Γιατί το reboot του 'Matrix' είναι μια πολύ κακή ιδέα

Γιατί το reboot του 'Matrix' είναι μια πολύ κακή ιδέα

Εκτός από το γεγονός ότι κανείς δεν το χρειάζεται

Του Γιώργου Κρασσακόπουλου

Ακουγόταν για χρόνια ως πιθανότητα: Ότι κάποια στιγμή τα αδέρφια Γουατσόφσκι συζητούσαν την πιθανότητα μιας καινούριας τριλογίας. Αλλά μέχρι τώρα τίποτα δεν είχε προχωρήσει.

Οι λέξεις κλειδί όμως είναι «μέχρι τώρα», αφού όλα δείχνουν ότι η Warner Bros ετοιμάζεται ήδη να κάνει τις σκέψεις ης ολικής επαναφοράς του «Matrix» πραγματικότητα.

Και παρ΄ ότι ακόμη βρισκόμαστε σε ένα πολύ πρώιμο σημείο –δεν υπάρχει ούτε σενάριο, ούτε πρωταγωνιστές, ούτε σκηνοθέτης- ξέρουμε ήδη ότι η επιστροφή στο Μάτριξ είναι μια πολύ κακή ιδέα.

Να μερικοί σημαντικοί λόγοι:

Φτάνοντας ήδη στην τρίτη ταινία της τριλογίας η νεωτερικότητα του «Matrix» είχε γίνει κοινοτυπία. Η ιστορία είχε εξαντληθεί, οι αναφορές του εξαντληθεί τα εφέ του είχαν γίνει κοινό κτήμα της επιστημονικής φαντασίας και το «bullet time» (το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν εφηύρε το «Matrix» είχε βρει την θέση του ακόμη και σε κινηματογραφικές διασκευές βιβλίων της Τζέιν Όστεν.

Γιατί το reboot του 'Matrix' είναι μια πολύ κακή ιδέα

Ο Κιάνου Ριβς δεν ενδιαφέρεται. Οι μακριές, μαύρες, δερμάτινες καμπαρντίνες και τα σκούρα γυαλιά δεν έχουν θέση στην κινηματογραφική γκαρνταρόμπα του κι εξάλλου ο Κιάνου έχει βρει νέα cool κινηματογραφικά alter ego. Όχι πια Νίο, μόνο Τζον Γουίκ.

Γιατί η λέξη «reboot» μέχρις ότου το καινούριο «Matrix» φτάσει στην οθόνη, θα έχει ήδη γίνει συνώνυμη της λέξης «τυμβωρυχία». Και γιατί το Χόλιγουντ μπερδεύει την νοσταλγία με την κερδοσκοπία. Και με τους ρυθμούς που κινείται σε λίγο θα ετοιμάζει τα reboots ταινιών που δεν έχουν ακόμη γυριστεί.

Γιατί το reboot του 'Matrix' είναι μια πολύ κακή ιδέα

Και πιο ουσιαστική αντίρρησή μας έχει φυσικά να κάνει με το πώς για κάθε ξαναζεσταμένη ιδέα από το παρελθόν που παίρνει το πράσινο φως από το Χόλιγουντ, μια καινούρια ιδέα που περιλαμβάνει μια μεγαλύτερη πιθανότητα ρίσκου, μένει στο συρτάρι. Και κάπως έτσι το blockbuster σινεμά των ημερών μας μοιάζει όλο και περισσότερο με ένα συνεχιζόμενο déjà vu, με έναν κόσμο matrix από τον οποίο θέλουμε αλλά αδυνατούμε να ξεφύγουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ FLIX.GR

H Disney επιστρέφει στον ψηφιακό κόσμο του «Tron»
Το reboot του «Dune» είναι πραγματικότητα και το σκηνοθετεί ο Ντενί Βιλνέβ
O Ντείβιντ Γκόρντον Γκριν συνεχίζει το «Matrix» από εκεί που το άφησαν οι Γουατσόφσκι

ADVERTISING

SHARE: