Δες τον θάνατο σου

Δες τον θάνατο σου
Mourners hold hands over the coffin of 64-year-old Reynalda Matus during a wake in her home, in Juchitan, Oaxaca state, Mexico, Saturday, Sept. 9, 2017. Matus was killed when the pharmacy where she worked nights collapsed during Thursday's massive earthquake. (AP Photo/Rebecca Blackwell) AP

Ένα post στο Facebook μας ενημέρωσε ότι υπάρχει πια, στην Ελλάδα ασφάλιση κηδείας. Ένα τηλέφωνο στην εταιρία που την προσφέρει έλυσε όλες μας τις απορίες.

Ήταν Δευτέρα 16/10, όταν αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα ασφαλιστικής εταιρίας, στο Facebook, το εξής μήνυμα:

Περιττό να σου πω ότι τα πληκτρολόγια μεγάλης μερίδας ανθρώπων που “ακολουθούσαν” τα νέα της εταιρίας, στο συγκεκριμένο social media πήραν “φωτιά”. Υπήρχαν εκείνοι που καταδίκασαν το γεγονός.

Καλά δεν ντρέπεστε καθόλου;”,

Πολιτισμός του 21ου αιώνα. Καλύτερα να με φάνε οι σκύλοι”.

Ο θάνατος μας ή ζωή τους”.

Τραγικό είναι βέβαια, να μην έχει η οικογένεια λεφτά για την κηδεία. Τραγικότεροι, αυτοί που σκέφτηκαν αυτήν την “ιδέα”.

Άλλοι ήταν επιφυλακτικοί -έως συνωμοσιολόγοι-, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το “ναι, κάνε ασφάλεια για κηδεία και μετά σε σκοτώνουν και τα παίρνουν οι φονιάδες” και το “Η κάθε ασφάλεια ανακαλύπτει τα πάντα για να σου τα πάρει. Εγώ θα κάνω αν όλοι οι ασφαλιστές, μου δείξουν πως έχουν κάνει για αυτούς και τα παιδιά τους”.

Δεν έλειψαν αυτοί που αντιμετώπισαν το θέμα με μια δόση χιούμορ.

Mέχρι τώρα είχαμε τις ασφάλειες ζωής…τώρα, έχουμε και τις ασφάλειες θανάτου!! Μήπως έχετε και κανα πακετάκι για τον άλλο κόσμο; Μην πάμε απροετοίμαστοι εκεί…”.

4Death Direct Hellas, θα έπρεπε να λέγεται η ασφαλιστική…”.

Περιλαμβάνει και τον καφέ; Με κέρασμα; Παξιμαδάκι ολικής ή σταρένιο; Μπορώ αντί για Metaxa να διαλέξω Johnnie Walker; Ευχαριστώ προκαταβολικά”.

Και δώρο το μνημόσυνο σε λίγες ημέρες”.

Σε περίπτωση Αναστάσεως;”.

Και σε περίπτωση αναστάσεως το φέρετρο επιστρέφεται. Χαχαχα τι άλλο θα δούμε, έλεος”.

Για το τέλος, αφήσαμε εκείνους που ενημέρωναν πως πρόκειται για κάτι που υπάρχει χρόνια, στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι θείες μου στον Καναδά το έχουν κάνει εδώ και 20 χρόνια, για να τους βγαίνει ελάχιστα κατά έτος. Το μόνο πρόβλημα τους είναι ότι τις βλέπω να πληρώνουν για τουλάχιστον 2 δεκαετίες ακόμη. Μια χαρά είναι τα κορίτσια ακόμη στα 70 τους!!”.

Καλό είναι να υπάρχει μια πρόβλεψη. Πόσοι παππούδες πεθαίνουν στην ψάθα και μετά τα παιδιά τρέχουν και δεν φτάνουν αφού τα έξοδα κηδείας όσο φθηνή και να είναι αυτή δεν είναι λίγα.. Φαντάσου να είσαι άνεργος να παίρνεις ψωμί βερεσέ και να σου κάτσει να πληρώσεις και την κηδεία κάποιου δικού σου. Ενώ πχ αν δίνεις ένα χαρτζιλίκι 5 ευρώ τον μήνα από την σύνταξη σου βγάζεις τα παιδιά σου από αυτό το βάρος”.

Για τι ποσό μιλάμε

Μακάρι να μην έχει τύχει να ασχοληθείς με το εν λόγω θέμα. Ή αν είχες ασχοληθεί, να μην κλήθηκες να ξεπεράσεις οικονομικό πρόβλημα, δεδομένων των πόσων άλλων είχες να διαχειριστείς, ώστε να συνεχίσεις. Σε κάθε περίπτωση, για να είναι πλήρης η αναφορά, οφείλω να σου πω ότι το ύστατο χαίρε κοστίζει κάποιες χιλιάδες ευρώ -συμπεριλαμβανομένων των εξόδων για το γραφείο Τελετών, το Δήμο, την εκκλησία, τους παππάδες, το στολισμό, τους εργάτες, το φέρετρο, τη νεκροφόρα, τους μεταφορείς, την άδεια ταφής.

Γεια σας, θα θέλαμε μια ασφάλεια κηδείας

Ένα τηλέφωνο στην 4Life Direct Hellas ήταν αναγκαίο, για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα που να αφορά την ασφάλιση κηδείας. Λίγα λεπτά αργότερα, μιλούσαμε με τον διευθυντή καταστήματος της σσφαλιστικής που σύστησε στην Ελλάδα το πρόγραμμα του “αντίο”, Βάιο Κούτσια. Μάθαμε πως η 4Life Direct Hellas συνεργάζεται με τον βρετανικό ασφαλιστικό όμιλο, Red Sands, των περισσότερων από 3.000.000 πελατών σε όλη την Ευρώπη και του ευρέως φάσματος προϊόντων και υπηρεσιών. Μια από αυτή είναι… το σημερινό μας θέμα.

Από την αρχαία Ελλάδα υπήρχε ασφαλιστική κάλυψη εξόδων κηδείας

Πριν ξεκινήσουμε τη συζήτηση μας τον κ. Ντόκο, μας ρώτησε αν ξέρουμε πόσα χρόνια υπάρχουν ασφάλειες στην Ελλάδα. Ομολογώ πως πιαστήκαμε απροετοίμαστοι, αλλά… με τη βοήθεια της τεχνολογίας διαβάσαμε στο asfaleia-autokinitou.com πως “ στην αρχαία Ελλάδα, ήταν διαδεδομένη η ασφαλιστική κάλυψη των εξόδων κηδείας, σύστημα που αναπτύχθηκε μέσω θρησκευτικών, μη κερδοσκοπικών οργανώσεων.

Αργότερα, με νόμο του Σόλωνα, τον 6ο π.Χ. αιώνα, θεσπίστηκε ο όρος των «ομοτάφων». Ήταν ο πρώτος ασφαλιστικός νόμος που καθόριζε την λειτουργία εταιριών που είχαν σαν αντικείμενο την κάλυψη των εξόδων κηδείας.

Τα διάφορα σωματεία και ενώσεις της εποχής διεύρυναν την έννοια της ασφάλισης δημιουργώντας εταιρίες που είχαν σαν αντικείμενο την αλληλοβοήθεια, την αμοιβαιότητα και τον καταμερισμό των κινδύνων, πέρα από τα έξοδα κηδείας και είχαν πλέον κερδοσκοπικό χαρακτήρα”. Γίναμε σοφότεροι και πήγαμε παρακάτω.

Η ασφάλεια ζωής ήταν ανέκαθεν και ασφάλεια θανάτου και προστίθεται η ασφάλεια νοσηλείας

Η εταιρία μας λειτουργεί σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που επιβάλλει η ΕΕ, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Εμπορικό Επιμελητήριο. Ήλθε στην Ελλάδα, με ασφάλειες ζωής που είναι η βάση των ασφαλειών. Τι εννοώ; Από αυτές “βγαίνουν” πολλές άλλες, όπως εκείνη για την υποστήριξη ζωής ή μετά τα ατυχήματα. Είναι πολλά τα προγράμματα”, που ξεκινούν από την ασφάλεια ζωής. Που στην ουσία δίνει χρήματα στους δικαιούχους σας, σε περίπτωση που… χτυπήστε ξύλο. “ Όλες οι εταιρίες έχουν ασφάλεια ζωής/ασφάλεια θανάτου, όπως αναφέρεται και “κολλούν” και την ασφάλεια νοσηλείας” ξεκαθαρίζει. Αισθάνεσαι μια σύγχυση; Θα τα βρούμε όλα.

Δεν χρειάζεται  ιατρικό ιστορικό

Το ποσό της ασφάλειας ξεκινά από 1.500 ευρώ και φτάνει στα 15.000 ευρώ “με διπλασιασμό σε περίπτωση ατυχήματος”. “ Το ασφάλιστρο είναι ανάλογο από την ηλικία του υποψηφίου, συν το ποσό που θέλει ο ίδιος να ασφαλιστεί. Η μόνη προϋπόθεση είναι να είναι από 18 έως 85 χρόνων. Δεν ζητάμε ιατρικό ιστορικό, ούτε υποβάλουμε σε ιατρικές εξετάσεις τον υποψήφιο”, κάτι επίσης καινοτόμο ή καλύτερα σύμφωνα με όσα συμβαίνουν στην αλλοδαπή.

Από εκεί και πέρα, ορίζετε δικαιούχους και αν συμβεί κάτι (… το χτύπα ξύλο) η κάλυψη είναι άμεση “ εφόσον κατατεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά (π.χ. πιστοποιητικό θανάτου), γίνεται εντός 24ωρου, εκτός αν είναι σαββατοκύριακο ή αργία. Αυτό προβλέπεται στο συμβόλαιο”. Σε περίπτωση φυσικών ή παθολογικών αιτίων “ η κάλυψη γίνεται στους έξι μήνες και μια μέρα” και στις αυτοκτονίες “ στα δυο χρόνια, αφού αυτό προβλέπεται στους νόμους της Ελλάδας”. Κάτι άλλο που γίνεται στο εξωτερικό και πλέον ήλθε στην Ελλάδα είναι “ το ισόβιο ασφάλιστρο, με την εταιρία να απορροφά τις αυξήσεις” από τις αλλαγές φορολόγησης, αλλά και εκείνες που προκύπτουν από το πέρας των χρόνων.

Η έρευνα που αποκάλυψε την σκληρή πραγματικότητα

Η συζήτηση επέστρεψε στο θάνατο, λέξη που δεν ήθελε να ακούσει ο κ. Ντόκος (“είναι απώλεια ζωής” είπε, πριν χτυπήσουμε μαζί ξύλο). Γιατί η εταιρία διάλεξε το “ασφάλιση κηδείας” στην προώθηση προγράμματος; “ Η επικοινωνία του προϊόντος ασφάλισης ζωής ως προς τα έξοδα κηδείας δεν αποτελεί πρωταρχικό χαρακτηριστικό του προϊόντος, αλλά απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό που ενδιαφέρεται για την κάλυψη αυτής της ανάγκης.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τη 4Life Direct τον Οκτώβριο του 2017, 70% των συμμετεχόντων πιστεύουν πως δεν θα είναι εύκολο για την οικογένειά τους να ανταποκριθεί στο κόστος των εξόδων κηδείας, το οποίο θεωρούν ότι θα κοστίζει €2.250. Το ασφαλιστικό ποσό δίδεται σε μετρητά και οι δικαιούχοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, όπως επιθυμούν“.

Είμαι η Νίκη, είμαι 42 χρόνων. Πόσα δίνω;

Για να μην μπερδευτούμε άλλο του ζήτησα να δώσουμε ένα πρακτικό παράδειγμα.

“Είμαι 42 χρόνων. Πόσο θα πληρώσω;” τον ρώτησα. Μου εξήγησε ότι βάσει διαδικασίας, για να κάνει τον υπολογισμό στον ηλεκτρονικό υπολογιστή θα έπρεπε να βάλει την ημερομηνία γεννήσεως μου. Που είναι προσωπικό δεδομένο “και άρα υποχρεούμαι να σας διαβάσω ένα κείμενο”. Συνέχισε με το “τα δεδομένα θα υποβληθούν σε επεξεργασία για συμβατικούς και διαφημιστικούς σκοπούς των υπηρεσιών της 4Life Direct, με έδρα την Αθήνα” και αφότου περάσαμε τα τυπικά και πήρε τη συγκατάθεση μου να προχωρήσει, μου εξήγησε ότι “ το ποσό είναι στα 37 ευρώ το μήνα, με την επόμενη δόση να είναι σε δυο μήνες, αφού η εταιρία κάνει δώρο τον δεύτερο, σε κάθε πρόγραμμα”.

Άπαξ λοιπόν, και κλείσαμε την συμφωνία, έμαθα πως έχω δικαίωμα υπαναχώρησης για 30 ημέρες. Αν… χτύπα ξύλο αύριο “ οι δικαιούχοι θα λάβουν το συμφωνηθέν ποσό” των 15.000 ευρώ. “ Σε περίπτωση ατυχήματος, θα πάρουν 30.000 ευρώ, ενώ αν (ξέρεις τι) από φυσιολογικά ή παθολογικά αίτια, θα λάβουν 15.000 ευρώ σε έξι μήνες”. Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν από τους δικαιούχους, κατά το δοκούν. Τι εννοώ; Μολονότι διαβάζεις “ασφάλιση κηδείας”, οι δικαιούχοι μου μπορούν κάλλιστα να καλύψουν το κόστος του φόρου κληρονομιάς ή όποια άλλα έξοδα. Γενικά, μπορούν να κάνουν τα χρήματα ό,τι θέλουν -αφού πρώτα τακτοποιήσουν το τελευταίο μου “ταξίδι”.

Τι θα ισχύσει για όλους από το 2018

Στα θετικά των όσων υπογράφουν εκείνοι που κάνουν την εν λόγω ασφάλιση, είναι πως “ μπορείτε, με ένα τηλέφωνο, να ζητήσετε να μην φαίνεται στα έγγραφα η ημερομηνία γέννησης ή το όνομα σας. Κάτι που θα ισχύσει για όλες τις εταιρίες που σας καλούν τηλεφωνικά, από το 2018. Επίσης, για να σας ξαναπάρω τηλέφωνο ή να στείλω email ή έστω SMS, θα πρέπει να έχω την αποδοχή σας. Τα προσωπικά στοιχεία των πελατών παραμένουν στα συστήματά μας και εμφανίζονται στα έγγραφα ασφάλισης, ενώ ανά πάσα στιγμή οι πελάτες μας μπορούν να ζητήσουν τη διαγραφή των στοιχείων τους από τη βάση δεδομένων μας“.

Άρα δεν σε ενοχλούν ξανά, αν δεν το θες. Με την υπογραφή παίρνεις μπόνους “ τη δυνατότητα να μιλάτε με γιατρό, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και αν έχετε κάποιο ατύχημα (ναι, χτύπα ξύλο) 50 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που έχετε δηλώσει ως κατοικία, έχετε δικαίωμα στο ασθενοφόρο ή ακόμα και στο ιδιωτικό ελικόπτερο, όπου δεν υπάρχει αεροδρόμιο”.

Θα σκέφτεστε τι κεφάλαια μπορεί να ‘χουν, ώστε να μπορούν να είναι συνεπείς σε όλες αυτές τις δεσμεύσεις. Ο κ. Ντόκος δήλωσε ότι “ η εταιρία μας έχει φερεγγυότητα 100%, συν 74%. Σκεφτείτε πως ο βρετανικός κολοσσός με τον οποίον συνεργαζόμαστε, έδωσε μόνο πέρυσι 67 εκατ. λίρες (75.7 εκατ. ευρώ) σε αποζημιώσεις ασφαλισμένων. Μπορείτε να βρείτε στο site όλα τα οικονομικά στοιχεία”.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Rebecca Blackwell

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα