Ρεκόρ τιμής για γυμνό του Μοντιλιάνι

Ρεκόρ τιμής για γυμνό του Μοντιλιάνι

Με εκτιμώμενη τιμή εκκίνησης προσφορών τα 150 εκατ. δολάρια δεν είναι απίθανο το άλλοτε λογοκριμένο αριστούργημα να γίνει ένα απ' τα ακριβότερα έργα τέχνης στην ιστορία

Ένα αριστούργημα απ’ τη σειρά γυμνών του Αμεντέο Μοντιλιάνι, μεταξύ των οποίων και ο πίνακας- φόντο πίσω από πρόσφατη ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ τιμής σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, στις 14 Μαΐου, και ίσως γίνει το ακριβότερο έργο τέχνης που έχει πωληθεί σε δημοπρασία.

Ο λόγος για το έργο “Nu couché”, που ο διάσημος ιταλός ζωγράφος φιλοτέχνησε το 1917 και απεικονίζει γυμνή στο κρεβάτι της μια Γαλλίδα.

Ο πίνακας, που κάποτε έπεσε θύμα λογοκρισίας, αναμένεται να έχει τιμή εκκίνησης προσφορών τα 150 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τον βρετανικό οίκο δημοπρασιών, που αποτελεί την υψηλότερη εκτιμώμενη τιμή εκκίνησης στα χρονικά.

Μέχρι τώρα το συγκεκριμένο ρεκόρ το κατέχει ο πίνακας «Οι Γυναίκες του Αλγερίου» του Πάμπλο Πικάσο, που πωλήθηκε το 1995 έναντι 179 εκατ. δολαρίων και είχε τιμή εκκίνησης τα 140 εκατ. δολάρια. Το ακριβότερο έργο τέχνης ωστόσο είναι το “Salvador Mundi” του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που πωλήθηκε έναντι 450 εκατ. δολαρίων, έχοντας τιμή εκκίνησης 100 εκατομμύρια.

Η πρώτη και μοναδική φορά που ο Μοντιλιάνι αποκάλυψε τη συλλογή με τα γυμνά του ήταν σε μια έκθεση στο Παρίσι, το 1917. Λέγεται πως η έκθεση έκλεισε μέσα σε λίγες ώρες, αφού έτυχε και την είδε ένας αστυνομικός που αισθάνθηκε προσβεβλημένος απ’ το θέαμα.

Με πληροφορίες από CNN

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα