Τα πιο ασυνήθιστα cocktail της Αθήνας

default image

Όσοι δεν αρκούνται απλώς σε ένα ποτό, αλλά ψάχνουν διαφορετικές γεύσεις και μοναδικές εμπειρίες, δεν πρέπει να χάσουν αυτό το κείμενο. Και όμως αυτά τα Coctail μπορείτε να τα βρείτε στην Αθήνα (Pics)

Της Ελένης Νικολούλια

Θα δοκιμάζατε cocktail με ξινόγαλο; Και πως ταιριάζει το πεύκο μέσα σε ένα ποτό; Πέντε από τους πιο ταλαντούχους bartender της πόλης τολμούν να καινοτομούν και προτείνουν cocktail που σίγουρα δεν θα έχετε ξαναδοκιμάσει.

Δημήτρης Γιακουμάκης – Hytra Bar

 

Το cocktail του Δημήτρη ακούει στο όνομα Pines & Roses και θα το βρείτε στον καλοκαιρινό κατάλογο του μπαρ του εστιατορίου Hytra.

 

Το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο τολμά να καινοτομεί όχι μόνο στην κουζίνα αλλά και στο μπαρ του και έτσι μας προτείνει να δοκιμάσουμε μία συνταγή με… πεύκο!

 

Συγκεκριμένα, το cocktail περιέχει London Dry gin, λικέρ μαστίχας, χυμό από λεμόνι, σπιτικό σιρόπι πεύκου, λικέρ από πεύκο, ελάχιστο Cointreau, ένα ασπράδι αυγού και Peychaud’s bitters.

 
 

Γιατί πεύκο; «Γιατί είναι αρωματικά αλλά και γευστικά ένα πολύ χαρακτηριστικό συστατικό», απαντά ο Δημήτρης Γιακουμάκης, ο οποίος συμπληρώνει πως το επέλεξε γιατί «είναι πιπεράτο και παιχνιδιάρικο, δίνει μια αίσθηση φρεσκάδας και μια βοτανική ισορροπία. Επιπλέον, η αίσθηση που αφήνει το ρετσίνι στο στόμα ξυπνά αναμνήσεις από στιγμές στην εξοχή».

(Λεωφ. Συγγρού 107, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών)

Ηλίας Μαρινάκης – 42

 

Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν το 42 να ξεχωρίζει είναι πως πάντα έχει να προτείνει πολύ ιδιαίτερες συνταγές σε cocktail. Το Ultima Forsan είναι μία από αυτές καθώς αποτελεί την ίσως πιο ενδιαφέρουσα παραλλαγή σε Bloody Mary που έχουμε συναντήσει στην Αθήνα.

 

Φτιάχνεται με Manzanilla Sherry, Wray & Nephew ρούμι, χυμό από λεμόνι, ένα σπιτικό υγρό «T.N.T» το οποίο περιέχει αλάτια, πιπέρια, ταμπάσκο, κρασί Πόρτο και άλλα συστατικά, καθώς και έναν «μυστικό ζωμό» που έχει ως βάση του το κίμτσι, και ενδεικτικά περιέχει δύο είδη από ντομάτες, φράουλα, βασιλικό, τζίντζερ και εσπεριδοειδή.

 

Το κίμτσι, στην Κορεάτικη κουζίνα, είναι ένα από τα παραδοσιακά πιάτα λαχανικών τουρσί με βάση το λάχανο, κι όμως εδώ θα το βρούμε απόλυτα εναρμονισμένο σε έναν κατάλογο με cocktail που έχει ως γενικότερο concept να συγκρίνει το κάθε του ποτό με ένα στάδιο της σχέσης.

 

«To Ultima Forsan υποδεικνύει το στάδιο εκείνο κατά το οποίο έχουμε μια ψευδαίσθηση πως υπάρχει η ολοκλήρωση και έτσι θέλαμε το αποτέλεσμα να είναι πολυδιάστατο και ενδιαφέρον και ταυτόχρονα να ταρακουνά όλες τις βασικές αισθήσεις της γεύσης», λέει ο Ηλίας Μαρινάκης. «Το αποτέλεσμα μπλέκει το ξινό με το πικρό, ενώ αναδεικνύει ταυτόχρονα ένα πολύ ενδιαφέρον background αρωμάτων».

(Κολοκοτρώνη 3, Αθήνα)

Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, The Clumsies

 

Το καινοτόμο μπαρ της Πραξιτέλους με τους διακεκριμένους bartender και τις sold out προτάσεις των cocktail, στον καλοκαιρινό του κατάλογο κρύβει μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα έκπληξη που ακούει στο όνομα Ebony.

 

Το Ebony, είναι ένα cocktail που σερβίρεται σε μαύρο, αδιάφανο ποτήρι και περιέχει ρούμι Zacapa 23, γλυκό κρασί Samos Vin Doux, Campari, βοτανικό λικέρ Herbs της Roots και ένα «ελιξίριο» από φρούτα, bitters και μαγιά!

«Η Μαγιά είναι ένα υλικό το οποίο προκαλεί φυσική ζύμωση και κατ’ επέκταση και αλκοολική» μας λέει ο Κωνσταντίνος.

 

«Η συγκεκριμένη τεχνική δεν χρησιμοποιείται για να ανθρακωθεί το μείγμα αλλά για να αποδώσει μια αίσθηση φυσικής οξύτητας και ένα ανεπαίσθητο άρωμα προζύμης στο τελικό αποτέλεσμα», συμπληρώνει.

(Πραξιτέλους 30, Αθήνα)

Τεό Καϊσίδης – Osterman

 

Το πανέμορφο Osterman φέτος το καλοκαίρι έχει έντονη εξωτική διάθεση και αυτό δεν κρύβεται ούτε μέσα από τις προτάσεις των cocktail του.

 

Σήμερα, εστιάζουμε σε μία από αυτές, μία ενδιαφέρουσα παραλλαγή της κλασικής Pina Colada η οποία ωστόσο σερβίρεται με αριάνι (ξινόγαλο).

Η «Nueva Pina Colada» περιέχει καρδάμωμο για να δώσει μια αίσθηση φρεσκάδας, ρούμι αρωματισμένο με καρύδα, φρέσκο πουρέ ανανά και αριάνι.

 

«Το ξινόγαλο, το οποίο στα αγγλικά θα το συναντήσουμε ως buttered milk, ουσιαστικά δεν έχει έντονα λιπαρά και έτσι αποφεύγουμε την αίσθηση λιπαρότητας στο στόμα», μας λέει ο Τεό Καϊσίδης.

«Επιπλέον, επέλεξα το συγκεκριμένο συστατικό καθώς έχει μια ιδιαίτερη οξύτητα που βοηθά στο να ισορροπήσει το ποτό, το οποίο στο τέλος γαρνίρεται με ένα φύλλο ανανά γεμισμένο με flakes καρύδας τα οποία καίω ελαφρώς για να βοηθήσω τα αρώματά τους να αναδυθούν».

(Πλ. Αγίας Ειρήνης 10, Αθήνα)

Ναταλία Λιβιτσάνου – The Gin Joint

 

Το πανέμορφο Gin Joint, φυσικά λατρεύει το gin και έτσι δεν θα μπορούσε παρά να εξελίξει στο μέγιστο τις συνταγές των cocktail που το έχουν ως βάση τους.

 

Το «Dirtiest Negroni» είναι λοιπόν μία νέα πρόταση η οποία αποτελείται από Sipsmith VJOP, Vermouth Del Professore Rosso αρωματισμένο με λευκή καλοκαιρινή τρούφα και Campari.

 

«Τα έντονα αρώματα του άρκευθου, της φλούδας πορτοκαλιού και της μαύρης σοκολάτας του gin που επιλέξαμε, συνδυάζονται απόλυτα με εκείνα από το βαλσάμικο και την γεντιανή που κυριαρχούν στο βερμούτ», υπογραμμίζει η Ναταλία Λιβιτσάνου.

 

«Έτσι, η υπόγεια και γεμάτη υγρασία μυρωδιά της λευκής τρούφας θεωρήσαμε πως μπορεί μέσα από αυτό το cocktail να αναδειχθεί ιδανικά και να οδηγήσει σε ένα διαφορετικό και πολύ ενδιαφέρον Dirty Negroni», συμπληρώνει.

(Χρήστου Λαδά 1, Πλ. Καρύτση)

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson) 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα