Στον Πατρίκ Μοντιανό το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2014

default image

Στον Γάλλο συγγραφέα Πατρίκ Μοντιανό απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας

Ο Γάλλος συγγραφέας Πατρίκ Μοντιανό, 69 ετών, κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2014, ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Ακαδημία, η οποία αποδίδει την τιμητική αυτή διάκριση.

Σύμφωνα με την Ακαδημία, με το βραβείο αυτό, το οποίο συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορόνων (περίπου 964.000 ευρώ), τιμάται ο Μοντιανό για την «τέχνη της μνήμης, χάρη στην οποία ζωντάνεψε τις πιο ανεπαίσθητες ανθρώπινες ιστορίες κι έφερε στο φως τη ζωή στην Κατοχή».

Ο Μοντιανό είναι ο δέκατος πέμπτος Γάλλος λογοτέχνης ο οποίος τιμάται με αυτή τη διάκριση.

Ο Γάλλος συγγραφέας έχει επικεντρώσει σχεδόν το σύνολο του έργου του στο Παρίσι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η Σουηδική Ακαδημία τον χαρακτήρισε τον «Μαρσέλ Προυστ της εποχής μας».

Τα βιβλία του ασχολούνται με τη μνήμη, τη λήθη, την ταυτότητα και την ενοχή και συχνά διαδραματίζονται εν μέσω της κατοχής της Γαλλίας από τους Γερμανούς Ναζιστές.

«Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι ο Μαρσέλ Προυστ της εποχής μας», είπε ο Πέτερ Ένγκλουντ, ο μόνιμος γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ανάμεσα σε ορισμένα από τα περίπου 30 βιβλία του Μοντιανό είναι τα: Ο μήνας του μέλιτος, Ήταν όλοι τους τόσο καλά παιδιά…, Η χαμένη γειτονιά, Στο café της χαμένης νιότης, Νυχτερινό ατύχημα, κ.ά.

Συγχαρητήρια από τον Ολάντ

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε  «τα πιο θερμά του συγχαρητήρια» στον συγγραφέα Πατρίκ Μοντιανό, χαιρετίζοντας σε ανακοίνωσή του «το σημαντικό του έργο που ερευνά τη λεπτολογία της μνήμης και τη περιπλοκότητα της ταυτότητας».

Εξερευνώντας «την σκοτεινή περίοδο της Κατοχής», ο Μοντιανό «προσπαθεί να κατανοήσει πώς τα γεγονότα ωθούν τους ανθρώπους να χάσουν ή να αποκαλύψουν τους εαυτούς τους», πρόσθετε ο γάλλος πρόεδρος στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα ο Ολάντ επεσήμανε ότι η βράβευση του γάλλου συγγραφέα «επιβεβαιώνει τη μεγάλη του επιρροή στη λογοτεχνία μας».

Από την πλευρά του ο εκδότης του Μοντιανό, ο Αντουάν Γκαλιμάρ, τον πήρε τηλέφωνο για να τον συγχαρεί και δήλωσε ότι ο συγγραφέας είναι «πολύ χαρούμενος».

«Μίλησα με τον Μοντιανό στο τηλέφωνο. Τον συνεχάρην και με τη συνηθισμένη σεμνότητά του μου είπε: “είναι περίεργο”. Όμως είναι πολύ χαρούμενος», εξήγησε ο Γκαλιμάρ.

«Είναι μια μεγάλη έκπληξη για εμάς και μια υπέροχη ημέρα», πρόσθεσε ο εκδότης. «Έλαβα ένα τηλεφώνημα από την Σουηδική Ακαδημία δύο ή τρία λεπτά πριν την επίσημη ανακοίνωση. Με την περίφημη διακριτικότητά του, τον σκέφτομαι (τον Μοντιανό) όταν θα πρέπει να μιλήσει ενώπιον της Σουηδικής Ακαδημίας», πρόσθεσε με ένα χαμόγελο ο Γκαλιμάρ. «Και θα είμαι στο πλευρό του».

Ο Γκαλιμάρ πίστευε ότι «θα χρειαζόταν να περιμένουμε 30 χρόνια προτού ένας άλλος Γάλλος τιμηθεί με το Νόμπελ μετά τον (Ζαν-Μαρί Γκουστάβ) λε Κλεζιό» το 2008.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα