Μνήμες: Ανέκδοτα πλάνα από τον εμφύλιο, την κατοχή και την απελευθέρωση

Μνήμες: Ανέκδοτα πλάνα από τον εμφύλιο, την κατοχή και την απελευθέρωση

Το ανεκτίμητης αξίας νέο ντοκιμαντέρ του Νίκου Καβουκίδη έρχεται στους κινηματογράφους

Δικτατορία Μεταξά, Αλβανικό έπος, Γερμανική Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση, Βρετανική απόβαση, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος, έκτακτα στρατοδικεία, Μακρόνησος.

Ο Νίκος Καβουκίδης παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ "Μνήμες" που αναφέρεται στην Ελλάδα της περιόδου 1936 - 1952.

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει ανέκδοτα πλάνα από εύφλεκτο αρνητικό 35mm των πρωτοπόρων κινηματογραφιστών της συγκεκριμένης εποχής. Το μήνυμα είναι ένα: Η απώλεια της ιστορικής μνήμης σημαίνει απώλεια της ικανότητας να κατανοήσουμε το παρόν και να προβλέψουμε το μέλλον.

Από την Ελλάδα ολάκερη που έχει γίνει μια ψυχή και ένα στόμα, ανεβαίνει στο γαλάζιο αιθέρα το δοξολόγημα της λευτεριάς. Της μόνης αξίας του ανθρώπου

Μνήμες: Ανέκδοτα πλάνα από τον εμφύλιο, την κατοχή και την απελευθέρωση

Η ταινία προβάλλεται στις αίθουσες στις 19 Οκτωβρίου (από τη Seven Films). Η πρώτη προβολή έγινε στα πλαίσια του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Σκηνοθεσία:Νίκος Καβουκίδης

Σενάριο:Νίκος Καβουκίδης

Μοντάζ:Νίκος Καβουκίδης, Γιάννης Τσιολάκης

Ήχος:Γιάννης Τσιολάκης

Μουσική: Κώστας Κουκουλίνης

Παραγωγός:Νίκος Καβουκίδης

Παραγωγή:Τelefilm

Συμπαραγωγοί:Γιάννης Τσιολάκης

Συμπαραγωγή:ΕΡΤ ΑΕ

Αφήγηση:Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Σοφία Ρούμπου, Θανάσης Κουρλαμπάς , Θεοδώρα Σιάρκου Theodora Siarkou, Μαρία Καβουκίδη, Κώστας Κουκουλίνης, Κώστας Σταυρόπουλος

Φορμά:Ασπρόμαυρο

Χώρα Παραγωγής:Ελλάδα

Διάρκεια: 128'

Έτος Παραγωγής:2016

Ποιος είναι ο Νίκος Καβουκίδης

Από τους τελευταίους μεγάλους κινηματογραφιστές ο Νίκος Καβουκίδης, γιος του πρωτοπόρου κινηματογραφιστή Γιώργου Καβουκίδη, έχει σήμερα να παρουσιάσει μια ιστορική πορεία μισού και πλέον αιώνα στον ελληνικό κινηματογράφο.

Γεννήθηκε στον Πειραιά και από πολύ μικρός διδάχτηκε τα μυστικά της 7ης τέχνης από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν πιστός φίλος, συνεργάτης και στήριγμα του Φιλοποίμενα Φίνου - αφού χάρη στη δική του χρηματοδότηση γυρίστηκε η πρώτη ταινία της Φίνος Φιλμ η «Φωνή της Καρδιάς». Έτσι ο Νίκος Καβουκίδης μπαινόβγαινε στη Φίνος Φιλμ από μικρό παιδί. Στα 15 του χρόνια, παθιασμένος πια με την κάμερα, ξεκίνησε να εργάζεται συστηματικά στη Φίνος Φιλμ σαν βοηθός οπερατέρ και μοντέρ, εκπαιδευόμενος από τον Φίνο και τον Ντίνο Κατσουρίδη. Αργότερα ο Φίνος, σίγουρος για τις ικανότητες του και το ταλέντο του, τον έστειλε στην Ιταλία για να συνεχίσει την εκπαίδευση του στη φωτογραφία. Όμως, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η μεγάλη σχολή γι’ αυτόν ήταν η Φίνος Φιλμ. Από το 1962 και ως το 1968, ο Νίκος Καβουκίδης ανέλαβε το μοντάζ και αργότερα τη διεύθυνση φωτογραφίας σε 20 εκλεκτές ταινίες της Φίνος Φιλμ, συνεργαζόμενος με τους καλύτερους σκηνοθέτες. Από εκεί και πέρα συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες του σύγχρονου ελληνικού σινεμά, καταγράφοντας μια πορεία που τον έχει απόλυτα καταξιώσει. Συνολικά στην καριέρα του έχει συνεργαστεί εξαιρετικά με τους μεγαλύτερους Έλληνες σκηνοθέτες, όπως: Αλέκος Σακελλάριος, Ντίνος Δημόπουλος, Γιάννης Δαλιανίδης, Νίκος Κούνδουρος, Μιχάλης Κακογιάννης, Παντελής Βούλγαρης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ντίμης Δαδήρας, Βαγγέλης Σερντάρης, Χρήστος Σιοπαχάς, Νίκος Τζήμας, Γιώργος Κατακουζηνός, Αντώνης Κόκκινος, Ροβήρος Μανθούλης, Τάσος Ψαρράς και πολλοί άλλοι.

Παράλληλα με τις ταινίες του, από το 1957 και μετά, κατέγραφε με το φακό του κάθε πολιτικό γεγονός στην Ελλάδα, με κορύφωση τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, από τα οποία σκηνοθέτησε την ταινία-ντοκυμαντέρ «Μαρτυρίες» (1974), που διακρίθηκε σε πολλά ξένα φεστιβάλ. Έχει ακόμα σκηνοθετήσει τα ντοκιμαντέρ «Ανάβαση στα Καλάβρυτα» και «Ολυμπία - Γη Θεών και Ανθρώπων».

Στη διαδρομή του, ως διευθυντής φωτογραφίας στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο έχει βραβευτεί δέκα φορές με τελευταία στο Φεστιβάλ της Ολυμπίας, στο οποίο ήταν το τιμώμενο πρόσωπο για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο, αλλά και για τη βοήθεια που προσφέρει στους νέους κινηματογραφιστές. Σύζυγός του είναι η ηθοποιός Σοφία Ρούμπου και κόρη τους η, επίσης ηθοποιός, Μαρία Καβουκίδη.

ADVERTISING

SHARE: