Ένα βίντεο ανιχνεύει την επιρροή του Αλφρεντ Χίτσκοκ στις ταινίες του Μπράιαν Ντε Πάλμα

Ένα βίντεο ανιχνεύει την επιρροή του Αλφρεντ Χίτσκοκ στις ταινίες του Μπράιαν Ντε Πάλμα

Το βίντεο αποκαλύπτει τις εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στους δύο δημιουργούς, συγκρίνοντας το θρυλικό «Ψυχώ» με... ολόκληρη τη φιλμογραφία του Ντε Πάλμα.

Επιμέλεια: Θανάσης Πατσαβός

Η κληρονομιά του Αλφρεντ Χίτσκοκ πέφτει βαριά πάνω σε ολόκληρο το σύγχρονο σινεμά. Ισως όμως κανένας άλλος δημιουργός δεν εμπλούτισε το έργο του σε τέτοιο βαθμό με αναφορές και επιρροές από τις ταινίες του μετρ του σασπένς όσο ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, οδηγώντας πολλούς επικριτές του να μιλήσουν για αναίσχυντη αντιγραφή.

Σήμερα, βέβαια, ο Ντε Πάλμα έχει λάβει την αναγνώριση που του αξίζει, ως κάτι πολύ περισσότερο από ένας απλός μιμητής. Εχει ωστόσο πάντα ενδιαφέρον να δει κανείς πώς ενσωμάτωσε απόλυτα οργανικά και δημιουργικά κάποιες από τις τεχνικές και θεματικές του Χίτσκοκ στο έργο του, συνθέτοντας ταυτόχρονα το δικό του προσωπικό ύφος.

Ένα βίντεο ανιχνεύει την επιρροή του Αλφρεντ Χίτσκοκ στις ταινίες του Μπράιαν Ντε Πάλμα
PHOTOGRAPH: SPORTSPHOTO/ALLSTAR/

Στο βίντεο με τίτλο «Hitchcock & De Palma: Split Screen Bloodbath», ο Πέετ Γκέλντερμπλομ χρησιμοποιεί ένα από τα αγαπημένα οπτικά τρικ του Μπράιαν Ντε Πάλμα, εκείνο του split screen (της χωρισμένης, δηλαδή στα δύο οθόνης που καταγράφει παράλληλες δράσεις) για να παραθέσει δίπλα δίπλα επιλεγμένες σκηνές από το «Ψυχώ» του Χίτσκοκ με σκηνές από ολόκληρη τη φιλμογραφία του καλύτερου μαθητή του, όπου είναι εμφανής η βαθιά επίδραση του Χιτς. Ανάμεσά τους βρίσκουμε ταινίες όπως το «Φάντασμα του Παραδείσου», το «Carrie: Εκρηξη Οργής», το «Προετοιμασία για Εγκλημα», το «Διχασμένο Κορμί», τους «Αδιάφθορους» και το «Femme Fatale».

Δείτε το βίντεο στο flix.gr

ADVERTISING

SHARE: