Χιπ Χοπ: Tο μουσικό είδος 'του δρόμου' έγινε 44 ετών

Η χιπ χοπ είναι ένα είδος μουσικής που δίνει έμφαση στον στίχο, ο οποίος εκφράζει κατά κανόνα καθημερινά βιώματα και εμπειρίες. Στα 44α γενέθλιά του είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google

Την 44η επέτειο από το ξεκίνημα του μουσικού είδους της χιπ χοπ γιορτάζει σήμερα, Παρασκευή, η Google, με ένα διαδραστικό doodle που σκρατσάρει!

Το χιπ χοπ είναι ένα μουσικό κίνημα που σχηματίστηκε στα μέσα του 1970 από την αφροαμερικάνικη και πορτορικανή νεολαία του νότιου Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Έγινε ευρύτερα γνωστό στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ενώ στη δεκαετία του 2000 έγινε το πιο δημοφιλές είδος μουσική στον κόσμο. Χαρακτηρίζεται από τέσσερις ξεχωριστές εκδηλώσεις κουλτούρας: μουσική rap (λεκτικά), Djing (ακουστικά), b-boying (σωματικά) και γκράφιτι (οπτικά). Αν και συνεχίζει να αναπτύσσει πολλά στυλ παγκοσμίως, αυτοί είναι οι τέσσερις ακρογωνιαίοι λίθοι του χιπ χοπ.

Πατέρας του μουσικού αυτού είδους θεωρείται ο Kool Herc ενώ "νονός" του είναι ο 60χρονος σήμερα Afrika Bambaataa, ο οποίος αποτελεί έναν από τους τρεις βασικούς δημιουργούς του break-beat deejaying. Είναι επίσης ο κύριος υπεύθυνος για τη διάδοση της ραπ και της χιπ χοπ κουλτούρας σε όλο τον κόσμο και έχει γίνει γνωστός ως "Παππούς" ή "Νονός" ή Amen Ra της Παγκόσμιας κουλτούρας του χιπ χοπ, καθώς και ως πατέρας της Electro Funk.

Αυτό που διαφοροποίησε το είδος της χιπ χοπ που συνδέεται με τη Ραπ και το Mcing είναι ότι δεν χρειάζεται να έχει τελειώσει κανείς κάποια σχολή ή ωδείο για να χορέψει, να τραγουδήσει, ή να παίξει μουσική. Το κάνει επειδή το νιώθει και για να περάσει το δικό του μήνυμα.

Η χιπ χοπ που δίνει έμφαση στους στίχους (ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο μέτρο, το ίδιο ακριβώς με τις μαντινάδες) οι οποίοι είναι αυτοσχέδιοι και απαγγέλονται παρά τραγουδιούνται. Η μουσική είναι συνήθως συνοδευτική.

Το νέο doodle σχεδιάστηκε από τον Cey Adams, θρυλικό καλλιτέχνη γκράφιτι και καλλιτεχνικό διευθυντή της εταιρίας Def Jam Records. Ο Adams δήλωσε ότι ενθουσιάστηκε με την ευκαιρία που του δόθηκε να δημιουργήσει ένα λογότυπο βασισμένο στην τέχνη του γκράφιτι στην αρχική σελίδα της Google, το οποίο θα δουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

ADVERTISING

SHARE: