ήταν οι φωτογραφίες της κυρίας Ζούνη με τον σκηνοθέτη Άνγκ Λη και η γνησιότητα τους.

Το δικό μου θέμα και πρόβλημα ξεκινά εκεί όπου δημιουργούνται "πηγαδάκια" μίσους και έχθρας κάτω από φωτογραφίες και άρθρα της κυρίας Ζούνη.

Για κανέναν λόγο δεν θα επιτρέψω να συνεχιστεί αυτό στην συγκεκριμένη ομάδα. Το κάθε μέλος που τροφοδοτεί τέτοιο είδους "πηγαδάκια" θα αποκλείεται χωρίς δεύτερη σκέψη.

Σας παρακαλώ, σεβαστείτε την κυρία Πέμη Ζούνη και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Είμαστε εδώ με αγάπη προς εκείνη. Δεν είμαστε σε λαϊκό Δικαστήριο.

Σας ευχαριστώ".

ADVERTISING

SHARE: