Οι πιο συγκλονιστικές στιγμές gaming της τελευταίας δεκαετίας

default image

Οι πιο συγκλονιστικές στιγμές που έχουμε βιώσει παίζοντας video games, από το 2005 μέχρι σήμερα (Vid)

Επιμέλεια:  Μαρίλη Νίκολη* για το  gr.ign

Τα τελευταία 10 χρόνια ο κόσμος των βιντεοπαιχνιδιών έχει σκαρφαλώσει σε πολύ υψηλά επίπεδα ποιότητας και ρεαλισμού. Ταυτόχρονα δε, η άνοδος των ανεξάρτητων τίτλων έχει δώσει απλόχερα ένα μεγάλο βήμα στις μικρότερες εταιρείες να αναδείξουν τις δυνατότητες και τα μικρά διαμάντια τους.

Ανάμεσα λοιπόν σε αυτούς τους δύο θαυμαστούς και φανταστικούς κόσμους, συλλέξαμε από κάθε χρονιά τις πιο συγκλονιστικές στιγμές που έχουμε βιώσει παίζοντας video games, από το 2005 μέχρι σήμερα.

2005 — Shadow of the Colossus

Ακολουθώντας τα χνάρια του Ico, ο Fumito Ueda και η ομάδα του δημιούργησαν ένα εξαιρετικό παιχνίδι ονόματι Shadow of the Colossus. Από το πρώτο κιόλας cutscene ξεχυλίζει η ατμόσφαιρα, η ομορφιά και η αρμονία των τοποθεσιών. Όταν ο Wander και το πιστό του άλογο κουβάλησαν το σώμα μιας γυναίκας σε έναν αρχαίο και εγκαταλελειμμένο ναό, γνωρίζαμε ήδη πως κάτι ξεχωριστό ετοιμάζεται να συμβεί. Η πρώτη φορά που σκοντάψαμε πάνω σε έναν από τους 16 Κολοσσούς, τα συναισθήματα του δέους, του φόβου και της μελαγχολίας ήταν ασύγκριτα, κάνοντας την αναμονή του The Last Guardian ακόμα μεγαλύτερη.

2006 — Okami

Το Okami δανείστηκε την πατέντα στην οποία διέπρεψε η Nintendo με την σειρά Zelda, προσθέτοντας ένα μοναδικό art style που δεν είχαμε συναντήσει ποτέ σε παιχνίδι. Ο τίτλος που μας ταξιδεύει στην Ιαπωνία, ξεδιπλώνει έναν από τους πιο όμορφους και άρτια σχεδιασμένους κόσμους στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών. Η αισθητική του δεν συγκρίνεται εύκολα, ενώ αποτελεί ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του PlayStation 2, το οποίο θα μπορούσε να παίξει ευχάριστα κάποιος ακόμα και σήμερα.

2007 — Super Mario Galaxy

Η Nintendo είναι μια από τις εταιρείες που εισβάλλει στην γενιά ραγίζοντας τα όρια των προσδοκιών μας στο κομμάτι του οπτικοακουστικού τομέα, ενώ το ντεμπούτο του Super Mario Galaxy στο Wii δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Παρακολουθώντας τον Mario να εκτοξεύεται από πλανήτη σε πλανήτη, τίποτα δεν είναι πιο διασκεδαστικό – τουλάχιστον για τους λάτρεις του είδους ή έστω τους ρετρολάγνους και παλαίμαχους οπαδούς της σειράς. Το διαγαλαξιακό ταξίδι του αγαπημένου υδραυλικού ανάμεσα στο φεγγάρι και τους πλανήτες ήταν εξαιρετικά διασκεδαστικό, ενώ ο “τσιμπημένος” βαθμός δυσκολίας και οι συνεχείς προκλήσεις έφεραν στον τίτλο αμέτρητα βραβεία εκείνη την χρονιά. Και με το δίκιο τους!

2008 — Braid

Το Braid είναι ένα από τα παιχνίδια που έβαλε το χεράκι του, σπρώχνοντας τους προβολείς της δημοσιότητας προς την indie σκηνή και των puzzle games. Έξυπνοι γρίφοι, φανταστικά mechanics, πρωτοποριακές ιδέες και μια καυστική ιστορία ήταν μονάχα μερικά από τα στοιχεία που έκαναν τον τίτλο ακαταμάχητο. Πέρα από αυτά όμως, υπάρχει μια στιγμή στο τελευταίο κεφάλαιο του τίτλου, όπου όλα τα στοιχεία που προανέφερα συνδυάζονται με τον καλύτερο τρόπο, δημιουργώντας μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές στην ιστορία. Αποφεύγοντας τα spoilers, το ταξίδι στον κόσμο του Braid και οι εναλλαγές του χωροχρόνου που παρουσιάζει είναι τόσο απολαυστικές που δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο.

2009 — Flower

Ένα από τα πιο ήρεμα, γαλήνια και στοχαστικά παιχνίδια των τελευταίων δέκα ετών είναι σίγουρα το Flower. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην εκφράζει τις ανάγκες των hardcore gamers, όμως είναι ένα παιχνίδι που σίγουρα πρέπει να παίξει κανείς χαλαρώνοντας. Ο έλεγχος του ανέμου ανάμεσα στα καταπράσινα λιβάδια γεμάτα πολύχρωμα λουλούδια θα σας κάνουν να νιώσετε πως ζωγραφίζετε πάνω σε έναν διαδραστικό καμβά. Ακόμα και η κίνηση από τα σύννεφα στον γαλάζιο ουρανό φαίνεται σαν να εξαπλώνει την ομορφιά στην οθόνη μας.

2010 — Red Dead Redemption

Το αγαπημένο western της Rockstar είναι γεμάτο από πανέμορφα τοπία μέχρι εκεί που φτάνει η κόρη του ματιού μας. Στο παιχνίδι συναντάμε αμέτρητες στιγμές οι οποίες μας αναγκάζουν να σταματήσουμε απολαμβάνοντας τον άρτιο σχεδιασμό και την ομορφιά του περιβάλλοντος. Όμως κανένα από αυτά δεν συγκρίνεται με την πρώτη φορά που διασχίσαμε τα σύνορα του Μεξικό. Το δέος στην είσοδο αυτού του νέου κόσμου, την ώρα που η μουσική του Jose Gonzalez, μας έβαζε όλο και πιο βαθιά στην ατμόσφαιρα, μετέτρεψαν την στιγμή σε ένα από τα μεγαλύτερα έπη.

2011 — El Shaddai: Ascension of the Metatron

Το El Shaddai: Ascension of the Metatron είναι ίσως το πιο αθόρυβο και υποτιμημένο παιχνίδι της λίστας. Ανάμεσα σε μια χρονιά που τα Dark Souls, Skyrim, Skyward Sword, και Uncharted 3 κυριαρχούσαν στις πλατφόρμες μας, η εμπειρία του παιχνιδιού δράσης El Shaddai, έφερε απρόσμενα μια από τις πιο όμορφες στιγμές σε ολόκληρη την γενιά. Ο τίτλος μας ταξιδεύει κάθε φορά σε διαφορετικές μορφές τέχνης, εναλλάσσοντας τις εξαιρετικά σχεδιασμένες σιλουέτες, αναμιγνύοντας την φουτουριστική διάθεση με την κουλτούρα των anime και τον μινιμαλισμό.

2012 — Journey

Τι λέγαμε για το Flower; Η ομάδα ανάπτυξής του λοιπόν έκανε ακόμα ένα βήμα μπροστά, φέρνοντας μια από τις πιο πολυσυζητημένες εμπειρίες -όχι μόνο στο PlayStation 4, αλλά και στην ιστορία του gaming. Ανάμεσα στις δύο ώρες gameplay, το Journey μας ταξιδεύει κυριολεκτικά, σε μια περιπέτεια που κλονίζει το φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων. Η αίσθηση της υπεροχής την ώρα που σκαρφαλώνουμε τον πρώτο λόφο και παρατηρούμε το βάθος και τα χρώματα στον ορίζοντα δεν συγκρίνεται εύκολα, ενθαρρύνοντας την ελεύθερη εξερεύνηση από κάθε άποψη, ενώ κάθε ταξιδιώτης έχει την δική του μοναδική εμπειρία στο παιχνίδι.

2013 — The Last of Us

Περιμένοντας την άφιξη του PlayStation 4 και του Xbox One, οι προγραμματιστές της Naughty Dog είχαν ένα τελευταίο project να διευθετήσουν. To The Last of Us παραμένει ένα από τα πιο συγκλονιστικά, οδυνηρά και συναισθηματικά φορτισμένα παιχνίδια όλων των εποχών. Ακολουθώντας το οδοιπορικό του Joel και της Ellie στην Αμερική, προσπαθούμε να επιβιώσουμε υπό αντίξοες συνθήκες ανάμεσα στα πιο όμορφα περιβάλλοντα του έτους. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την στιγμή στα μέσα της περιπέτειας, όπου το δίδυμο των πρωταγωνιστών έρχονται αντιμέτωποι με ένα κοπάδι από καμηλοπαρδάλεις στο Salt Lake City. Επιβιώνοντας σε έναν κόσμο που οδεύει για την κόλαση, οι δύο ήρωες μοιράζονται μια αυθεντική και πανέμορφη στιγμή που μένει χαραγμένη στην μνήμη κάθε παίκτη. Όπως λοιπόν λέει και η Ellie αναπολώντας το ταξίδι τους “Είχε τα σκαμπανεβάσματα του, όμως δεν μπορείς να αρνηθείς την ομορφιά της θέας.”

2014 — Child of Light

Το εικαστικό θαύμα της Ubisoft Montreal για το 2014 έβαλε τα γυαλιά σε πολλούς “εμπορικούς” τίτλους της χρονιάς. Η μηχανή γραφικών αναπαράγει τα χειροποίητα σκίτσα του δημιουργού, δείχνοντας δίχως ανασφάλειες τις επιρροές του από τα κλασσικά παιχνίδια Final Fantasy και άλλα παρόμοια του είδους. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων, αλλά και ολόκληρου του κόσμου μετατρέπει το παιχνίδι σε μια εξαιρετική εικονογραφημένη διαδραστική νουβέλα, ενώ τα mechanics εκτοξεύουν το gameplay στα ύψη.

Δείτε το Review.

2015 — Ori and the Blind Forest

To 2015 ήταν μια χορταστική χρονιά γεμάτη επικές και όμορφες στιγμές σε πολλούς τίτλους, όμως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως το Ori and the Blind Forest δεν έκανε την διαφορά. Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά και συναισθηματικά platformers των τελευταίων ετών κλέβει την παράσταση, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία γεμάτη χρώμα και ευφάνταστους φωτισμούς. Η εμβληματική αφήγηση του σεναρίου ωστόσο, συνοδεύει υποδειγματικά το οπτικοακουστικό πρελούδιο, αφήνοντας το σημάδι ενός αξέχαστου και πλούσιου τίτλου.

Δείτε το Review.

Ποια ήταν η πιο όμορφη στιγμή που έχετε απολαύσει σε βιντεοπαιχνίδι;

Η Μαρίλη (Fairy), Editor-in-chief του Gaming Dep. αρνείται πεισματικά να μεγαλώσει, παίζοντας κάθε είδους παιχνίδι και καταστρώνοντας πολύχρωμα σχέδια για το 2016. Βρείτε την στο  facebook.

Διαβάστε ακόμα στο gr.ign:

Το IGN γυρίζει τον χρόνο πίσω…στην χρυσή εποχή των Adventures

Τα απωθημένα ενός PC Gamer

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα