Είναι νόμιμο και ηθικό να ζητούν αναδρομικά οι πρώην βουλευτές;

Είναι νόμιμο και ηθικό να ζητούν αναδρομικά οι πρώην βουλευτές;

ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΤΕ

Κοινωνικές αντιδράσεις αλλά και πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει από τις αξιώσεις 100 πρώην βουλευτών, που δικαιώθηκαν δικαστικά για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να δηλώσει με ανακοίνωση πως η αξίωση των πρώην βουλευτών είναι “ντροπιαστική”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε πως όσοι δεν αποσύρουν τις δικαστικές προσφυγές θα τεθούν εκτός κόμματος, κατηγορώντας όμως και την κυβέρνηση για τον “νόμο Κατρούγκαλου” του 2016. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καλεί να αποσυρθούν οι προσφυγές, ενώ και ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνει προς τους συνταξιούχους βουλευτές πως “υπάρχουν άλλες επείγουσες προτεραιότητες”.

Η αναδρομικότητα του αιτήματος των βουλευτών φθάνει ως το 2009, γιατί το 2008 η τότε Βουλή αποφάσισε να μην ακολουθήσει τις μισθολογικές “ωριμάνσεις” των ανώτατων δικαστών.

Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως “παγώνει” την καταβολή των αναδρομικών διευκρινίζοντας πως με τον νόμο Κατρούγκαλου η απόφαση για αναδρομικά δεν είναι άμεσα εκτελεστή.

“Ο N. 4387/2016 επιχείρησε να αντιμετωπίσει το τετελεσμένο γεγονός τελεσίδικων αποφάσεων από τη “βιομηχανία” προσφυγών που έστησαν, χωρίς αιδώ “γαλάζιοι” και “πράσινοι” πρώην βουλευτές. Χωρίς το νόμο, οι αποφάσεις αυτές θα ήταν άμεσα εκτελεστές και στο σύνολο των χρημάτων που επιδίκασαν, όπως ισχύει για όλους τους άλλους συνταξιούχους και κάθε Έλληνα πολίτη”, αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο, απαντώντας στη ΝΔ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, “η στάση της ΝΔ στο θέμα των αναδρομικών οικονομικών απαιτήσεων πρώην βουλευτών της και πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αποτελεί πρόκληση για τον κοινό νου, για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους”.

“Η ΝΔ ως κυβέρνηση, με δικό της νόμο, του 2008, δημιούργησε το θέμα και έδωσε “σήμα” διεκδίκησης αναδρομικών σε πρώην βουλευτές. Δικοί της πρώην βουλευτές και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι, όσοι διεκδικούν τα αναδρομικά”, σημειώνει το αρμόδιο υπουργείο.

Ποια είναι η δική σας γνώμη για όλα τα παραπάνω;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα