Οι “Άθικτοι” από 29/3 στους κινηματογράφους

default image

Οι "Άθικτοι", μια ταινία των Ερίκ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς με τους Φρανσουά Κλoυζέ και Ομάρ Σι, από τις 29/3 στους κινηματογράφους

Η ταινία, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, θεωρείται ήδη παγκόσμια επιτυχία. Μόνο στη Γαλλία,  έχει κερδίσει την 3η θέση στο Γαλλικό Box Office όλων των εποχών,  πλησιάζοντας τα 19 εκατομμύρια εισιτήρια, μέσα σε 12 μόλις εβδομάδες προβολής !!

Οι «Άθικτοι»  θα προβληθούν στην έναρξη του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στην Αθήνα, στις 21 Μαρτίου 2012 και αμέσως μετά στις ελληνικές αίθουσες, από την Filmtrade, σε διανομή από την  ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΦΙΛΜ.

Official site: www.gaumont.fr

Το σενάριο βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Φιλίπ, ενός πλούσιου αριστοκράτη, ο οποίος έχοντας μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από ένα ατύχημα με αλεξίπτωτο, επιλέγει για βοηθό  του στην καθημερινότητα, τον Ντρίς, τον πιο απρόσμενο υποψήφιο, έναν πρόσφατα αποφυλακισμένο μαύρο νεαρό, από τις φτωχές συνοικίες στα προάστια του Παρισιού.

Δύο διαφορετικοί κόσμοι συναντιούνται και παρόλες τις διαφορές τους οι πρωταγωνιστές μοιράζονται μια αληθινή φιλία, κωμική και δυνατή, χαρίζοντας γέλιο αλλά και γνήσια συγκίνηση, με ένα θέμα που εκ πρώτης όψεως μόνο αστείο δεν φαντάζει.

Οι «Άθικτοι» είναι μια ταινία για τη φιλία, για τη χαρά της ζωής και το άνοιγμα σε νέους κόσμους και εμπειρίες, ακόμη και μετά από μια μεγάλη ανατροπή στη ζωή!

Η ταινία, θεωρείται ήδη παγκόσμια επιτυχία. Μόνο στη Γαλλία,  έχει κερδίσει την  3η θέση στο Γαλλικό Box Office όλων των εποχών,  πλησιάζοντας τα 15 εκατομμύρια εισιτήρια, μέσα σε 12 μόλις εβδομάδες προβολής !!

Οι «Άθικτοι»  θα προβληθούν στην έναρξη του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στην Αθήνα, στις 21 Μαρτίου 2012 και αμέσως μετά στις ελληνικές αίθουσες, από την Filmtrade, σε διανομή από την  ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΦΙΛΜ.

Συντελεστές

Σενάριο/σκηνοθεσία                                                     Eρίκ Τολεντανό, Ολιβιέ Νακάς

Διεύθυνση φωτογραφίας                                            Ματιέ Βαντεπιέ

Ηθοποιοί

Φιλίπ                                                                                     Φρανσουά Κλoυζέ

Ντρίς                                                                                     Ομάρ Σι

Ιβόν                                                                                       Άν Λε Νι

Μαγκαλί                                                                             Οντρέ Φλερό

Μαρσέλ                                                                               Κλοτίλντ Μολέ

Ελιζά                                                                                     Αλμπα Γκαϊα Μπελούτζι

Ανταμά                                                                                                Σιρίλ Μεντί

Αλμπέρ                                                                                                Κριστιάν Αμερί

Σαντάλ                                                                                 Μαρί-Λώρ Ντεσκουρώ

Αντουάν                                                                              Γκρεγκουάρ Οστερμάν

Διάρκεια : 110 ‘

Μίλησαν για την ταινία…

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ερίκ Τολεντανό μιλάει για την πρώτη του επαφή και την «συνεργασία» του με τον αληθινό ήρωα, Φίλιπ Πότζο ντι Μπόρτζο

Ο αληθινός ήρωας, Φίλιπ Πότζο ντι Μπόρτζο, στη ζωή του οποίου βασίστηκε η ταινία, όταν πρωτοάκουσε την ιδέα της δημιουργίας της μας είπε: «Εάν κάνετε αυτήν την ταινία, πρέπει να είναι αστεία. Επειδή αυτή η ιστορία πρέπει να αντιμετωπιστεί με χιούμορ. Εάν δεν είχα συναντήσει τον Αμπντέλ (που ενσαρκώνει στην ταινία ο Ντρίς), θα ήμουν νεκρός.»

Εκείνη η συνομιλία μας επέτρεψε να ανοίξουμε νέα κανάλια σκέψης. Για παράδειγμα, πώς τα δύο επίπεδα της γαλλικής κοινωνίας, που αντιπροσωπεύονται από τον Φιλίπ και τον Ντρις, δημιουργούν νέες σχέσεις και συναισθήματα όταν συγκρούονται. Αυτοί οι δύο άντρες, ο ένας που χτυπιέται από μια φυσική αναπηρία  και ο άλλος που είναι  θύμα μιας κοινωνικής αναπηρίας, έχουν κάποια παράξενη και απροσδόκητη συμπληρωματικότητα που είναι σε θέση να επιφέρει αυτήν την ανταλλαγή.

…..Όταν ολοκληρώθηκε η ταινία θελήσαμε να την δείξουμε πρώτα στον Φίλιπ Πότζο ντι Μπόρτζο. Κατά τη διάρκεια της προβολής, η καρέκλα του κινούνταν συνεχώς και είχαμε την εντύπωση ότι γελούσε. Κατόπιν, όταν τελείωσε η ταινία, είδα ότι είχε δακρύσει. Και είπε αυτές τις θαυμάσιες λέξεις  « στην κατάστασή μου, σταμάτησα να κοιτάζομαι στον καθρέπτη πριν από πολλά χρόνια. Πάει πολύ καιρός που είχα να δω το βλέμμα των ματιών μου». Νομίζω ότι ο Φρανσουά Κλουζέ  δεν θα μπορούσε να είχε ελπίσει σε μια καλύτερη φιλοφρόνηση. Κατόπιν ο Φίλιπ ήρθε στο Παρίσι για την επίσημη προβολή. Στο τέλος της προβολής μου είπε: χειροκροτώ και με τα δύο χέρια!!

Ο Ερίκ Τολεντανό και ο Ολιβιέ Νακάς για την συνεργασία τους με τον Φρανσουά Κλoυζέ

Ε.Τ. Ο άμεσος ενθουσιασμός του ήταν αρκετός για να μας κάνει να θελήσουμε να συνεργαστούμε μαζί του, όταν για παράδειγμα, μας εξήγησε ότι θέλει να βιώσει τις καταστάσεις και όχι απλά να τις «παίξει». Στη συνέχεια και όταν αρχίσαμε να τον γνωρίζουμε σιγά-σιγά, περιμέναμε με ενδιαφέρον τον ηλεκτρισμό που θα προέκυπτε από τη σύγκρουσή του με τον Ομάρ Σι, ο οποίος επίσης περισσότερο ζει τις καταστάσεις απ’ ότι τις ερμηνεύει.  Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας!

O.N.: Ο Φρανσουά είναι ένας ηθοποιός δράσης. Αυτή η δουλειά  απαίτησε τεράστια προετοιμασία εκ μέρους του. Δεν θα μπορούσε να εμφανιστεί την ημέρα των γυρισμάτων, να καθίσει σε μια αναπηρική καρέκλα και να εκτελέσει την αναπνοή και όλη αυτή την κατάσταση που υπέφερε… χωρίς να έχει εργαστεί σκληρά προηγουμένως. Όπως είχε υποσχεθεί, δέχθηκε την πρόκληση!

Ο Ερίκ Τολεντανό και ο Ολιβιέ Νακάς για την συνεργασία τους με τον Ομάρ Σι

E.T.:  Όπως και με τον Φιλίπ, το πρόσωπο που παίζει τον Ντρις έπρεπε να είναι απολύτως αξιόπιστο. Ο Ομάρ μας εξέπλητε συνεχώς. Πήρε την πρωτοβουλία της απώλειας 10 κιλών και της αύξησης του μυικού του όγκου,  χωρίς να μας ρωτήσει, απλά επειδή, στο μυαλό του, ένας τύπος σαν τον Ντρις θα ήταν λεπτότερος από τον ίδιο στην πραγματικότητα. Όταν τον είδα να  εμφανίζεται με το κεφάλι του ξυρισμένο, ντυμένο απλά με μια μπλούζα με κουκούλα και ένα δερμάτινο σακάκι εντυπωσιάστηκα από το πόσο είχε από μόνος του πλησιάζει τον χαρακτήρα του Ντρις.

E.T: Ο Ομάρ  φέρνει το καλό χιούμορ και τη φιλική διάθεση που είναι ανεκτίμητα σε ένα  γύρισμα. Έχει μια σπάνια μορφή ταπεινότητας. Δεν παίρνει ποτέ τον εαυτό του στα σοβαρά και η σχέση του με την φήμη είναι απόλυτα φυσική.

O.N.: Επίσης, η παρουσία του κάνει όλο το γύρισμα απόλυτα πιστευτό, αφού και ο ίδιος προέρχεται από τα φτωχά δυτικά προάστια του Παρισιού, όπως και ο Ντρις. Ετσι, είχαμε την απόλυτη σιγουριά ότι δεν θα κάναμε κάποιο λάθος.

Ο Ερίκ Τολεντανό και ο Ολιβιέ Νακάς για την ηθική ευθύνη που ένιωσαν

Ε.Τ. Παρόλο ότι αισθανόμασταν πολύ ελεύθεροι σε όλα, είχαμε μια ιδιαίτερη ηθική ευθύνη.

O.N.: Και δεν σκέφτομαι ότι έχουμε προδώσει την ιστορία του Φίλιπ Πότζο ντι Μπόρτζο, ακόμα κι αν έπρεπε  να προσαρμόσουμε ορισμένα μέρη της.

E.T.: Επιπλέον, δεν είναι τυχαίο ότι αισθανθήκαμε την ανάγκη να πάμε και να του παρουσιάσουμε εικόνες από την ταινία αμέσως μετά από τα γυρίσματα. Προσκληθήκαμε σε ένα surprise party για τα γενέθλιά του. Ο Abdel ήταν εκεί, μαζί με τη μητέρα του Φίλιπ, την οικογένειά του και τους φίλους του. Χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή, του δείξαμε ένα slideshow από φωτογραφίες από τα γυρίσματα. Ήταν μια πραγματικά παράξενη στιγμή για κείνον να βλέπει τον Φρανσουά Κλουζέ να τον υποδύεται. Υπήρξε μια λεπτή σιωπή στο μέσο εκείνης της χαρούμενης βραδιάς. Όλοι συγκινήθηκαν.

Ο Φρανσουά Κλoυζέ για την εμπειρία του

Θεωρώ ότι η στιγμή που γνώρισα τον πραγματικό ήρωα ήταν η στιγμή που ενέτεινε την δέσμευσή μου στην ταινία και με ώθησε να βάλω « καρδιά»  στη δουλειά αυτή.  Εάν ο ρόλος μου ήταν μόνο ένας τετραπληγικός, χωρίς ένα πρόσωπο, αυτό θα ήταν πιο περίπλοκο για μένα. Να βλέπεις όμως τον άνθρωπο στον καθημερινό κόσμο του και να τον ακους να μιλάει για τη ζωή του έπαιξαν έναν θεμελιώδη ρόλο για μένα.

Με τους  «Άθικτους», πέρασα σε μια διαδικασία αυταπάρνησης που συμπαθώ πάρα πολύ. Η ταινία σήμαινε ότι ο χαρακτήρας του Ντρις πρέπει να έχει τόσο μεγάλη καρδιά που να κινεί δύο, να ραγίζει από τα γέλια για δύο. Και έτσι, σιγά-σιγά, έπρεπε να προσπαθήσω να γίνω ο συνεργάτης του, για να τον ελευθερώσω, για να του κάνω το γέλιο δεδομένο, ότι δηλαδή με κάνει να γελώ, να του κάνω τη ζωή ελαφρύτερη, αφού και κείνος την κάνει ελαφρύτερη για μένα. Θέλω να επιμείνω σε αυτήν την ιδέα της αυταπάρνησης επειδή είναι πολύ ουσιαστικό για τη δουλειά μας. Δεν πρέπει να θέλουμε τα πράγματα να περνάνε πάντα μέσα από μας.  Είναι μια ευκαιρία όταν περνούν μέσω ενός συνεργάτη, είναι συναρπαστικό σε ένα ανθρώπινο επίπεδο. Και είχα το συναίσθημα ότι ήμουν πιο γαλήνιος μετά τα γυρίσματα.

Ο Ομάρ Σι για την εμπειρία του

Η στιγμή που γνωρίσαμε τον Φίλιπ Πότζο ντι Μπόρτζο ήταν συγκλονιστική. Είναι ένα ιδιαίτερα ευφυές άτομο, γεμάτο ζωή και  χιούμορ και με ένα πολύ ισχυρό βλέμμα. Αμέσως συγκινήθηκα από την αγάπη με την οποία μίλησε για τον Αμπντέλ, το πρόσωπο στο οποίο ο χαρακτήρας του Ντρις είναι βασισμένος. Ο ίδιος ο τρόπος με τον οποίο ανέφερε το όνομά του ήταν εξαιρετικά συγκινητικός. Ήταν εύκολο να αισθανθεί κανείς τον  πολύ ισχυρό δεσμό που υπάρχει μεταξύ τους. Μετά από αυτήν την επίσκεψη, όλοι αισθανθήκαμε υπεύθυνοι και πιεσμένοι λόγω του σεβασμού που αυτό το άτομο εμπνέει.

Οι πρώτες σκηνές της ταινίας δείχνουν τον Ντρίς στον πραγματικό του κόσμο, αυτόν των φτωχών συνοικιών του Παρισιού. Οι σκηνές αυτές είναι πολύ σημαντικές έτσι ώστε να ξέρουμε από που προέρχεται ο Ντρις. Και σκέφτομαι ότι είναι ακόμη σημαντικότερο  επειδή κι εγώ προέρχομαι από εκεί. Έτσι αισθάνομαι ιδιαίτερα υπεύθυνος όταν  μιλώ γι’ αυτό, γιατί πρέπει να το κάνω σωστά. Ο Ερίκ και ο Ολιβιέ το γνωρίζουν αυτό. Τους εμπιστεύθηκα. Θεωρώ ότι ο γαλλικός κινηματογράφος δεν έχει μιλήσει ποτέ για αυτό το θέμα με τόση ποίηση και λεπτότητα. Ο Ερίκ και ο Ολιβιέ δεν επιβάλλουν ποτέ την άποψή τους: εκφράζουν απλά ότι έχουν παρατηρήσει στις εικόνες. Και ξέρω ότι αυτό είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο είμαι πολύ υπερήφανος που έχω κάνει τους «Άθικτους».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα