Καταλονία: Η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Καταλονία: Η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΤΕ

Το συντριπτικό ποσοστό του 90% κατέγραψε τελικά το “ναι” στην απόσχιση, μετά το επεισοδιακό δημοψήφισμα της Καταλονίας που σημαδεύτηκε από βίαιη καταστολή της αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής, αλλά και από κατάσχεση ψηφοδελτίων και έφοδο των αρχών σε εκλογικά τμήματα.

Ο τοπικός ηγέτης Κάρλος Πουτζντεμόν τόνισε πως οι Καταλανοί “κέρδισαν το δικαίωμα να αποκτήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος” και πως θα διακηρύξει μέσα στις επόμενες ώρες την αυτονομία της περιοχής. Ο πρόεδρος της Καταλονίας δήλωσε το βράδυ της Κυριακής πως η κυβέρνησή του θα επιδώσει τις προσεχείς ημέρες τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, προκειμένου αυτό “να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου με τον οποίο οργανώθηκε το δημοψήφισμα”. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει αλλού”, συνέχισε ο Πουτζντεμόν, προτρέποντας τις Βρυξέλλες να επέμβουν στη διένεξη.

“Είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες και υφιστάμεθα επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών (μας)”, τόνισε. Από την άλλη, ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης της Ισπανίας, δήλωσε πως “δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα”, και πώς “κέρδισε η δημοκρατία”, παρά την εκτεταμένη καταστολή.

Μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, πώς πιστεύετε ότι θα πρέπει να κινηθεί από εδώ και στο εξής η κεντρική διοίκηση της Μαδρίτης και του Μ. Ραχόι;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα