25 χρόνια ‘Ραντεβού στα Τυφλά’: Από τη Βάσια Τριφύλλη, στο Μάρκο Σεφερλή

default image

Στην εποχή της "αναβίωσης" των τηλεπαιχνιδιών που ξεχώρισαν στα '90s, ο Μάρκος Σεφερλής παρουσιάζει το γνώριμο κόνσεπτ που εισήγαγε για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση η Βάσια Τριφύλλη (vid)

Το κλασικό είναι πάντα στη μόδα… αν και η φράση ανήκει στο χώρο της μόδας, φαίνεται πως ταιριάζει “γάντι” στο τηλεοπτικό τοπίο. Το τελευταίο διάστημα, με τα budget των καναλιών να έχουν περιοριστεί αισθητά, δεν υπάρχει περιθώριο λάθους. Έτσι είδαμε να επιστρέφει στην tv, το αγαπημένο “Κόντρα Πλακέ” (ή Κόντρες με Βλάση Μπονάτσο) από τον Χρήστο Φερεντίνο ως “Άκου τι είπαν” (Alpha), το τηλεπαιχνίδι γνώσεων “Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος” στην εκδοχή του “Hot Seat” που παρουσιάζει στο ΣΚΑΙ, ο Γιάννης Ζουγανέλης, αλλά και ο “Τροχός της τύχης”, με οικοδεσπότη τον Πέτρο Πολυχρονιάδη.

Μετά την αναπάντεχη επιτυχία του τελευταίου, που δίνει στο STAR πολύτιμο αέρα-lead in, καθημερινά, στο δελτίο ειδήσεων, ο σταθμός της Κηφισιάς επέλεξε να “παίξει στο ίδιο τέμπο” και το Σαββατοκύριακο. Κάπως έτσι, ο Μάρκος Σεφερλής ανέλαβε να αναβιώσει το πετυχημένο κόνσεπτ του “Ραντεβού στα Τυφλά” και τα πρώτα δείγματα τηλεθέασης, κάνουν τους ανθρώπους του STAR να χαμογελούν.

Το “Ραντεβού!” με τον Μάρκο Σεφερλή, έκανε πρεμιέρα το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου και επικράτησε χωρίς δυσκολία απέναντι στον ανταγωνισμό. Το τηλεπαιχνίδι κέρδισε το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού στη ζώνη πριν το βραδινό δελτίο, αποσπώντας ένα καθαρό 20% στο γενικό σύνολο, καταγράφοντας παράλληλα 20,6% το Σάββατο και 21% την Κυριακή, στο νεανικό κοινό. Την ίδια ώρα ο Alpha σημείωνε τηλεθέαση 14,9% (που προβάλει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων), ακολουθούμενος από τον ΑΝΤ1 με 14,2% (που προβάλει επίσης το δελτίο ειδήσεων) και το MEGA με 10,8% (επανάληψη της σειράς Επτά Θανάσιμες Πεθερές).

Το σκηνικό γνωστό! Ένας άνδρας ή μία γυναίκα στέκεται πίσω από έναν τοίχο και απευθύνει ερωτήσεις σε τρεις γυναίκες ή τρεις άνδρες αντίστοιχα. Στο τέλος της… ανάκρισης, ο παίκτης καλείται να επιλέξει, χωρίς να γνωρίσει το παρουσιαστικό του, εκείνον ή εκείνη που τον “κέρδισε” από τις απαντήσεις που έδωσε. Οι δυο τους κερδίζουν χρηματικό έπαθλο, αλλά και ένα ταξίδι στο οποίο θα ταξιδέψουν από κοινού. Αν στο κλασικό κόνσπετ προσθέσεις και το χαρακτηριστικό στιλ του ηθοποιού, ο οποίος φρόντισε να μας δώσει μια ιδέα από τα “σκετσάκια” – τρέιλερ, είναι κατανοητό πώς το εγχείρημα του STAR στέφτηκε, μέχρι στιγμής από απόλυτη επιτυχία.

Η μάνα…

…και η καφετζού!

Οι μέρες δόξας του ’90

Το “Ραντεβού στα τυφλά” έκανε πρεμιέρα στο μεγάλο κανάλι τη δεύτερη μόλις σεζόν λειτουργίας του και συγκεκριμένα στις 21 Σεπτεμβρίου 1991, με παρουσιάστρια τη Βάσια Τριφύλλη. Το τηλεπαιχνίδι γνώρισε μέρες απίστευτης δόξας, με τηλεθεάσεις που άγγιζαν το 50% και για το λόγο αυτό παρέμεινε στο πρόγραμμα του MEGA για τέσσερις συνεχόμενες σεζόν. Το 1994, τη σκυτάλη από τη Βάσια Τριφύλλη πήρε η Ισαβέλλα Βλασιάδου, που ανέλαβε το τιμόνι για μια ακόμη χρονιά.

Η Βάσια Τριφύλλη μιλώντας για το παιχνίδι είχε αναφέρει πως έκανε “αστρονομικές τηλεθεάσεις” δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “Μέχρι και 98% τηλεθέαση είχε κάνει. Μέχρι και το ΝΒΑ περάσαμε σε νούμερα”. Στην εκπομπή τότε, είχαν λάβει μέρος και δεκάδες επώνυμοι, οι οποίοι και διαγωνίζονταν κανονικά.  Δείτε στο επεισόδιο παρακάτω τον Βασίλη Καρρά, το Λευτέρη Πανταζή και τον Σταμάτη Γονίδη να… παίζουν “Ραντεβού στα Τυφλά”:

Σε δηλώσεις της κας. Τριφύλλη λίγο πριν την πρεμιέρα του τηλεπαιχνιδιού με τον Μάρκο Σεφερλή, η ηθοποιός αναφέρθηκε στον τρόπο που “της πήραν” την παρουσίαση του τηλεπαιχνιδιού πριν από 20 και πλέον χρόνια. “Ο Μάρκος πολύ καλά έκανε, μου φάνηκε χαριτωμένο. Κάποιος δεν με θέλει, αλλά όχι ο Μάρκος. Το Ραντεβού είναι δικό μου, το γέννησα εγώ, είναι δικό μου και μου το πήρανε, μπαμπέσικα” είπε και εξήγησε πως ενώ όλα ήταν έτοιμα, της ανακοίνωσαν πως η εκπομπή κόβεται, παρά τα ιδιαίτερα υψηλά νούμερα τηλεθέασης.

Το “Ραντεβού στα φανερά” του ΑΝΤ1

Με παρόμοιο κόνσεπτ δοκίμασε την τύχη του στα… ερωτικού χαρακτήρα τηλεπαιχνίδια και ο ΑΝΤ1 το 2005, με παρουσιάστρια την ηθοποιό Σοφία Μουτίδου. Στην ουσία, πέντε διαγωνιζόμενοι στέκονταν πίσω από ένα τζάμι, σαν σε “ανακριτικό” δωμάτιο της αστυνομίας και ο εκάστοτε παίκτης έπρεπε να μαντέψει ποιος είναι ποιος και ποιο… παρουσιαστικό ταιριάζει με τις απαντήσεις που άκουγε ηχογραφημένες.

Η επιστροφή του παιχνιδιού με τη Ναταλία Γερμανού

Το 2007, ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, θέλησε να επαναφέρει το τηλεπαιχνίδι στη δική του συχνότητα και επιστράτευσε στην παρουσίασή του τη Ναταλία Γερμανού. Το ανανεωμένο “Ραντεβού στα τυφλά” προβλήθηκε για μία σεζόν στο κανάλι της Κάντζας αποφέροντας ικανοποιητικά νούμερα στον πίνακα της τηλεθέασης.

Πριν από μερικούς μήνες μάλιστα, διέρρευσε στις εφημερίδες πως η παρουσιάστρια είχε συμφωνήσει να αναλάβει εκ νέου την παρουσίαση του τηλεπαιχνιδιού στο νέο της τηλεοπτικό σπίτι το Epsilon, φήμη που τελικά δεν επιβεβαιώθηκε.

Μια ιδέα 50 και πλέον χρόνων

Όπως και κάθε φορμάτ, έτσι και το Ραντεβού στα Τυφλά, έρχεται δανεικό εξ Αμερικής. Για την ακρίβεια το “The Dating Game”, όπως ονομάζεται το πρωτότυπο τηλεοπτικό προϊόν, προβλήθηκε για πρώτη φορά στην αμερικανική τηλεόραση το 1965 και παρέμεινε στον τηλεοπτικό αέρα ως και το 1999. Παρόμοιο το σκεπτικό του παιχνιδιού που προβλήθηκε επί δεκαετίες και στη Μεγάλη Βρετανία με τον τίτλο “Blind Game.

Κάνοντας μάλιστα μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, ανακαλύψαμε πως από το πλατό του τηλεπαιχνιδιού στις ΗΠΑ, πέρασαν σειρά επωνύμων που διέπρεψαν στη συνέχεια στον κινηματογράφο ή και το τραγούδι. Ο Άρνολντ Σβαρτζενέικερ, πριν γίνει “Εξολοθρευτής”, η εκθαμβωτική Φάρα Φόσετ, αλλά και ο Michael Jackson, από την εποχή που τραγουδούσε στους Jackson 5.

Δείτε τον Michael Jackson, πιτσιρίκι

Η γοητευτική Φάρα Φόσετ

Ο αγνώριστος Άρνολτ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα