14 παλιές ελληνικές διαφημίσεις που έγραψαν ιστορία

14 παλιές ελληνικές διαφημίσεις που έγραψαν ιστορία

Είστε έτοιμοι να θυμηθείτε ορισμένα από τα πιο κλασικά αριστουργήματα της δαιμόνιας φυλής των Ελλήνων διαφημιστών; Ψηφίστε την αγαπημένη σας διαφήμιση

Είναι το κομμάτι εκείνο της τηλεοπτικής διασκέδασης που υποτίθεται πως θέλουμε να αποφύγουμε. Το αναγκαστικό διάλειμμα που μας “βγάζει” από το κλίμα μιας συναρπαστικής ταινίας, του αγαπημένου μας σίριαλ ή της εκπομπής που παρακολουθούμε με απερίσπαστη προσοχή. Στην πραγματικότητα όμως, οι τηλεοπτικές διαφημίσεις είναι η “αμαρτωλή” απόλαυση που όλοι (κι όταν λέων όλοι, εννοώ ΟΛΟΙ) απολαμβάνουμε. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, μια ομάδα ευφυών ανθρώπων καλείται να γεννήσει μέσα σου συναισθήματα, να σε ιντριγκάρει, να τραβήξει την προσοχή ή να σου “εμφυτέψει” ένα σλόγκαν και μια μελωδία. Κι όλα αυτά για έναν και μόνο σκοπό. Να εντυπωθεί στο συνειδητό, το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο το μπραντ που αυτή θέλει να παρουσιάσει.

Αν το σκεφτεί κανείς, το όλο εγχείρημα είναι πέραν από εξαιρετικά δύσκολο και απόλυτα σαγηνευτικό. Μια διαφήμιση πρέπει να ακουμπά στο ευρύ, το κοινώς λεγόμενο, λαϊκό αίσθημα, αλλά να μην είναι κοινότυπη. Οφείλει να διαθέτει σπιρτάδα και εξυπνάδα, αλλά να μην μοιάζει σνομπ, “εξυπνακίστικη”. Κι όλα αυτά σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, την ώρα που άλλοι καλλιτέχνες της εικόνας έχουν λεπτά, ώρες ακόμη ολόκληρες στη διάθεσή τους.

Αυτό το φθινόπωρο, μια από τις σημαντικότερες εταιρίες στο χώρο της διαφήμισης, η Bold, γιόρτασε τα 40 χρόνια λειτουργίας της. Διαβάζοντας περισσότερα για την ελληνική εταιρία που άνοιξε πανιά το Σεπτέμβρη του 1977, ενώ το 1984 εντάχθηκε στο κορυφαίο παγκόσμιο δίκτυο της Ogilvy, συνειδητοποιεί κανείς πόσα σποτάκια της όλα αυτά τα χρόνια κατέκλυσαν την μικρή οθόνη, έγιναν “ύμνος” στα χείλη της παρέας και δημιούργησαν σχολή για μεταγενέστερες διαφημίσεις, τίτλους εφημερίδων και διαλόγους τηλεοπτικών σειρών.

Από το χιτάκι “Κουτί – Κουτί” για γνωστή ελληνική μπύρα, τις απίστευτες μεταμφιέσεις του Χάρρυ Κλυν και τον Λαλάκη τον εισαγόμενο τα πρώτα χρόνια, στα ευφάνταστα σποτ ζυμαρικών των ‘90s , ως το πιο πρόσφατο “σήμα καμπάνα” ή “τα ψιψιψίνια και τα… κοκοψόψαρα”. Ανατρέξαμε σε 40 χρόνια μοναδικών διαφημιστικών σποτ και φτιάξαμε μια λίστα με τα δικά μας αγαπημένα. Για να θυμηθούν και να αναπολήσουν οι παλιότεροι και να κάνουν ρετρό βουτιά στο παρελθόν της ελληνικής τηλεόρασης οι πιο νέοι.

Μην ξεχάσετε να ψηφίσετε τη διαφήμιση που θυμάστε, σας έχει εντυπωθεί πιο έντονα, θεωρείτε πιο επιτυχημένη από τη λίστα που ακολουθεί. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα