Πόσους συνδρομητές έχει το Netflix στην Ελλάδα;

Μόλις ένας στους δέκα, από εκείνους που κατέβασαν την εφαρμογή και συνδέθηκαν δοκιμαστικά, εκτιμάται ότι παρέμεινε ως συνδρομητής

Του Παναγιώτη Μαρκίδη

Έναν χρόνο μετά από το παγκόσμιο άνοιγμα της πλατφόρμας, το Netflix ακόμα προσπαθεί να βρει τα πατήματά του, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τα δικαιώματα προβολής. Έτσι, μεγάλο μέρος του περιεχομένου, που είναι διαθέσιμο στην αμερικανική αγορά, δεν είναι προσβάσιμο για τους συνδρομητές από άλλες περιοχές, όπως και από την Ελλάδα.

Το Netflix χρησιμοποιεί ως αντίδοτο τις δεκάδες δικές του παραγωγές, οι οποίες είναι διαθέσιμες αμέσως παντού και κάποιες από αυτές θεωρούνται βαριά χαρτιά στην προσπάθεια προσέλκυσης νέων πελατών, με κορυφαίο και πιο πολυσυζητημένο όλων το House of Cards. Τα παράδειγμα του βραβευμένου με Όσκαρ Κέβιν Σπέισι ακολουθούν πλέον και άλλα πρώτα ονόματα στο Χόλιγουντ, καθώς οι σχετικές επενδύσεις ανταποκρίνονται στα κασέ τους: Το Netflix έχει ανακοινώσει ότι το 2017 σκοπεύει να δαπανήσει 6 δισ. δολάρια στην παραγωγή δικών του τηλεοπτικών σειρών.

Σε ότι αφορά την έκδοση της πλατφόρμας που βλέπουμε από την Ελλάδα (χωρίς VPN παρακάμψεις), η έλλειψη υποτίτλων φαίνεται πως αποτελεί αντικίνητρο για την πλειοψηφία των τηλεθεατών. Για την ώρα, οι σειρές με υπότιτλους στα ελληνικά είναι λιγοστές, αφού ουσιαστικά δεν έχει προχωρήσει η προσαρμογή, όπως έγινε πριν από έξι μήνες στην Τουρκία και με την προσθήκη περιεχομένου –τα περισσότερα γνωστά τούρκικα σήριαλ και πολλά ακόμα είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα, αφού με τους Τούρκους βλέπουμε την ίδια έκδοση.

Έτσι, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, μόλις ένας στους δέκα καταναλωτές, από εκείνους που κατέβασαν την εφαρμογή του Netflix σε smartphones, tablets και Smart TVs, παρέμεινε ως συνδρομητής μετά από τον πρώτο, δωρεάν, δοκιμαστικό μήνα. Σύμφωνα με κάποια στοιχεία, ο αριθμός των συνολικών downloads έχει φτάσει τα 120.000 και εκτιμάται ότι οι συνδρομητές του από την Ελλάδα είναι 12.000. Σημειώνεται ότι το Netflix δεν δημοσιοποιεί στοιχεία για τους συνδρομητές του ανά χώρα. Πάντως, στο τέλος του 2016 έφταναν τα 94 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Βάσει αυτών των υπολογισμών, το ποσοστό διείσδυσης του Netflix στη χώρα μας είναι περίπου 1%, με δεδομένο ότι στο σύνολό της η εγχώρια αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης ανέρχεται σε 1,1 εκατ. ενεργές συνδέσεις.

ADVERTISING

SHARE: