Όταν η Φρουτοπία και τα παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά αποκτούν σάρκα και οστά

Όταν η Φρουτοπία και τα παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά αποκτούν σάρκα και οστά

Η Φρουτοπία, η μάγισσα Φρικαντέλα, η Δόνα Τερηδόνα και όλα τα υπόλοιπα παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά ξεπηδούν από το χαρτί και ζωντανεύουν σε ένα βιωματικό πάρκο έκτασης 3.500 τ.μ.

Όσοι έχουν γαλουχηθεί στα παιδικά μικράτα τους από ιστορίες γεμάτες δράκους με φωτιές, πυροτεχνήματα, συτοσχέδια διαστημόπλοια ή πριγκίπισσες με μήλα, αναμφίβολα θα γνωρίζουν (ή θα έχουν ακουστά) τα ευφάνταστα παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά, ενός από τους σπουδαιότερους Έλληνες εκπροσώπους της παιδικής λογοτεχνίας.

Οι πολύχρωμοι κι ανατρεπτικοί ήρωές του και το αγνό χιούμορ της πένας του συντροφεύουν τις αναμνήσεις χιλιάδων ενήλικων παιδιών και συνεχίζουν σήμερα να δίνουν τροφή στη φαντασία άλλων τόσων λιλιπούτειων αναγνωστών.

Η ΔΕΘ Helexpo αποφάσισε να δώσει τρεις διαστάσεις στις ιστορίες αυτές , να τις βγάλει από το χαρτί και να τις μετατρέψει σε μια έντονη βιωματική εμπειρία:  Μέσα από το διαδραστικό πάρκο αναψυχής «Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά», το οποίο εκτείνεται σε έναν χώρο 3.500 τ.μ. στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Helexpo Maroussi (Λ. Κηφισίας 39), οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να διεισδύσουν στους μαγικούς κόσμους των βιβλίων και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους για παιχνίδι, μάθηση και πολιτιστική παιδεία. 

 

‘Όταν γελάει ένα παιδί, γελάνε όλοι’

«Προσωπικά θεωρώ το μεγαλύτερο επίτευγμά μου τα παραμύθια. Αυτά τα διαμάντια είναι για πάντα».  Με αυτά τα λόγια ο Ευγένιος Τριβιζάς υπογράμμισε στους δημοσιογράφους τη σημασία του πάρκου και του μηνύματός του: «Υπάρχει μια λανθασμένη κατά τη γνώμη μου άποψη ότι οποιαδήποτε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης που απευθύνεται σε παιδιά είναι πιο απλή, φθηνή ή υποδεέστερη από αυτές που απευθύνονται σε ενήλικες. Όμως τα παιδικά αναγνώσματα μας αγγίζουν βαθύτερα, μας επηρεάζουν περισσότερο και μας ακολουθούν σε όλη μας τη ζωή. Πρέπει να γίνει μια μετάγγιση δυνάμεων, διαθέσεων και κονδυλίων για τα παιδιά. (..) Όταν γελάει ένα παιδί, γελάνε όλοι» συνέχισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι παρευρέθησαν στη συνέντευξη Τύπου είχαν την ευκαιρία να δουν τον διάσημο συγγραφέα να ανοίγει το δέμα που μόλις παρέλαβε, το οποίο περιείχε την πρώτη του γραφομηχανή. «Όταν έπιασα το κουτί και το κούνησα άκουσα από μέσα ανησυχητικούς ήχους. Μάλλον είναι διαλυμένη, ωστόσο κάποια πλήκτρα θα έχουν διασωθεί. Αυτά θα τα εκθέσω εδώ» είπε.

Τον λόγο νωρίτερα είχε πάρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Helexpo Δρ. Κυριάκος Ποζρικίδης, ο οποίος μιλώντας για το θεματικό πάρκο και την επιτυχία που γνώρισε κατά την παρουσίαση του στη Θεσσαλονίκη, επεσήμανε ότι συζητείται η διοργάνωση αυτή να μεταφερθεί και σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Ιταλία.

Το παρών στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο οποίος χαιρέτησε την πρωτοβουλία και σχολίασε ότι αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν η τοπική αυτοδιοίκηση, το επιχειρείν και οι παραγωγοί πολιτισμού συνεργάζονται σωστά.

Το πάρκο

Οι λάτρεις των παραμυθιών του βραβευμένου συγγραφέα, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα «επιβιβαστούν» στο «Εξπρές των Ονείρων»  και με συνεπιβάτες τον δαιμόνιο δημοσιογράφο Πίκο Απίκο, την Πουπού την αλεπού, τον Αιμίλιο το μήλο και άλλους γνωστούς ήρωες του Τριβιζά, θα απολαύσουν μια καταιγιστική διαδρομή σε χώρες άγνωστες και ζούγκλες μακρινές, θα λύσουν αξεδιάλυτα μυστήρια και θα αψηφήσουν τις απειλές της μάγισσας Φρικαντέλας και τις παγίδες που στήνει, σε κάθε τους βήμα, ο Ρούνι Ρούνι το ύπουλο, κακό γουρούνι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον «ξεναγό» Γρηγόρη Αβανίδη, επικεφαλής της ομάδας Dream Workers της Helexpo , που ανέλαβε τη μεταφορά των παραμυθιών του Ε. Τριβιζά σε διαδραστικούς χώρους του πάρκου:

 

Πρώτη στάση του ταξιδιού είναι η Βιβλιοθήκη:  Εκεί θα περιμένουν τους επισκέπτες τα περίπου 150 βιβλία που έχει συγγράψει ο μεγάλος Έλληνας παραμυθάς. Επόμενος σταθμός είναι το λεγόμενο Μουσείο Τριβιζά, ένας χώρος όπου θα φιλοξενούνται έργα φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών εμπνευσμένα από τις πολύχρωμες ιστορίες και τους διάσημους ήρωες του Τριβιζά.

Μια πύλη στο τέλος της βιβλιοθήκης οδηγεί  σε μία από τις πιο όμορφες ατραξιόν του πάρκου: Tην κεντρική πλατεία της θρυλικής Φρουτοπίας. Είναι σαν να έχει ξεριζωθεί από τις σελίδες των βιβλίων:  πλακόστρωτοι δρόμοι, παγκάκια, μικρά σπίτια με λεπτομέρειες φρούτων στα πόμολα και τους τοίχους.  Στα δεξιά βρίσκεται το ξενοδοχείο της Πιπεριάς της Φαρμακογλώσσας κι απέναντί του στέκεται το μανάβικο του χαμένου μανάβη. Στην κορυφή της πλατείας δεσπόζει το Εργαστήριο του Φραγκίσκου του Φραγκόσυκου και ο περίφημος Φρουκτίνος, το διαστημόπλοιο που πήγε τα φρούτα στο διάστημα.

Φεύγοντας από τη Φρουτοπία, οι επισκέπτες πρέπει να περπατούν όσο γίνεται αθόρυβα καθώς μπαίνουν στο στοιχειωμένο κάστρο της μάγισσας Φρικαντέλας, προκειμένου να μην την ξυπνήσουν και συναντήσουν μπελάδες.

Ακολουθούν το μυθικό Ζαχαροπλαστείο του Λιχουδιστάν, όπου ο κύριος Ζαχαρίας συναντά την κυρία Γλυκερία και της προσφέρει ένα μπακλαβαδάκι με μέλι και χρυσάνθεμα

Το απίθανο τσίρκο του Μανώλη με το θαυμαστό γιγάντιο σαλιγκάρι του ουράνιου τόξου

Το μυστηριώδες μέγαρο της Δόνας Τερηδόνας που φυλακίζει μικρά παιδιά επειδή έχουν χαμόγελα ομορφότερα από το δικό της.

Το Νησί των Πυροτεχνημάτων με το  μαγικό δέντρο που μιλάει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διαδρομή, μια ενθουσιώδης παρέα εκπαιδευτικών, καλλιτεχνών και εμψυχωτών αναλαμβάνουν τον ρόλο των ξεναγών, ζωντανεύουν τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες των βιβλίων και προσφέρουν μέσα από παιχνίδια, δράσεις, γρίφους, δώρα, τραγούδια και περιπέτεια μια διαδραστική εμπειρία υψηλής αισθητικής.

Προσφέρει δε, μια πρωτότυπη σύνθεση ολόκληρου του φάσματος των βασικών θεμάτων και μηνυμάτων που περιλαμβάνονται στα έργα του διεθνώς καταξιωμένου ποιητή παραμυθιών.

Το πάρκο «Οι Μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά» ανοίγει τις πύλες του για το κοινό την ερχόμενη Παρασκευή 3 Νοεμβρίου και θα λειτουργήσει μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου 2018.

 

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα-Πέμπτη: 09.00-14.00

Παρασκευή: 09.00-14.00 και 17.00-20.00

Σάββατο: 11.00-20.00

Κυριακή: 11.00-19.00

Εισιτήρια:

Γενική είσοδος: 7 ευρώ

Μαθητές: 6 ευρώ

Οικογενειακό (2 γονείς με δύο παιδιά): 24 ευρώ

Άνεργοι:  (Μόνο Παρασκευή) 4 ευρώ

Άνεργοι οικογενειακό: 12 ευρώ

Παιδιά έως τριών ετών: Δωρεάν

Ο χώρος διαθέτει πρόσβαση για ΑΜΕΑ

 

Ο παραμυθάς

Ο Ευγένιος Τριβιζάς δηλώνει εξερευνητής, εφευρέτης , θηρευτής ονείρων και ζογκλέρ µελάτων αυγών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε νομικά και οικονομικά και είναι καθηγητής εγκληματολογίας στην Αγγλία. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ (Reading), όπου διατελεί ομότιμος καθηγητής και σε άλλα πανεπιστήμια. Είναι γνωστός ως συγγραφέας βιβλίων για παιδιά από τεσσάρων χρονών και άνω. Όλα του τα έργα τα χαρακτηρίζει πρωτοτυπία και μεγάλη φαντασία.

Έχει γράψει περίπου 150 βιβλία μεταξύ των οποίων μυθιστορήματα, παραμύθια, θεατρικά έργα, αλφαβητάρια, διηγήματα, κόμικς, εκπαιδευτικά βιβλία, ενώ έχει συνεργαστεί και με παιδικά περιοδικά. Από τα πιο γνωστά του έργα είναι η Φρουτοπία και το “Νησί των πυροτεχνημάτων”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα