Μια πράξη ανάσας για τις οικογένειες της κρίσης

Μια πράξη ανάσας για τις οικογένειες της κρίσης

Οικογένειες ανέργων με ανήλικα παιδιά στην Ελλάδα της κρίσης. Η δράση "Κοινωνική Κατοικία" συνεχίζει να ανακουφίζει γονείς ενισχύοντας την καθημερινή τους προσπάθεια στην αναζήτηση εργασίας. Συνέντευξη επωφελούμενου στο News 24/7

Το πρόγραμμα της Κοινωνικής Κατοικίας της PRAKSIS με κύριο χρηματοδότη το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υλοποιείται από τον Μάρτιο του 2012, και συνεχίζει τη δράση του στην Περιφέρεια Αττικής και Θεσσαλονίκης. Στην ουσία αποτελεί μια ανάσα άμεσης βοήθειας και μια πλατφόρμα στήριξης προς εκείνους που βιώνουν στην καθημερινότητα τους την πιο άγρια πλευρά της οικονομικής ύφεσης των τελευταίων ετών.

Σκοπός του προγράμματος είναι να ανακουφίσει νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά που έχουν υποστεί αποδεδειγμένη μείωση στο εισόδημα τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες, και να συσσωρεύουν οφειλές λόγω των οποίων απειλείται η κατοικία τους.

Επίσης, στόχος του είναι να ενδυναμώσει τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού μέσα από την εργασιακή συμβουλευτική ώστε να διευρύνουν τον ορίζοντα αναζήτησης εργασίας και να ανακτήσουν την αυτονομία τους.

Μια ομάδα αποτελούμενη από κοινωνικούς επιστήμονες, εργασιακούς συμβούλους, χρηματοπιστωτικό σύμβουλο και νομικό, πλαισιώνει την προσπάθεια της κάθε οικογένειας ξεχωριστά.

 

Το News 24/7 βρέθηκε στα κεντρικά γραφεία της PRAKSIS και μίλησε με τη Μαρία Κουμερτά, Υπεύθυνη του προγράμματος Κοινωνική Κατοικία, καθώς και με έναν επωφελούμενο της δράσης.

“Το πρόγραμμα της Κοινωνικής Κατοικίας “τρέχει” φέτος για πέμπτη χρονιά. Είναι ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την PRAKSIS και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Νιάρχος. Η φιλοσοφία της ομάδας της PRAKSIS ήταν η συμβολή στη διατήρηση της αυτονομίας των οικογενειών που έχουν πληγεί από την κρίση”, μας αναφέρει η Μ. Κουμερτά.

Η ομάδα υποστήριξης με επωφελούμενο ζευγάρι:

 

Αναλύοντας τις παροχές που προσφέρονται, εξηγεί:

“Η συμβολή αυτή γίνεται μέσα από μια σειρά παροχών. Υπάρχει εργασιακή συμβουλευτική που είναι βασική προτεραιότητα της δράσης. Η εργασιακή συμβουλευτική περιλαμβάνει ραντεβού με εργασιακό σύμβουλο στα κεντρικά γραφεία του PRAKSIS σε εβδομαδιαία βάση, ο οποίος δίνει στον ωφελούμενο τα εργαλεία για να κάνει σωστά αναζήτηση εργασίας.

Επίσης, υπάρχει ψυχοκοινωνική στήριξη που περιλαμβάνει ραντεβού με κοινωνικό επιστήμονα, ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό, σε εβδομαδιαία επίσης βάση, για τη διαχείριση της επιβάρυνσης λόγω κρίσης.

Ακόμη υπάρχει οικονομική στήριξη που δίνεται από το Ίδρυμα Νιάρχος, που αφορά σε διατροφή με κουπόνια στον Σκλαβενίτη, σε κάλυψη ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, σταθερό, κοινόχρηστα, και σε ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο, αν είναι ενήμερο.

Παράλληλα υπάρχει δικηγόρος για νομική συμβουλευτική, ο οποίος παρέχει τις κατευθύνσεις για νομικά ζητήματα, χωρίς όμως να περιλαμβάνει εκπροσώπηση.

Τέλος, υπάρχει ο χρηματοπιστωτικός σύμβουλος ο οποίος επίσης, αν υπάρχουν πολλά χρέη και οφειλές, δίνει κατευθύνσεις για διευθέτηση τους.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα διερευνά όλες τις ανάγκες της οικογένειας. Άτομο που ενδεχομένως έχει ανάγκη από ιατροφαρμακευτικές παροχές μπορεί να εξυπηρετηθεί από το πολυϊατρείο της PRAKSIS ή θα παραπεμφθεί στο κατάλληλο μέρος. Υλική βοήθεια παρέχεται ακόμη, σε είδη όπως ρούχα και παπούτσια, όπου υπάρχει ανάγκη”.

Σε συνέντευξη με άνεργη:

 

Ως προς τα κριτήρια ένταξης, η κ. Κουμερτά λέει στο News 24/7:

“Για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα χρειάζεται:

-Να υπάρχουν ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα.

-Να υπάρχει άνεργος ή υποαπασχολούμενος. Κοινώς, να υπάρχει κάρτα ανεργίας ή ο μισθός να είναι πάρα πολύ χαμηλός.

-Βασικό κριτήριο είναι να φαίνεται πως κατά τη διάρκεια της επταετίας κρίσης, υπάρχει μείωση των εισοδημάτων της οικογένειας.

-Χρειάζεται να μένουν στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, στις περιφέρειες δηλαδή που παρέχεται το πρόγραμμα.

Η αίτηση υποβάλλεται είτε στα κεντρικά γραφεία, είτε τηλεφωνικά, είτε μέσα από το site της PRAKSIS.

Για να ενταχθεί μια οικογένεια, περνάει από τη φάση αξιολόγησης του αιτήματος της που περιλαμβάνει και επιτόπια έρευνα με κατ’ οίκον επίσκεψη. Η ένταξη γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα, η όλη διαδικασία είναι κατά μέσο όρο το πολύ δύο εβδομάδες”.

Η οικονομική στήριξη από εμάς, λειτουργεί κατά βάση συμπληρωματικά

Η κ. Κουμερτά μας διευκρινίζει “πως η Κοινωνική Κατοικία δεν είναι ένα πρόγραμμα προνοιακής στήριξης αλλά αποσκοπεί στην εργασιακή αποκατάσταση”.

“Στα πέντε χρόνια κρίσης έχουν ωφεληθεί χιλιάδες οικογένειες. Μόνο από πέρυσι, στην Αθήνα έχουν ωφεληθεί 845 οικογένειες”, μας λέει για να συμπληρώσει: “Το πρόγραμμα διαρκεί τυπικά για έξι μήνες, σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση. Οι λοιπές παροχές, μπορούν να συνεχιστούν έτσι ώστε η οικογένεια να αισθάνεται πως υπάρχει ένα πρόσωπο αναφοράς στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί”.

Οι οικογένειες έχουν κατά κάποιο τρόπο προσαρμοστεί στην ανέχεια

Συνεχίζοντας τη συζήτηση μας, η υπεύθυνη του προγράμματος παρατηρεί σχετικά με την κρίση:

“Τα αιτήματα λόγω κρίσης είναι πολλά, αλλά θα περιμέναμε περισσότερα. Νομίζω πως οι οικογένειες έχουν κατά κάποιο τρόπο προσαρμοστεί στην ανέχεια. Έχουν μάθει να ζουν με το τίποτα, δεν είναι πια στο στάδιο του “σοκ”. Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα ΣΥΝ ΣΤΟ ΠΛΗΝ το 2012, οι άνθρωποι ήταν σε σοκ και υπήρχε μεγάλη ροή αιτημάτων. Με τα χρόνια, μοιάζουν να έχουν προσαρμοστεί στα ελάχιστα”.

“Στόχος μας είναι να παρέχουμε εμείς τα εργαλεία στις οικογένειες έτσι ώστε να μπορούν και μετά το εξάμηνο να σταθούν στα πόδια τους και να συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά. Η οικονομική στήριξη από εμάς, λειτουργεί κατά βάση συμπληρωματικά. Το πρόγραμμα είναι κυρίως, εργασιακής αποκατάστασης και θα είναι απαραίτητο όσο θα συνεχίζεται η κρίση και όσο θα υπάρχει τόσο υψηλή ανεργία”, καταλήγει.

Στα γραφεία της PRAKSIS:

 

Ψάχνοντας για δουλειά χωρίς απολυτήριο Λυκείου

Στη συνέχεια, απέναντι μας βρέθηκε ο Παναγιώτης Δ.* ο οποίος είναι με την οικογένεια του επωφελούμενος του προγράμματος. Η ιστορία της οικογένειάς του, είναι ο καθρέφτης της κρίσης που χτυπά εδώ και επτά χρόνια την ελληνική κοινωνία.

Ο Παναγιώτης μας αφηγείται τη δική του “ιστορία κρίσης”. “Έχασα τη δουλειά μου στην αρχή της κρίσης και δεν μπορούσα να βρω νέα. Το πρόβλημα είναι πως όπου και να πήγαινα, ήθελαν όλοι χαρτί Λυκείου που εγώ δεν το έχω. Αυτό ήταν το μεγάλο ζήτημα. Εγώ ήμουν οδηγός σε χωματουργικές εργασίες, ένα επάγγελμα που έχει σταματήσει, έχει περιοριστεί πολύ και έτσι δεν μπορούσα να μπω κάπου για να κάνω αυτό που ήξερα. Εργαζόμουν σε αυτόν τον τομέα εικοσιπέντε χρόνια από το πρωί μέχρι το βράδυ”, αναφέρει στο News 24/7.

Άνεργος έμεινε το 2010 και μετά την απόλυση και της γυναίκας του, η κατάσταση για την οικογένεια του επιδεινώθηκε δραματικά.

“Το 2010 ήταν όταν έκλεισε η εταιρεία που έκανε τα έργα στα οποία δούλευα. Την ίδια εποχή η γυναίκα μου είχε μια ημιαπασχόληση, αλλά απολύθηκε το 2015. Εργαζόταν σε μια μικρή εταιρεία με ζύμες που έκλεισε λόγω κρίσης. Εδώ και δύο χρόνια ήταν και εκείνη άνεργη. Για δύο χρόνια ήμασταν και οι δύο σπίτι και προσπαθούσαμε να μεγαλώσουμε τα δυο μας παιδιά τα οποία έχουν μεγάλες ανάγκες. Το μεγάλο είναι 15, πηγαίνει πρώτη Λυκείου και η μικρή δημοτικό. Ο μεγάλος είναι και καλός μαθητής, προσπαθείς να τον βοηθήσεις και χωρίς να έχεις χρήματα, φτάνεις σε αδιέξοδα”.

Για το πώς ενημερώθηκε για το πρόγραμμα της PRAKSIS, αναφέρει: Για το πρόγραμμα της PRAKSIS ενημερώθηκα από φυλλάδιο, καθώς και από μια γνωστή μου που είχε ενταχθεί. Στην αρχή δεν το πίστευα, αλλά ήρθα στα κεντρικά γραφεία και το έψαξα. Η κυρία αυτή ήρθε εδώ και τη βοήθησαν πολύ, και κάπως έτσι έφτασα κι εγώ σε επαφή με τους υπεύθυνους”.

Εργάζομαι εδώ και ένα μήνα σαν οδηγός με πλήρη απασχόληση και αισθάνομαι πλέον πως έχω προοπτικές

Και συνεχίζει, αναφέροντας πως μέσα από την Κοινωνική Κατοικία, το ζευγάρι κατάφερε να βρει εργασία:

“Μέσα από το πρόγραμμα βρήκαμε δουλειά και οι δύο, και εγώ και η σύζυγος μου. Η σύζυγος εργάζεται με ημιαπασχόληση σε μια οικογενειακή επιχείρηση και σταδιακά ελπίζει να μονιμοποιηθεί. Καταφέραμε να βρούμε δουλειά μέσα σε 3,4 μήνες και τώρα εργάζομαι εδώ και ένα μήνα σαν οδηγός με πλήρη απασχόληση και αισθάνομαι πλέον πως έχω προοπτικές. Σαν νοικοκυριό έχουμε ένα δικό μας σπίτι, αλλά έχοντας πάρει ένα στεγαστικό για να τελειώσουμε το σπίτι, χάνοντας τις δουλειές μας και πριν βρούμε νέες, αποφασίσαμε να αφήσουμε τα πάντα για να επιβιώσουμε και τα παιδιά και εμείς”.

Από το Μάρτιο του 2012, έχουν εξυπηρετηθεί περισσότερες από 4.500 οικογένειες:

 

Για το πώς είναι σήμερα η οικογένεια του, τονίζει:

“Σήμερα δεν υπάρχουν οι μισθοί που υπήρχαν, αλλά πήραμε μια ανάσα. Πλέον έχω μιλήσει με πολλούς ανθρώπους και προσπαθώ να τους παροτρύνω να έρθουν εδώ. Ξέρετε, είναι μια πραγματική βοήθεια, δεν είναι μια παρηγοριά”.

Σκεφτόμουν, δηλαδή εγώ που δεν έχω χαρτί Λυκείου, τι θα γίνω, κλέφτης;

“Το πρόβλημα μου ήταν εμένα πως δεν είχα χαρτί Λυκείου. Εργάζομαι από τα 15 μου, από τότε έχω ένσημα. Ήμουν από φτωχή οικογένεια και δεν τελείωσα το σχολείο. Έτσι, όταν πήγαινα στον ΟΑΕΔ και μου έλεγαν πως χρειάζεται χαρτί Λυκείου για τις προκηρύξεις, σκεφτόμουν, δηλαδή εγώ που δεν το έχω, τι θα γίνω, κλέφτης;”.

Όσο για το αν θα ενθάρρυνε τα παιδιά του να ψάξουν για δουλειά στο εξωτερικό, ο Παναγιώτης μας λέει:

“Σαν επαγγελματίας μου είχαν προτείνει να πάω στο εξωτερικό να εργαστώ αλλά δεν το είχα κάνει γιατί είχα εδώ τους οικείους μου. Θέλω να ζω εδώ, και ξέρετε, δεν θέλω πολλά, θέλω όσα χρειάζονται για να μπορέσει να επιβιώσει η οικογένεια μου. Τώρα, σαν πατέρας θα ήθελα τα παιδιά μου να μείνουν στην Ελλάδα και να εργαστούν εδώ. Αλλά, αν για παράδειγμα ο γιος μου, μου ζητήσει λεφτά αύριο μεθαύριο για να πάει να πιει καφέ με την κοπελιά του και δεν έχω να του δώσω, τι θα του πω; Να μην πάει για καφέ; Αν δεν βρίσκει δουλειά εδώ, τι θα του πω;”.

Το 75% των µέχρι στιγµής ωφελούµενων του προγράµµατος έχει οµαλοποιήθει και βγει τελείως από τα χρέη που είχε, ενώ το 62% έχει πλήρως ενταχθεί στην αγορά εργασίας και έχει οµαλά αυτονοµηθεί έχοντας πλέον τη δυνατότητα να ανταποκριθούν απολύτως στις οικονοµικές υποχρεώσεις τους:

 

Πληροφορίες για το πρόγραμμα της PRAKSIS:

Τα αιτήματα γίνονται δεκτά είτε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της PRAKSIS ( www.praksis.gr) είτε τηλεφωνικά στο 210 520 5200 για την Αθήνα και στο 2310 502777 για τη Θεσσαλονίκη. Η γεωγραφική έκταση του προγράμματος είναι η περιφέρεια της Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Η φόρμα για την αίτηση συμμετοχής

Συνοπτικά, αναφέρονται οι υπηρεσίες που είναι δυνατόν να παρέχονται στο πρόγραμμα προσαρμοσμένες πάντα στις ανάγκες του εκάστοτε νοικοκυριού:

• Οικονομική ενίσχυση σε ενοίκιο και ΔΕΚΟ

• Επισκευές σπιτιών

• Σίτιση (μέσω διατακτικών supermarket)

• Ιατροφαρμακευτική στήριξη ωφελουμένων

• Ψυχοκοινωνική στήριξη ωφελουμένων

• Χρηματοοικονομική Παιδεία Οικογένειας

• Εργασιακή Συμβουλευτική/ Προώθηση στην αγορά εργασίας

*Τα στοιχεία του επωφελούμενου είναι στη διάθεση του News 24/7 και δεν δημοσιεύονται για προσωπικούς λόγους 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα