Ρέντσο Πιάνο: Ο Μαέστρος της αρχιτεκτονικής

Ρέντσο Πιάνο: Ο Μαέστρος της αρχιτεκτονικής
O Renzo Piano AP

Τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συναντήσει την Τετάρτη ο "μαέστρος της αρχιτεκτονικής", ο οποίος έχει αναλάβει τον σχεδιασμό των έργων υποδομής στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ποιος είναι ο πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας

Τον διακεκριμένο Ιταλό αρχιτέκτονα, που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό των έργων υποδομής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα υποδεχτεί, μεταξύ άλλων, το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν, ακόμη, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ανδρέας Δρακόπουλος, ο οποίος θα ενημερώσει τον κ. Τσίπρα για τον σχεδιασμό των έργων στον τομέα της Υγείας, που έχει αναλάβει το ίδρυμα με την υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας με την Ελληνική Δημοκρατία τον Μάρτιο του 2018, όπως και ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Johns Hopkins, Ρόναλντ Ντάνιελς.

Ποιος είναι ο Ρέντσο Πιάνο

Ο “μαέστρος της αρχιτεκτονικής”, όπως αποκαλούν τον 81χρονο Ρέντσο Πιάνο, έχει ξεχωρίσει από άλλους ταλαντούχους αρχιτέκτονες χάρη στην ικανότητά του να προσαρμόζει τον σχεδιασμό του στις τοποθεσίες των κτιρίων, διατηρώντας το ενδιαφέρον για τα υλικά και την κατάλληλη τεχνολογία.

Γόνος οικογενείας οικοδόμων, ο Πιάνο γεννήθηκε το 1937 στη Γένοβα. Φοίτησε στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου και στη συνέχεια εργάστηκε στον κατασκευαστικό τομέα μαζί με τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Λούις Καν και τον Ζ. Μακόφσκυ.

Από το 1971 άρχισε μια συνεργασία με τον Ρίτσαρντ Ρότζερς, καρπός της οποίας ήταν και το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού στο Παρίσι, το πιο γνωστό ίσως από τα έργα του. Το 1981 ίδρυσε το δικό του τεχνικό γραφείο, το οποίο σήμερα διαθέτει υποκαταστήματα στο Παρίσι, τη Γένοβα και τη Νέα Υόρκη, απασχολώντας προσωπικό 150 ατόμων.

Τα φουτουριστικά του σχέδια εφαρμόστηκαν όχι μόνο στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και στο βιομηχανικό σχέδιο.

Τα έργα του έχουν διακριθεί για την καινοτόμο τους σύλληψη και έχουν αποσπάσει δεκάδες βραβεία, μεταξύ αυτών το Βραβείο Πρίτσκερ (1998), ενώ ο Πιάνο έχει τιμηθεί από την πατρίδα του με το Μετάλλιο της Τιμής της Δημοκρατίας της Ιταλίας (Ordine al merito della Repubblica Italiana), την υψηλότερη διάκριση της γενέτειράς του.

Τα πιο σπουδαία έργα του

Το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού στο Παρίσι δεσπόζει στην μεγάλη λίστα με τα έργα του Ιταλού αρχιτέκτονα. Αξιοσημείωτα, ωστόσο, είναι και το μουσείο τέχνης Menil Collection στο Χιούστον των ΗΠΑ, η αναγέννηση του παλιού λιμανιού της Γένοβας, η μετατροπή και ο εκσυγχρονισμός του ιστορικού εργοστασίου της Fiat στο Τορίνο, το διεθνές αεροδρόμιο Κανσάι, στην Οσάκα της Ιαπωνίας, το ίδρυμα Μπεγελέρ στη Βασιλεία της Ελβετίας, η ανάπλαση της περιοχής της ιστορικής Ποτσντάμερ Πλατς στο κέντρο του Βερολίνου,  το κτίριο των New York Times στη Νέα Υόρκη, η ανακαίνιση και η επέκταση της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνιας και πολλά ακόμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα