Το News 247 στο “Όταν έκλαψε ο Νίτσε”

default image

Με αφορμή τα δέκα χρόνια από την πρώτη έκδοση του βιβλίου στα ελληνικά, καθώς και την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση της Λου Σαλομέ, της γυναίκας που παίζει ρόλο-κλειδί στο έργο, το σπουδαίο βιβλίο του Γιάλομ μεταφέρεται στη σκηνή

Επιμέλεια: Χαρά Κιούση

Τετάρτη βράδυ, το θέατρο γέμισε ασφυκτικά, οι νέοι και δω προπορεύονται. Μια ψυχανάλυση είναι πάντα ενδιαφέρουσα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον Νίτσε, τον Γιόζεφ Μπρόιερ και τον Φρόυντ, που εδώ εμπλέκεται και παρεμβαίνει ως ειδικευόμενος γιατρός – αφηγητής , διαφωτίζοντας αυτό το ταξίδι στα άδυτα της ψυχής και του νου.

Βιέννη, 19ος αιώνας. Ο Νίτσε και ο Μπρόιερ “συναντιούνται σε μια εμπνευσμένη διαδικασία διπλής ψυχοθεραπείας. Η εξέλιξη της σχέσης ανάμεσα στους δυο άντρες – θωρακισμένοι με τον εγωισμό και την αυτοπεποίθηση, την περηφάνια και την άγνοια – οδηγεί στην θεραπευτική ανακούφιση”.

Είναι το σημείο που ο Νίτσε κλαίει. Είναι τα δάκρυα της στιγμής της εξομολόγησης , που ενώνονται με την βροχή που κατακλύζει τους δρόμους, αφού και οι θεατές συμμετέχοντας σ’ αυτήν την ψυχανάλυση των χαρισματικών ερμηνευτών – ηθοποιών εντυπώνουν μέσα τους “τον ανθρώπινο πυρήνα της”.

Η ευρηματική, λιτή σκηνοθεσία, αναδεικνύει τον λόγο και παρ’ όλο που η μεταφορά ενός βιβλίου στο σανίδι δεν είναι εύκολη υπόθεση, ο στόχος έφτασε τον σκοπό του δίνοντας μια μεγάλη παράσταση.

Συντελεστές

Διασκευή…………………Ευάγγελου Ανδριτσάνου

Σκηνοθεσία………………Ακ. Καραζήσης, Ν. Χατζόπουλος

Σκηνικά-κοστούμια……..Ελ. Μανωλοπούλου

Μουσική………………….Κ. Σελαμσής

Φωτισμός…………………Αλ. Γιάνναρος

Παίζουν

Ακ. Καραζήσης

Ν. Χατζόπουλος

Χ. Φραγκούλης

Παραστάσεις

Βραδ. Τετ., Σαβ. ώρα 21.00

Κυρ. ώρα 20.30

Έως 22/1/12

Διάρκεια

140′ με 15λεπτο διάλειμμα.

Εισιτήρια

Ε20.(Παρ, Κυρ.)

Ε18 (Τετ, Πεμ.)

Ε14 φοιτ. και νέοι κάτω των 23 ετών.

Θέατρο Θησείο – ένα θέατρο για τις τέχνες.

 Τουρνοβίτου 7, Θησείο

Τηλ.210-3255444

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα