Το ΡΟΥΚ ΖΟΥΚ επιστρέφει 20 χρόνια μετά στον ΑΝΤ1

Το ΡΟΥΚ ΖΟΥΚ επιστρέφει 20 χρόνια μετά στον ΑΝΤ1

Αν όλα πάνε κατ' ευχήν, ένα από τα πιο δημοφιλή τηλεπαιχνίδια των '90s θα επιστρέψει στην τηλεόραση και μάλιστα με παρουσιάστρια ένα πρόσωπο από τα πιο αγαπητά και επιτυχημένα τα τελευταία χρόνια. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

“Ο χρόνος ξεκινάει από ΡΟΥΚ, ΖΟΥΚ”. Πόσοι θυμάστε τη συγκεκριμένη φράση από τα χείλη της Μαίρης Μηλιαρέση; Το ΡΟΥΚ ΖΟΥΚ υπήρξε ένα από τα πιο δημοφιλή τηλεπαιχνίδια στα μέσα του ’90 και το πρώτο ίσως τέτοιο πρόγραμμα που προβλήθηκε μεσημέρι με ιδιαίτερη επιτυχία.

Πέρασαν 20 χρόνια από την τελευταία φορά που ακούσαμε την παρουσιάστρια να μας καλωσορίζει με ένα “καλησπέρα πέρα ως πέρα” και ο ΑΝΤ1 εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει το φορμάτ στο σήμερα. Οι υπεύθυνοι του σταθμού φαίνεται πως βρίσκονται πολύ κοντά στο τελικό “ΟΚ”, ενώ για την παρουσίαση της εκπομπής έχουν πλησιάσει τη Ζέτα Μακρυπούλια.

ÅÊÄÇËÙÓÇ ÔÇÓ ÅÔÁÉÑÅÉÁÓ RAXEVSKY "DANCING WITH THE STARS COLLECTION BY RAXEVSKY" (ÊÁÔÙÌÅÑÇÓ ÊÙÓÔÁÓ/EUROKINISSI) Eurokinissi

 

Οι πληροφορίες του NEWS 247 θέλουν την ηθοποιό και παρουσιάστρια να είναι θετική και το κανάλι να εξετάζει όλες τις λεπτομέρειες για την επαναφορά ενός αγαπημένου παιχνιδιού στο σήμερα. Άλλωστε, δεν θα είναι το πρώτο που κάνει  και πάλι την εμφάνισή του στην ελληνική τηλεόραση και αν κρίνουμε από τις προηγούμενες απόπειρες, το τηλεοπτικό κοινό πάντα επιστρέφει στα κλασικά και αγαπημένα του προγράμματα. Μέχρι σήμερα έχουμε δει το “Κόντρες” με τον Βλάση Μπονάτσο (και αργότερα “Κόντρα Πλακέ” με τον Σπύρο Παπαδόπουλο) να επανέρχεται στον Alpha ως “Άκου τι είπαν”. Αντίστοιχα αναβίωση είχαμε και στο “Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος”, το “Μεγάλο Παζάρι” και τον “Τροχό της Τύχης”.

Το αποτυχημένο αμερικάνικο κόνσεπτ…

Για τους νεότερους να θυμίσουμε πως το παιχνίδι ήταν ουσιαστικά μια τηλεοπτική μεταφορά του “Ταμπού”. Δύο ομάδες, από πέντε παίκτες από κάθε ομάδα, προσπαθούν να περιγράψουν μια λέξη ο ένας στον άλλο, χωρίς να χρησιμοποιήσουν παράγωγα και συνώνυμά της και φροντίζοντας να αποφύγουν την επανάληψη της ίδιας φράσης που μεταχειρίστηκε ο προηγούμενος για την περιγραφή. Οι παίκτες φορούν ακουστικά και ένας, ένας τα αφαιρεί μόλις τον σκουντήξει ο συμπαίκτης τους στον ώμο. Για κάθε σωστή απάντηση η ομάδα παίρνει έναν πόντο.

Νικήτρια ομάδα, εκείνη που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους. Η πεντάδα που θα επικρατήσει, διαγωνίζεται στον τελικό. Εκεί, ο αρχηγός της δίνει πέντε λέξεις που περιγράφουν το θέμα που του δίνεται, την ώρα που οι υπόλοιποι παίκτες φορούν και πάλι τα ακουστικά τους. Στη συνέχεια οι τελευταίοι προσπαθούν να μαντέψουν σωστά τις λέξεις κλειδιά που έδωσε ο αρχηγός τους.

Το παιχνίδι είναι μεταφορά ενός παλιού αμερικάνικου σόου, με τίτλο “Bruce Forsyth’s Hot Streak” το οποίο προβλήθηκε για μία και μόνο σεζόν (και μάλιστα μισή) το 1986, καθώς τα απογοητευτικά νούμερα τηλεθέασης, απέναντι σε μεγαθήρια όπως “Ο Τροχός της Τύχης” δεν επέτρεψαν στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC να ανανεώσει για περισσότερες εκπομπές. Ωστόσο, τα δικαιώματα του παιχνιδιού εξασφάλισαν 12 χώρες στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου το τηλεπαιχνίδι γνώρισε σαφώς πολύ μεγαλύτερη επιτυχία.

… και το γερμανικό όνομα

Το τηλεπαιχνίδι γνώρισε τεράστια επιτυχία σε χώρες όπως η Ινδονησία όπου προβαλλόταν επί 15 συναπτά έτη, το Καζακστάν και τη Ρωσία όπου παίζεται μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, πρωταθλήτρια του παιχνιδιού αναδεικνύεται η Γερμανία στην οποία το Hot Streak ξεκίνησε να προβάλλεται από το 1988 ως το 2000, αναβίωσε μια μία σεζόν το 2004-2005 και ξεκίνησε και πάλι με νέα επεισόδια το 2016.

*Παρατηρήστε πως το στούντιο του γερμανικού τηλεπαιχνιδιού είναι ακριβώς ίδιο με το πρωτότυπο αμερικάνικο, τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια (το βίντεο είναι από το 1992).

Μάλιστα, η ελληνική εκδοχή του παιχνιδιού δανείστηκε το όνομα της εκπομπής που γνώρισε τεράστια επιτυχία στη Γερμανία. Ρουκ Ζουκ λοιπόν, είναι η έκφραση στα γερμανικά που υποδηλώνει το “στα γρήγορα”, “στο τάκα – τάκα”, θέλοντας προφανώς να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα για αστραπιαίες απαντήσεις. Άλλωστε, κάθε ομάδα είχε στη διάθεσή της μόλις 40” δευτερόλεπτα γι κάθε λέξη.

Η μεσημεριανή συνήθεια

Στην Ελλάδα το παιχνίδι προβλήθηκε από το MEGA, με τη Μαίρη Μηλιαρέση, κάνοντας πρεμιέρα το 1994 και για τρεις συνεχόμενες σεζόν. Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στα παιχνίδια όπως προσαρμόστηκαν σε κάθε χώρα, διαπιστώσαμε πως, σε σύγκριση τουλάχιστον με το αμερικάνικο, το αυστραλιανό και το γερμανικό, η ελληνική εκδοχή είχε την εξής πρωτοτυπία.

Η αρχική ιδέα ήταν οι ομάδες να διακρίνονται σε αγόρια και κορίτσια (ή άνδρες και γυναίκες αν θέλετε) σε μια version της πολυφορεμένης “μάχης των δύο φύλων”. Το ΡΟΥΚ ΖΟΥΚ στην Ελλάδα όμως επέλεξε να ακολουθήσει άλλο δρόμο, εντάσσοντας τις ομάδες, παρέες που τελικά αποδείχτηκε πως “κούμπωσε” καλύτερα στα ελληνικά τηλεοπτικά δεδομένα.

Ο Ρούκι, η ψηφιακή μασκότ που κρατούσε χρόνο στο πρώτο Ρουκ Ζουκ που βγήκε στον τηλεοπτικό αέρα από το MEGA

Μια ακόμη καινοτομία της ελληνικής παραγωγής ήταν ο Ρούκι, η μασκότ του τηλεπαιχνιδιού που εμφανιζόταν στο κάτω μέρος της οθόνης και χειροκροτούσε, έκλαιγε, ανυπομονούσε και “έφερνε βόλτες” την ώρα που οι παίκτες προσπαθούν να βρουν τη λέξη. Μια ηλεκτρονική προσθήκη που μοιάζει αρκετά πρωτοποριακή για τα δεδομένα της εποχής.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε για τις επίσημες ανακοινώσεις με την ελπίδα πως σε μια εποχή που κοιτάμε πίσω με νοσταλγία θα δούμε ένα αγαπημένο τηλεοπτικό προϊόν να αναβιώνει με το απαραίτητο “ρετούς” που θα το μεταφέρει φρέσκο και επίκαιρο στο σήμερα. Ένα απλό, παρεΐστικο και ευχάριστο κόνσεπτ που σίγουρα λείπει από την ελληνική τηλεόραση στην παρούσα φάση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα