Το ρεμπέτικο στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO

ΑΡΓΟΣ-Η Μουσική παράσταση «μπουζούκι & λαϊκό τραγούδι» το Σάββατο 18 Αυγούστου 2012 στις Στρατώνες του Καποδίστρια ενθουσίασε τους θεατές και χειροκροτήθηκε θερμά. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Άργους βΜυκηνών Δημήτρης Καμπόσος , ο πρόεδρος της ΚΕΔΑΜ Νίκος Γκαβούνος και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σαρρής.
Την μουσική εκδήλωση οργάνωσε η ΚΕΔΑΜ και τραγούδησαν:
Γεράσιμος Ανδρεάτος,Άννα Καραγεωργιάδου,Μαργαρίτα Καραμολέγκου και ο Σπύρος Κουτσοβασίλης,
στο μπουζούκι ο συμπολίτης μας Βαγγέλης Τρίγκας
μουσικοί: Θανάσης Σοφράς (κοντραμπάσο),Βασίλης Κετεντζόγλου (κιθάρα).Θοδωρής Μπρουτζάκης (πιάνο), Παναγιώτης Στεργίου (μπουζούκι).
Ήταν μια ιστορική αναδρομή με τραγούδια και οργανικά κομμάτια, που αναδεικνύουν το ρόλο που έπαιξαν οι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, στη δημιουργία του ρεμπέτικου τραγουδιού και στη μετέπειτα εξέλιξή του, σε λαϊκό και έντεχνο λαϊκό, ως τον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη.
Τα τραγούδια παίχτηκαν με τη χρονολογική σειρά που ηχογραφήθηκαν, ενώ τα σχόλια που έκανε ο Βαγγέλης Τρίγκας ενδιάμεσα, έδιναν στην παράσταση μια ακαδημαϊκή διάσταση, βοηθώντας το θεατή να κατανοήσει την εξέλιξη του ρεμπέτικου β λαϊκού και έντεχνου λαϊκού στις τρεις πρώτες δεκαετίες (1930 β 1960) .( EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)
ΑΡΓΟΣ-Η Μουσική παράσταση «μπουζούκι & λαϊκό τραγούδι» το Σάββατο 18 Αυγούστου 2012 στις Στρατώνες του Καποδίστρια ενθουσίασε τους θεατές και χειροκροτήθηκε θερμά. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Άργους βΜυκηνών Δημήτρης Καμπόσος , ο πρόεδρος της ΚΕΔΑΜ Νίκος Γκαβούνος και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σαρρής. Την μουσική εκδήλωση οργάνωσε η ΚΕΔΑΜ και τραγούδησαν: Γεράσιμος Ανδρεάτος,Άννα Καραγεωργιάδου,Μαργαρίτα Καραμολέγκου και ο Σπύρος Κουτσοβασίλης, στο μπουζούκι ο συμπολίτης μας Βαγγέλης Τρίγκας μουσικοί: Θανάσης Σοφράς (κοντραμπάσο),Βασίλης Κετεντζόγλου (κιθάρα).Θοδωρής Μπρουτζάκης (πιάνο), Παναγιώτης Στεργίου (μπουζούκι). Ήταν μια ιστορική αναδρομή με τραγούδια και οργανικά κομμάτια, που αναδεικνύουν το ρόλο που έπαιξαν οι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, στη δημιουργία του ρεμπέτικου τραγουδιού και στη μετέπειτα εξέλιξή του, σε λαϊκό και έντεχνο λαϊκό, ως τον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη. Τα τραγούδια παίχτηκαν με τη χρονολογική σειρά που ηχογραφήθηκαν, ενώ τα σχόλια που έκανε ο Βαγγέλης Τρίγκας ενδιάμεσα, έδιναν στην παράσταση μια ακαδημαϊκή διάσταση, βοηθώντας το θεατή να κατανοήσει την εξέλιξη του ρεμπέτικου β λαϊκού και έντεχνου λαϊκού στις τρεις πρώτες δεκαετίες (1930 β 1960) .( EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Η μουσική παράδοση του Ρεμπέτικου εντάχθηκε στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESCO για την «Αϋλη Πολιτιστική κληρονομιά της Ανθρωπότητας»

Σε σχετική ανάρτηση στον ιστότοπο της UNESCO, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Το ρεμπέτικο αποτελεί μία μορφή μουσικής και πολιτιστικής έκφρασης, η οποία συνδέεται με το τραγούδι και τον χορό. Διαδόθηκε αρχικά στις λαϊκές και εργατικές τάξεις, στις αρχές του 20ού αιώνα. Τα ρεμπέτικα τραγούδια αποτελούσαν μέρος του κλασικού ρεπερτορίου σχεδόν όλων των κοινωνικών εκδηλώσεων, όπου υπήρχε χώρος για χορό και τραγούδι, ενώ λάμβανε χώρα δημόσια, με τους ερμηνευτές να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή του κοινού. Όλοι οι Έλληνες, και όσοι μιλούν Ελληνικά, και αγαπούν αυτό το είδος μουσικής και χορού μπορούν να συμμετάσχουν. Τα ρεμπέτικα βρίθουν ανεκτίμητων αναφορών σε έθιμα, πρακτικές και παραδόσεις που συνδέονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο ζωής».

«Το ρεμπέτικο είναι κυρίως μία ζωντανή μουσική παράδοση με ισχυρό καλλιτεχνικό, συμβολιστικό και ιδεολογικό χαρακτήρα. Αρχικά, το ρεμπέτικο διαδόθηκε μόνο προφορικά, μέσω ζωντανών ερμηνειών, αλλά και μέσω της μαθητείας νεότερων καλλιτεχνών στο πλάι μεγαλύτερων μουσικών και τραγουδιστών. Αυτός ο ανεπίσημος τρόπος μάθησης παραμένει σημαντικός ως τις μέρες μας. Ωστόσο, με την πρόσφατη γενίκευση της ηχογράφησης, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του κινηματογράφου, τα μέσα μετάδοσης του ρεμπέτικου έχουν διευρυνθεί. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, το ρεμπέτικο διδάσκεται όλο και περισσότερο στα μουσικά σχολεία, τα ωδεία και τα πανεπιστήμια, γεγονός που έχει συμβάλει στην αύξηση της διάδοσής του. Οι μουσικοί και οι λάτρεις του ρεμπέτικου εξακολουθούν να διαδραματίζουν έναν ρόλο-κλειδί για τη διαιώνιση αυτής της πρακτικής» προστίθεται.

ADVERTISING

SHARE: